Ushqyerja në diabetin mellitus (DM) është një komponent i rëndësishëm i terapisë komplekse të sëmundjes. Dieta duhet të jetë e ekuilibruar dhe të përmbajë një sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese. Po produktet e qumështit? A mund dhe a duhet të konsumohen dhe në çfarë sasie nëse keni diabet të tipit 2?
Produktet e qumështit dhe përfitimet e tyre
Le të jemi të qartë: Produktet e qumështit janë produkte që rrjedhin nga qumështi i kafshëve. Këtu përfshihen qumështi, ajka, gjalpi, produktet e qumështit të fermentuar (gjizë, qumështi i thartuar, djathi, kosi, kosi, kefiri, qumështi i pjekur i fermentuar) dhe të ashtuquajturat produkte qumështi të teknologjisë së lartë (akullore, e pjekur, e kondensuar, pluhur ose qumësht i pasterizuar).Cilat janë përfitimet e produkteve të qumështit? Produktet e qumështit përmbajnë kalcium, kalium, fosfor, magnez, vitamina A, B, D, E, C, H, PP, proteina, të nevojshme për funksionimin normal të organizmit.
Produktet e qumështit:
- forcimi i imunitetit;
- përmirëson funksionimin e traktit gastrointestinal;
- përmirësimi i metabolizmit;
- forcon kockat dhe dhëmbët;
- parandaloni humbjen e kockave, dhe për këtë arsye zvogëloni rrezikun e osteoporozës dhe frakturave;
- ndikojnë në mënyrë të favorshme në sistemin kardiovaskular;
- ndihmoni për të mbajtur një peshë të shëndetshme;
- promovon rikuperimin dhe rritjen e muskujve;
- kanë një efekt pozitiv në sistemin nervor.
Megjithatë, jo të gjitha produktet e qumështit janë njësoj të shëndetshme: për shembull, akullorja ose qumështi i kondensuar zakonisht janë të pasura me sheqer dhe kalori.
Cilat produkte të qumështit janë më të mira për njerëzit me diabet
Pacientët me diabet të tipit 2 inkurajohen të zgjedhin perimet, drithërat dhe produktet e qumështit si burim karbohidratesh për të ruajtur shëndetin, në vend të ushqimeve që përmbajnë yndyrna shtesë të ngopura ose trans, sheqer dhe kripë 1 .
Përfitimi më i madh për njerëzit me diabet të tipit 2 mund të vijë nga përdorimi i produkteve të qumështit të fermentuar, dhe ja pse.
Tek njerëzit me diabet të tipit 2, shpesh diagnostikohet dysbakterioza - një shkelje e përbërjes sasiore dhe (ose) cilësore të mikroorganizmave në zorrë. Sipas shkencëtarëve, kjo mund të jetë për shkak të inflamacionit, i cili çon në rezistencën ndaj insulinës. Për të përballuar disbakteriozën, mund të ndihmojnë probiotikët, të cilët gjenden në produktet e qumështit të fermentuar. Probiotikët janë baktere "të mira", si ato që banojnë në zorrë. Ato ndihmojnë në ndryshimin dhe balancimin e florës së zorrëve. Është vërtetuar klinikisht se gjendja e pacientëve me DM 2 përmirësohet me korrigjimin e dysbakteriozës 2 .
Është më mirë të ndaloni zgjedhjen tuaj në kos natyral pa aditivë, si p.sh. Kosi grek është kombinimi optimal i karbohidrateve dhe proteinave. Sipas dëshirës, kosit mund t'i shtoni disa kokrra të kuqe ose copa frutash.
Një numër studimesh tregojnë se probiotikët mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të glukozës në gjak. Për shembull, sipas rezultateve të një studimi, pacientët me diabet që pinin kefir çdo ditë gjatë eksperimentit kishin një nivel më të ulët të hemoglobinës së glikuar 3 .
Gjithashtu, personat me diabet mund të përfshijnë një sasi të vogël djathi në dietën e tyre. Ky produkt qumështi i fermentuar ka një indeks të ulët glicemik, që do të thotë se nuk shkakton një kërcim të mprehtë të glukozës në gjak. Zgjidhni ato varietete që nuk përmbajnë shumë kripë.
Rreziqet shëndetësore që lidhen me produktet e qumështit
Nëse jeni intolerant ndaj laktozës, zgjidhni opsionet e qumështit pa laktozë. Intoleranca ndaj laktozës mund të manifestohet me dhimbje dhe ngërçe në bark, ndjenjë fryrjeje, fryrje, diarre pas ngrënies së produkteve të qumështit.
