Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Hani darkë më herët dhe hidhni kolesterolin dhe sheqerin


Sa më herët të hamë, aq më mirë për sheqerin tonë dhe kolesterolin e ngritur

Hulumtimet e reja tregojnë se ka kohë ideale gjatë ditës për të ngrënë dhe për të agjëruar. Ushqimi herët gjatë ditës mund t'ju ndihmojë të humbni peshë, ndërsa ngrënia e vakteve brenda një periudhe 10-oreshe mund të përmirësojë nivelet e glukozës në gjak dhe kolesterolit, sipas dy studimeve të reja të publikuara në revistën shkencore ndërkombëtare prestigjioze.

E para është një provë e rastësishme, e kontrolluar, e kryqëzuar me 16 pjesëmarrës që ishin mbipeshë ose obezë (mosha 37,3 ± 2,8 vjeç, 5 gra, BMI 28,7 ± 0,6 kg/m 2). Efektet e të ngrënit vonë (12:00-22:00) kundrejt fillimit (08:00-16:00) u studiuan në ditë të ndryshme në të njëjtat subjekte, duke kontrolluar rreptësisht marrjen e lëndëve ushqyese, aktivitetin fizik, gjumin dhe ekspozimin ndaj dritës, në mënyrë që të mos ndryshojnë në elementet e tjera nga njëri-tjetri. U zbulua se ngrënia e ushqimit vonë gjatë ditës rriti urinë dhe ndryshoi hormonet që rregullojnë oreksin, duke rritur raportin e grelinës me leptinën.

Përveç kësaj, ngrënia e vonuar zvogëloi shpenzimin e energjisë pas zgjimit dhe temperaturën mesatare të trupit. Analizat e gjeneve madje treguan se konsumimi i vonuar i ushqimit ndryshoi rrugët e përfshira në metabolizmin e lipideve, p.sh. Sinjalizimi i MAPK p38, sinjalizimi TGF-β dhe të tjera në një drejtim në përputhje me lipolizën e reduktuar dhe rritjen e lipogjenezës. Këto gjetje sugjerojnë mekanizma konvergjentë me të cilët konsumi i vonuar i ushqimit mund të çojë në bilanc pozitiv të energjisë dhe rritje të rrezikut të obezitetit.

E dyta është një provë klinike e rastësishme 12-javore me 137 zjarrfikës që punojnë me turne 24-orëshe (23-59 vjeç, 9% femra). Ata rastësuan gjysmën në këshillim për kufizimin e ushqimit 10-orësh dhe u krahasuan me gjysmën tjetër që mund të hanin në çdo kohë të ditës. I pari zgjodhi si objektiv dritaren kohore 09:00-19:00. Të gjithë pjesëmarrësit përdorën një aplikacion smartphone për të regjistruar të gjitha ngjarjet e gëlltitjes gjatë studimit. Në fillim, të dy grupet kishin një dritare ushqimi prej afërsisht 14 orësh.

Të dy grupet ndoqën një dietë të shëndetshme mesdhetare, pa dallime në kalori në përgjithësi. Pjesëmarrësit që shkurtuan periudhën e ngrënies (në 11.13 orë përfundimisht mesatarisht) nuk patën efekte negative dhe raportuan përmirësim të cilësisë së jetës.

Kolesteroli përfiton nga dieta

Krahasuar me grupin tjetër, ata reduktuan ndjeshëm madhësinë e lipideve VLDL. Në fakt, pjesëmarrësit me rritje të rrezikut kardiometabolik në fillim kishin reduktime të konsiderueshme të hemoglobinës së glikuar (HbA1c) dhe presionit diastolik të gjakut.

Pra, vendosni të hani më herët dhe do të shihni një ndryshim të rëndësishëm në shëndetin tuaj.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM