Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

PRODUKTET ME PËRMBAJTJE REKORD TË VITAMINAVE


Është shumë e rëndësishme që trupi i njeriut të marrë vitaminat në kohën e duhur. 
Ata janë të përfshirë në shumë reaksione kimike, metabolizmi dhe imuniteti varen prej tyre.

14 vitamina kryesore janë të nevojshme për shëndetin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, beta-karoten dhe likopen. Shumë prej tyre gjenden në ushqimet e mëposhtme:

Peshku 
Peshku i yndyrshëm dhe ata që mund të klasifikohen si burime dietike të proteinave janë po aq të nevojshëm për ushqimin e duhur. Shkencëtarët kanë gjetur 9 nga 14 vitaminat kryesore në to.

Ndër të gjitha varietetet e peshkut, përqendrimi më i lartë i vitaminave A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D dhe E gjendet në ton dhe troftë. Por kjo nuk është një arsye për të refuzuar opsionet e tjera, qëndroni në shumëllojshmëri.

Zarzavate me gjethe të errëta 
Zarzavatet me gjethe të freskëta janë ndër ushqimet më të mira për depresionin. Shkencëtarët studiuan 12 lëndë ushqyese që përmban dhe zbuluan se ato kanë një efekt të dobishëm në funksionin e trurit.

Spinaqi
Spinaqi, hithra, lëpjetë, të gjitha varietetet e lakrës dhe marules janë të pasura me vitaminë C, beta-karoten dhe acid folik. Është e dobishme t'i përfshini ato në dietë për një humor të mirë dhe parandalimin e beriberit.

Farat 
Farat e lirit, farat chia, farat e kungullit dhe varietetet e tjera, pavarësisht përmbajtjes së tyre të lartë kalori, përfshihen në shumë programe për humbje peshe. Janë burime të pasura të acideve yndyrore omega-3, të dobishme për shëndetin e zemrës dhe sistemit nervor.

Dhe ato përmbajnë gjithashtu vitamina B1, B2, B3, B5, B6 dhe E. Në të njëjtën kohë, përqendrimi më i lartë i vitaminave në farat e lulediellit dhe lirit.

Në një shënim!
Për të përfituar nga farat e lirit, ato duhet të bluhen në pluhur përpara përdorimit, ose të paktën të ndahen në 2-3 pjesë. Në tërësinë e tyre, ato janë të padobishme.

Mish derri
Mishi është një burim i pasur proteinash, për të cilat trupi ka nevojë për të rritur qelizat e reja dhe për të ndërtuar muskuj dhe për të ruajtur funksionet bazë. Dhe në të brendshmet, shkencëtarët kanë gjetur një sasi rekord hekuri të nevojshme për trupin tonë për të parandaluar beriberin.

Mishi i derrit krahasohet në mënyrë të favorshme në atë që është i butë dhe lëng, ideal për të gatuar gulash, barbecue dhe shumë pjata të tjera.

Përmbajtja e vitaminave në mishin e derrit është gjithashtu shumë e lartë. Ai përmban vitamina B1, B2, B3, B5, B6 dhe D. Kjo do të thotë, deri në 6 nga 14 përbërësit kryesorë.

Mishi i viçit dhe i qengjit
Mishi i viçit mund të përdoret për të bërë supë dhe zierje, ndërsa mishi i qengjit kërkon një qasje dietike. Ky mish është shumë i yndyrshëm, ndaj përdoret shpesh për të gatuar pilafin.

Si viçi ashtu edhe qengji përmbajnë vitamina në sasi të mëdha - 5 nga 14 substancat kryesore: B2, B3, B5, B6 dhe B9.

Kërpudhat
Kërpudhat janë të disponueshme për ne gjatë gjithë vitit. Në çdo kohë të vitit, ju mund të blini kampionë ose kërpudha deti në supermarket dhe të gatuani një pjatë të shijshme dhe të kënaqshme prej tyre. Por është mirë të hani ekzemplarë të mbledhur në pyll. Janë ato - kërpudhat e qumështit, kërpudhat, kërpudhat porcini, boletus dhe kërpudhat që dallohen nga një aromë e veçantë dhe një shije më e ndritshme dhe më e pasur.

Shkencëtarët kanë llogaritur se të gjitha varietetet e kërpudhave "hodgepodge" përmbajnë 4 nga 14 vitaminat kryesore - B2, B3, B5 dhe D. Në të njëjtën kohë, ato kanë një përmbajtje të ulët kalori dhe përmbajnë pak karbohidrate.