Produktet e qumështit me yndyrë të plotë janë relativisht të larta në kalori, prandaj rekomandohet që t'i konsumoni ato në mënyrë të moderuar për të kontrolluar peshën tuaj.
Duhet mbajtur mend se produktet e qumështit përmbajnë karbohidrate që rrisin nivelet e glukozës në gjak: sheqer qumështi laktozë.Sa qumësht mund të hani me diabet?
Kur përshkruani një dietë, duhet të merrni parasysh moshën, gjininë, peshën, lartësinë, nivelin e aktivitetit, natyrën e punës së një personi me diabet, rezultatet e monitorimit të niveleve të glukozës në gjak dhe faktorë të tjerë.Nëse jeni me peshë normale. Personave me peshë trupore normale në fillim të trajtimit u përshkruhet një dietë e pasur me proteina, me një përmbajtje normale yndyre dhe kufizim karbohidratesh.
Këtu është një sasi e përafërt e produkteve të qumështit që mund të konsumoni çdo ditë:
- qumësht, kefir, qumësht me gjizë - 500 g;
- gjizë - 300 g;
- djathë - 25 g;
- vaj (perime, shtazore) - 60 g4.
Nëse jeni mbipeshë. Nëse jeni mbipeshë në moderim, mund të përdorni:
- produkte qumështi dhe qumësht me pak yndyrë;
- gjizë me më pak se 5% yndyrë;
- djathë me më pak se 30% yndyrë1.
Një numër i produkteve të qumështit duhet të përjashtohen plotësisht ose të kufizohen sa më shumë që të jetë e mundur:
- gjalpë;
- krem;
- salcë kosi;
- gjizë me më shumë se 5% yndyrë;
- djathë mbi 30% yndyrë;
- akullore1.
Qumështi dhe shëndeti i veshkave
Diabeti mellitus është një faktor rreziku për zhvillimin e komplikimeve të tilla si sëmundja kronike e veshkave (SKD). Ky është dëmtim i veshkave ose ulje e nivelit të funksionit të tyre për tre muaj ose më shumë. SKK mund të shkaktojë dështim të veshkave, duke çuar në nevojën për dializë ose transplantim të veshkave.
Për të mbajtur veshkat tuaja në gjendje të mirë dhe kur funksioni i tyre bie, mjeku juaj mund të rekomandojë kufizimin e proteinave në dietën tuaj, duke përfshirë atë që gjendet në produktet e qumështit. Proteinat shtazore duhet të jenë rreth 0.8 g/kg peshë trupore në ditë.
Përmbajtja e përafërt e proteinave në produktet e qumështit:
- qumësht, duke pirë produkte të qumështit të fermentuar (1 gotë) - 7 g;
- gjizë (100 g) - 16 g;
- salcë kosi (100 g) - 3 g;
- djathë (25 g) - 6 g;
- gjizë (100 g) - 7 g;
- akullore (100 g) - 3 g1.
Pa yndyrë dhe me vaj?
Nuk ka konsensus midis shkencëtarëve se cilat produkte qumështi duhet të konsumohen: yndyrë apo me pak yndyrë.Në përgjithësi, ka pak prova për të mbështetur përfitimet shëndetësore të qumështit të skremuar dhe produkteve të qumështit, duke përfshirë një efekt në rrezikun e mbipeshes.
Pra, sipas disa studimeve, konsumimi i qumështit të plotë nuk rrit rrezikun e diabetit të tipit 2, obezitetit apo sëmundjeve kardiovaskulare. Konsumi total i qumështit në përgjithësi jo vetëm që nuk lidhet me një incidencë më të lartë të diabetit të tipit 2, por mund të ketë një përfitim të mundshëm në këtë sëmundje. Është gjithashtu e rëndësishme që njerëzit që kalojnë në produkte qumështi me pak yndyrë shpesh fillojnë të konsumojnë më shumë karbohidrate për të kompensuar mungesën e tyre në dietë.
Pavarësisht kësaj, shumica e rekomandimeve dietike ende përfshijnë një klauzolë në lidhje me zgjedhjen e produkteve të qumështit me pak yndyrë për shkak të përmbajtjes më të lartë kalorike të produkteve të qumështit me yndyrë të plotë 5 .
Në përmbledhje, shumica e provave sugjerojnë se produktet e qumështit mund të jenë një zgjedhje e rëndësishme e pasur me lëndë ushqyese për një dietë të shëndetshme për njerëzit me diabet të tipit 2.
Ju lutemi vini re se rekomandimet për produktet e qumështit dhe sa duhet të konsumoni për njerëzit me diabet mund të ndryshojnë në varësi të gjendjes tuaj shëndetësore.
bubullimalana@gmail.com