Ndër bimët medicinale, gjemba zë një nga vendet e para për nga rëndësia - madje quhet "mbretëresha e portokallit", që do të thotë vetitë e theksuara shëruese të tij. Në këtë, pak bimë mund të krahasohen me të, dhe përbërja e vitaminave - siç është ajo e gjembave të detit, është gjithashtu e rrallë - megjithëse ka shumë bimë mjekësore në natyrë.
Edhe nëse gjemba e detit është e ngrirë, vetitë e tij ruhen pothuajse plotësisht, dhe për këtë arsye është mirë ta lini atë për dimër - në fund të fundit, vitaminat shpesh nuk mbeten fare në produktet e tjera bimore deri në pranverë - prandaj hipovitaminoza pranverore. Mund të duket se nuk ka aq shumë vitamina në buckë deti - në bimë të tjera, grupet e vitaminave dhe mineraleve janë më të ndryshme, por përmbajtja e tyre është shumë e lartë - për shembull, vetëm vitamina C 200 mg për 100 g produkt.
Përbërja e dobishme e buckthorn detit
Pjesë të ndryshme të bimës përmbajnë proteina, manaferrat përmbajnë shumë yndyrna, karbohidrate dhe sheqerna natyrale, ka acide organike dhe fibra dietike. Përveç vitaminës C, buka e detit është e pasur me vitamina A dhe E, përmban karotenoidë, vitamina H, PP, 5 vitamina B; minerale - kalium, kalcium, magnez, fosfor, natrium, silikon, alumin, bor, mangan, hekur. Por përmbajtja kalorike e gjembave të detit është e ndryshme - me sa duket, varet nga ajo klimë dhe në cilën tokë rritet: 100 g manaferra mund të kenë më pak se 70 kcal ose më shumë se 80, por në çdo rast, gjemba e detit është një shumë e vlefshme. produkt ushqimor.
Në manaferrat e saj ka shumë aminoacide, të pazëvendësueshme dhe të zëvendësueshme; ka acide yndyrore të pangopura, fitoncide, tanine dhe substanca lipotropike, alkaloide dhe antioksidantë. Ka gjithashtu shumë vitamina në gjethet e gjembave të detit - shpesh ka edhe më shumë prej tyre sesa në manaferrat.
Shumica e njerëzve i dinë vetitë shëruese të vajit të gjembave të detit, por jo të gjithë e dinë përdorimin e luleve, gjetheve dhe degëve, madje edhe lëngjeve të frutave, veçanërisht në qytet - në fund të fundit, shumica e qytetarëve mund ta përdorin vajin, pasi ai gjithmonë shitet. në barnatore. Epo, nëse buka e detit rritet në shtëpinë tuaj të vendit, atëherë mund të përdorni plotësisht vetitë e tij shëruese.
Trajtimi i gjembave të detit
Për shembull, gruri nga lulet e freskëta është përdorur prej kohësh në mjekësinë popullore për shërimin e plagëve dhe lehtësimin e inflamacionit të lëkurës, si pastrues dhe zbutës për kujdesin e lëkurës.
Gruaja nga tuli i manave gjithashtu shëron plagët, dhe gjithashtu ndriçon lëkurën, duke eliminuar njollat e moshës.
Humbja e flokëve dhe madje edhe tullacia trajtohen me një zierje të degëve dhe manave - për këtë, zierja fërkohet në lëkurën e kokës disa herë në javë dhe merret me gojë çdo ditë.
Preparatet e gjembave të detit trajtojnë dhe lehtësojnë shumë sëmundje të brendshme kronike. Me inflamacion të stomakut dhe zorrëve, ata pinë çaj nga gjethet e buckthorn; ndihmon edhe me përdhes, reumatizma, skorbut, anemi. Gjethet duhet të mblidhen në gusht dhe të thahen në hije - deri në këtë kohë përmbajtja e lëndëve ushqyese në to rritet, dhe çaji do të jetë aromatik dhe i shijshëm. Për dhimbjet e kyçeve dhe reumatizmës, ata marrin gjithashtu një infuzion me gjethe dhe degëza të gjembave të detit dhe nga jashtë bëjnë kompresa me të në pikat e lënduara.
