Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Bima e ëmbël magjike STEVIA


Në kohët e lashta, kur njerëzit nuk e njihnin ende sheqerin, dhe Amerika ende nuk ishte zbuluar nga Kolombi, indianët e fisit Guarani përdornin një barishte të mahnitshme. 
Mjaftoi të shtoni disa gjethe të kësaj barishte në filxhan dhe pija u bë jashtëzakonisht e ëmbël. Guarani e quajti këtë bar "kaa-ehe", që do të thotë "bar i ëmbël" ose "gjethe mjalti". Emri shkencor i kësaj bime mahnitëse është Stevia rebaudiana.


Stevia, ose bari i mjaltit, sot është ndoshta i vetmi zëvendësues i sheqerit që nuk ka veti negative, por, përkundrazi, mund të jetë i dobishëm!

Në mesin e shekullit të 20-të, përbërësit aktivë u izoluan nga stevia - glikozidet (stevioside, rebaudiazid dhe të tjerët). Ata rezultuan të ishin plotësisht të padëmshëm për njerëzit, praktikisht nuk përmbajnë kalori, megjithëse kanë një pronë të jashtëzakonshme - 300 herë më të ëmbël se sheqeri i zakonshëm. Stevia është një ëmbëlsues natyral pa karbohidrate me veti unike terapeutike dhe përmirësuese të shëndetit. Përveç glikozideve të ëmbla, stevia përmban edhe shumë substanca të tjera të dobishme për trupin e njeriut: flavonoidë antioksidues (rutinë, kuercetinë, etj.), minerale (kalium, kalcium, fosfor, magnez, silic, zink, bakër, selen, krom), vitamina. C, A, E, vitamina të grupit B.

Stevia është një nga bimët më të vlefshme për përmirësimin e metabolizmit, rivendosjen e ekuilibrit të karbohidrateve tek njerëzit që vuajnë nga ateroskleroza, obeziteti, normalizimi i sheqernave te pacientët me diabet.

Si rezultat i studimeve të shumta klinike, u zbulua se stevia, ndryshe nga analogët kimikë si sakarina, acesulfati, aspartami etj., të cilat kanë një efekt të madh negativ në trupin e njeriut, jo vetëm që nuk ka të tilla, por anasjelltas. Glikozidet e stevias kanë veti antihipertensive, riparuese, imunomoduluese dhe baktericid që sigurojnë normalizimin e funksioneve të sistemit imunitar dhe rrisin nivelin e aftësive bioenergjetike të trupit., duke ju lejuar të udhëheqni një mënyrë jetese aktive deri në pleqëri, gjë që është shumë e rëndësishme në ritmin modern të jetës.

Sipas të dhënave të literaturës, stevia përmirëson funksionimin e sistemit kardiovaskular, imunitar, gjëndrës tiroide, mëlçisë, veshkave dhe shpretkës. Normalizon presionin e gjakut, ka efekte antioksiduese, adaptogjene, antiinflamatore, antialergjike dhe koleretike të moderuara. Përdorimi i stevias këshillohet edhe për patologji të ndryshme të kyçeve (artrit, osteoartrozë), në të cilat rekomandohet edhe kufizimi i marrjes së sheqerit, sepse siç e dimë nga mençuria popullore, sheqeri është një vdekje e ëmbël.

Stevia ka një veti mbrojtëse dhe zvogëlon efektet negative të marrjes së barnave që ndikojnë në traktin gastrointestinal, për shembull, kur merrni ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, antibiotikë.

Gjithashtu përmirëson vetitë reologjike të gjakut, rrjedhshmërinë e tij, e cila ka një efekt të dobishëm në enët, duke parandaluar formimin e mpiksjes së gjakut dhe pllakave të kolesterolit.

Vitet e fundit, studime të shumta në një sërë vendesh të botës kanë treguar se me përdorimin e rregullt të stevias, nivelet e glukozës në gjak ulen, gjë që është e rëndësishme për njerëzit me diabet, sepse falë kësaj, nivelet e glukozës do të jenë normale, enët e gjakut do të forcojnë, që është një parandalim i mrekullueshëm i sëmundjeve vaskulare dhe goditjeve në tru, pengon rritjen e neoplazmave. Steviozidet pengojnë zhvillimin e shumë patogjenëve, kështu që stevia rekomandohet për sëmundjet e zgavrës me gojë: mbron dhëmbët nga kariesi dhe mishrat nga sëmundja periodontale, e cila është një shkak i zakonshëm i humbjes së dhëmbëve, përfshirë diabetin.

Stevia është një bar medicinal që normalizon në mënyrë të jashtëzakonshme punën e traktit gastrointestinal, pasi preparati përmban një sasi mjaft të madhe të inulin-fruktooligosakaridit, i cili shërben si një lëndë ushqyese për rritjen e baktereve të dobishme të zorrëve - bifidus dhe lactobacilli, dhe për këtë arsye është një parandalimi i shkëlqyeshëm i dysbakteriozës dhe sëmundjeve të tjera që lidhen me çrregullime metabolike.

Steviosidi i përmbajtur në barin e mjaltit (stevia) jo vetëm që zëvendëson sheqerin, por gjithashtu zvogëlon përqendrimin e glukozës në gjak, normalizon presionin e gjakut dhe ka një efekt antiaritmik, i cili është i rëndësishëm për njerëzit që vuajnë nga patologjia kardiovaskulare. Glikozidet e stevias përthithen nga trupi, por përmbajtja e tyre kalorike është e papërfillshme, kështu që është e përkryer për njerëzit që po vëzhgojnë peshën e tyre.

Gjithashtu, stevia ka një efekt të mrekullueshëm në lëkurë dhe përdorimi i rregullt i saj në formë maskash e bën lëkurën më të butë, të mëndafshtë dhe më elastike duke luftuar rrudhat mimike. Një zierje e stevias ndihmon për të përballuar sëmundje të ndryshme të lëkurës si dermatiti dhe ekzema.

Nga të gjitha sa më sipër, mund të konkludojmë se stevia nuk është vetëm një bimë, por thjesht një thesar magjik që përmban një sasi të madhe substancash të dobishme që sjellin përfitime të mëdha për trupin dhe, ndryshe nga kimikatet, nuk shkaktojnë ndonjë dëm. Stevia është me të vërtetë një bimë magjike.

Stevia mund të rritet në shtëpi.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM