Arrat janë një nga llojet më të njohura të arrave në vendin tonë. Arra që e përdorni në shumë mënyra në dietën tonë.
Arrat, të cilat njihen si një ushqim mjaft kalorik dhe i keqkuptuar, fshehin një thesar të madh ushqyes.
Në thelb është një ushqim proteinik. Ai përmban acide yndyrore ω3, disa vitamina B, vitaminë E, fibra, si dhe një sasi të moderuar të kalciumit, magnezit, hekurit dhe zinkut.
Por cilat janë vetitë ushqyese të arrave?
Arrat janë të pasura me energji, por përmbajnë një bollëk lëndësh ushqyese dhe fibrash, të tilla si elementë gjurmë, minerale, antioksidantë dhe vitamina që promovojnë shëndetin e trupit.
Arrat përmbajnë acide oleike në një përqendrim më të lartë se arrat e tjera. Rezultati i konsumimit të rregullt të këtyre yndyrave është rënia e kolesterolit LDL (kolesteroli i keq) dhe rritja e kolesterolit të mirë HDL. Në përgjithësi, acidet yndyrore përmirësojnë funksionin kardiovaskular dhe gjithashtu kanë një efekt anti-inflamator. Vaji i arrës që gjendet në arrat e plota “mbrojti” enët e gjakut brenda vetëm katër orëve nga konsumimi i tij. Vajrat e arrës mund të përmirësojnë shëndetin e enëve të gjakut. Konsumimi i përditshëm i një sasie të vogël arrash, afërsisht 40-50 g/ditë, ushtron një efekt mbrojtës në arteriet, duke reduktuar shfaqjen e mpiksjes së gjakut.
Redukton rrezikun e goditjeve në tru, sulmeve në zemër si dhe redukton kolesterolin total dhe të keq LDL në gjak dhe kufizon humbjen e masës kockore.
Acidet yndyrore ω3 që gjenden në arrat, sipas hulumtimeve, janë gjetur se kontribuojnë ndjeshëm në përmirësimin e funksioneve intelektuale të trurit, siç është aftësia e kujtesës-përqendrimit-të mësuarit. Përveç kësaj, është zbuluar se ato kanë një efekt pozitiv në gjendjen shpirtërore të personit për sa i përket psikikës, duke parandaluar shfaqjen e simptomave të depresionit dhe formave të tjera të psikozës më serioze si çrregullimi bipolar.
Arrat përmbajnë argininë e cila përdoret nga trupi i njeriut për të prodhuar acid nitrik. Acidi nitrik ndihmon në ruajtjen e fleksibilitetit të arterieve . Konsumi i lartë i yndyrave shtazore ndërpret prodhimin e acidit nitrik nga endoteli i arterieve.
Hulumtimet kanë treguar se pacientët diabetikë që konsumojnë nga 28 deri në 56 gram arra në ditë, si pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, arrat ulin shanset për të zhvilluar diabetin e tipit 2 , që është forma më e zakonshme e sëmundjes. Në veçanti, ngrënia e arrave një deri në tre herë në muaj ul rrezikun me 4%, një herë në javë me 13% dhe të paktën dy herë në javë me 25%. Diabeti i tipit 2 karakterizohet nga kombinimi i sekretimit të reduktuar të insulinës dhe ndjeshmërisë së reduktuar të qelizave ndaj veprimit të saj.
Arrat janë një burim i pasur i substancave natyrore me aktivitet antioksidues si melatonin, acid ellagic, vitaminë E, karotenoid dhe polifenole. Komponentët e mësipërm tregojnë një efekt mbrojtës kundër kancerit, plakjes, shfaqjes së inflamacionit dhe së fundi çrregullimeve psikiatrike . Kanceri i prostatës dhe i gjirit janë sëmundjet malinje në të cilat janë studiuar më shumë vetitë antikancerogjene të arrave. Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i sasive prej 84 gramësh çdo ditë lidhet me një rrezik të reduktuar të kancerit të prostatës. Në kancerin e gjirit, shumica e hulumtimeve janë bërë në kafshë eksperimentale dhe kanë treguar efektin antikancerogjen të arrave.
Arrat tregojnë një përmbajtje veçanërisht të lartë të vitaminës E, një vitaminë e tretshme në yndyrë, me një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e qelizave dhe një veprim të rëndësishëm kundër radikalëve të lirë. Ai vepron si një frenues natyror i shkatërrimit të qelizave duke mbrojtur indet nga prishja e tyre. Vitamina E mund të ketë një rol mbrojtës në sëmundje të ndryshme degjenerative si plakja dhe kanceri i prostatës, megjithëse kërkimet më të reja shkencore kanë treguar se vitamina E mund të jetë gjithashtu shkak për shfaqjen e kësaj forme kanceri. Studimet në lidhje me marrëdhënien e vitaminës me mbrojtjen nga kanceri janë ende në fazën e kërkimit.
Ato gjithashtu i sigurojnë trupit sasi të konsiderueshme të elementëve gjurmë si kalcium, krom, magnez, fosfor, kalium, selen dhe zink dhe lëndë ushqyese të tjera.
Melatonina e pranishme në arrat duket se rrit përqendrimin e këtij hormoni në gjak, duke i dhënë gjumë më cilësor.
Konsumimi i rreth dy grushta arra në ditë për disa javë mund të përmirësojë cilësinë e spermës, veçanërisht nëse jeni i ri, sipas një studimi të ri shkencor amerikan. fertiliteti mashkullor . Shkencëtarët besojnë se efekti i dobishëm i arrave është kryesisht për shkak të acideve yndyrore që përmbajnë, të cilat ndihmojnë në zhvillimin më të mirë të spermës.
Fibrat që përmbajnë arrat përmirësojnë funksionin e zorrëve duke parandaluar kapsllëkun, mbron nga sëmundjet e zemrës-diabeti dhe kanceri, na japin një ndjenjë të ngopjes dhe na ndihmojnë të mbajmë një peshë të shëndetshme.
Sa arra mund të ha në ditë?
Arrat duhet të konsumohen me kujdes pasi pjesa (që korrespondon me afërsisht 28 g arra ose 7 arra) i siguron trupit tonë 185 Kcal. Ndaj duhet kushtuar vëmendje e veçantë kur konsumohet dhe të mos kalohet përtej një porcioni apo 7 arra në ditë dhe gjithmonë në kuadër të një diete të ekuilibruar.
Mënyrat për të futur arrat në dietën tonë
Shtoni arrat në drithëra dhe konsumojini me qumësht me pak yndyrë.
Hani arra me mjaltë dhe kos me pak yndyrë për ëmbëlsirë.
Shtoni arra në sallatën tuaj.
Bëni sallatë frutash me fruta të freskëta të stinës dhe grijini arra.
Vendosni arra në ëmbëlsira ose biskota të bëra vetë dhe i hani si meze të lehtë.
Përdorni ato për të bërë mbushje për pulën ose gjelin e detit.
Përdorini ato në ëmbëlsirat tradicionale që do të përgatisni.
Megjithatë, kujdes! Mbroni trupin tuaj me frutat e dobishme të natyrës duke konsumuar jo më shumë se 40-60 g/ditë, sepse teprica mund të çojë në shtim në peshë.
Arra për kolesterolin, zemrën, enët e gjakut, diabetin, kujtesën, gjumin, kancerin, fertilitetin mashkullor
10/15/2022 09:32:00 π.μ.
0
bubullimalana@gmail.com