A e dinit?
Kërpudhat janë një nga ushqimet e pakta që përmbajnë vitaminën e rrallë D. Ajo sintetizohet në trupin tonë kur ekspozohet në diell, por në fillim të pranverës zakonisht nuk mjafton, ndaj duhet t'i kushtoni vëmendje vitaminës së "diellit" në ushqime. .

Arrat
Një studim tregoi se njerëzit që përfshijnë rregullisht arra në dietën e tyre kanë më pak gjasa të përjetojnë humor të keq dhe depresion. Në të njëjtën kohë, pjesa optimale e arrave në ditë është 28-30 gram.

Dhe studime të tjera kanë treguar se arrat, përveç kësaj, kontribuojnë në shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut dhe madje ndihmojnë në humbjen e peshës. Shkencëtarët ia atribuojnë këtë përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3 dhe antioksidantëve.

Arrat përmbajnë 4 nga 14 vitaminat që i nevojiten trupit tonë - B2, B2, B6 dhe E. Mos u kënaqni me një opsion të preferuar, përmbajuni shumëllojshmërisë.

Vezët
Në territorin e Rusisë hahen kryesisht vezë pule dhe thëllëza. Dikur ekzistonte një besim popullor se ngrënia e vezëve çdo ditë nuk ishte e mundur për shkak të rrezikut të kolesterolit të lartë. Por shkencëtarët kanë hedhur poshtë mitin se ushqimet mund të ndikojnë ndjeshëm në nivelin e kolesterolit në gjak.

Konsiderohet e pranueshme të hahen 10 vezë pule në javë dhe akoma më shumë vezë thëllëza. Dhe së bashku me të verdhat.

Vezët përmbajnë 4 nga 14 vitaminat kryesore - B2, B5, B12 dhe D.

Avokado
Avokado është një produkt unik. Edhe pse është i yndyrshëm dhe i pasur me kalori, shpesh përfshihet në dietë. Ky produkt jep një ndjenjë të ngopjes afatgjatë dhe është i mbushur me acide yndyrore Omega-3-6-9 të shëndetshme për zemrën dhe trurin.

Pulpa e frutave mund të shtohet në pjatat me oriz dhe makarona, të përdorura për të bërë sanduiçe dhe sallata.

Avokadot përmbajnë 4 nga 14 vitaminat kryesore - B5, B6, B9 dhe E. Pjesa optimale e frutave në ditë është një avokado e vogël ose gjysma e frutit klasik.

Frutat tropikale
Ekzotikët aromatikë kanë qenë prej kohësh të pranishme në dietën e rusëve, dhe kjo është shumë e mirë. Frutat e pjekura me tul të lëngshëm dhe të butë do të jenë një alternativë e shkëlqyer për ëmbëlsirat dhe do të mbushin trupin me substanca të dobishme.

Shumë fruta tropikale përmbajnë vitamina A, B1, E dhe likopen. Në të njëjtën kohë, frutat me tul të kuq çojnë në përmbajtjen e likopenit. Për shembull, papaja, mangosteen, lychee, pjeshkë, nektarina janë zgjedhje të shkëlqyera.

Frutat e thata

Pesë frutat e thata më të njohura në botë përfshijnë rrush të thatë, kumbulla të thata, hurma, fiq dhe kajsi të thata. Të gjithë ata janë shumë aromatik dhe të shijshëm, kanë një shije të këndshme të ëmbël. Por vetëm ato fruta të thata që përgatiten pa sheqer të shtuar janë të shëndetshme.

Shkencëtarët kanë lidhur frutat e thata me shumë përfitime shëndetësore, nga përmirësimi i funksionimit të sistemit tretës deri te reduktimi i rrezikut të shumë sëmundjeve. Mineralet, antioksidantët dhe 4 nga 14 vitaminat kryesore - A, B6, K dhe beta-carotene - janë përgjegjës për këtë efekt.

Fasule

Bishtajoret duhet të jenë të pranishme në dietën e çdo personi, por ato janë më të dobishme për gratë. Fasulet, thjerrëzat, soja, qiqrat dhe bizelet përmbajnë fitoestrogjene, substanca që imitojnë veprimin e hormoneve seksuale femërore. Ata janë në gjendje të mbështesin shëndetin e seksit të drejtë gjatë menopauzës.

Përmbajtje e lartë në bishtajore dhe vitamina. Për shembull, një produkt kaq popullor në Rusi si bizelet jeshile përmban 4 nga 14 vitaminat kryesore - A, B1, E dhe beta-karoten.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM