Ftua është një produkt i shkëlqyer për ushqimin dietik, nuk përmban kolesterol, yndyrna dhe natrium, ndërsa është i pasur me bakër dhe fibra dietike (fibra). Por le të shkojmë me radhë.1. Për humbje peshe. Është i pasur me fibra, ndihmon tretjen e ushqimit, prandaj është i mirë si pjesë e pjatave dietike për njerëzit që ëndërrojnë të humbin peshë.
2. Për sistemin nervor. Ftua është i pasur me antioksidantë që luftojnë radikalet e lira dhe zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit; në vetitë e tij antioksiduese, ky frut tejkalon acidin e pastër askorbik. Jo çuditërisht, ftua lufton stresin dhe mund të hahet si një qetësues natyral.
3. Nga gripi dhe ftohja. Ftua ka një sërë vetive antivirale, dhe tregon rezultate të mira gjatë luftës kundër gripit.
4. Nga ulçera e stomakut. Sipas studimeve japoneze, ftua trajton ulcerat e stomakut.
5. Kundër kolesterolit. Konsumimi i rregullt i ftua ndihmon në uljen e nivelit të kolesterolit në gjak.
6. Në trajtimin e hipertensionit. Ftua ka shumë kalium - një mineral i vlefshëm për pacientët me hipertension.
7. Të mira për zemrën. Vitamina C në ftua ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
8. Për shikimin dhe mëlçinë. Ngrënia e ftua është e rëndësishme për njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e syve dhe sëmundjet e mëlçisë.
9. Antiemetik. Pulpa dhe lëngu i ftua mund të përdoren si antiemetik.
Ftua ka veti antiseptike, diuretike, astringente dhe analeptike. Është efektiv në dështimin e mëlçisë, tuberkulozin, dizenterinë dhe diarrenë. Veçanërisht i dobishëm në formën e lëngut. Lëngu i freskët nga fruti i ftua trajton sëmundjet kardiovaskulare, aneminë, problemet me tretjen dhe astmën.
bubullimalana@gmail.com