Lëngu dhe kokrrat e pjekura të gjembave të detit përmirësojnë oreksin dhe përdoren për patologji të ndryshme të sistemit të tretjes: koliti kronik, gastrit hipoacid, kolecistiti, etj.
Në përgjithësi, ka shumë mënyra për të trajtuar gjembin e detit, si dhe sëmundjet që mund të kurohen me ndihmën e tij, dhe libra të tërë tashmë janë shkruar për këtë, kështu që këtu do të japim vetëm disa receta që ndihmojnë me sëmundjet e një natyrë të ndryshme.
Lëngu i gjembave përdoret për hepatitin; për të stimuluar sekretimin e tëmthit dhe enzimave të tretjes; si një biostimulant; për të përmirësuar përbërjen e gjakut - përmirëson prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.
Trajtimi i vajit të gjembave të detit
Vaji i përdorur në mjekësi merret nga tuli i manave, dhe shpesh nga ato të ngrira - ato mund të korrren edhe pas ngricës dhe të ruhen në ngrirës. Vaji përdoret për trajtimin e aterosklerozës, erozionit të qafës së mitrës, sëmundjeve të syrit, sinusitit dhe stomatitit; problemet e lëkurës - neurodermatiti, psoriasis, ekzema, ulcerat trofike, plagët dhe djegiet; përdorimi i vajit të gjelit të detit përmirëson kujtesën, pasi "riparon" membranat e dëmtuara të qelizave të trurit; zvogëlon nivelin e kolesterolit "të keq" në gjak dhe përmirëson funksionimin e pankreasit.
Përdorimi i gjembaçit forcon sistemin imunitar, rrit aktivitetin fizik në përgjithësi, duke përfshirë aktivitetin seksual; parandalon rritjen e tumoreve dhe mbron trupin nga efektet e rrezatimit. Shumë ilaçe, komplekse vitaminash-minerale dhe produkte kozmetike përmbajnë bukë deti ose derivatet e tij, ose madje krijohen në bazë të tij.
Receta popullore për trajtimin e gjelit të detit
Pra, disa receta specifike për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme me ndihmën e preparateve të gjelit të detit.
Dihet se tonsiliti kronik është një ndërlikim pas shumë sëmundjeve infektive - për shembull, bajamet.
Në trajtimin kompleks të bajameve, përdoren tarifat me gjemba të detit. Lulet e gjembave të detit - 15 g, gjethet e eukaliptit dhe sherebela - 20 g secila, piqeni me ujë të valë (0,5 l), insistoni, filtroni dhe përdorni infuzionin për të gargarë disa herë në ditë. Inhalimet e nxehta bëhen me të njëjtin infuzion: 2 lugë gjelle vendosen në një çajnik porcelani. grumbulloni, derdhni ujë të vluar, mbylleni kapakun dhe lëreni për 3-4 minuta, më pas vendosni një tub letre të trashë në grykën e kazanit dhe thithni këtë avull, duke u përpjekur të merrni frymë thellë - avulli nuk duhet të djegë fytin.
Një koleksion tjetër me gjemba deti: gjethet e gjembave dhe rozmarinë e egër - 10 g secila, lulet e kalendulës - 20 g 2 lugë gjelle. Mbledhja hidhet një gotë me ujë të vluar në një tenxhere me smalt, mbulohet dhe vendoset në një banjë uji për 15 minuta. Më pas ftohen, shtrydhin lëndët e para të mbetura dhe shtojnë lëngun me ujë të zier në vëllimin origjinal. Pini 2-3 herë në ditë pas ngrënies, ¼ filxhan secila - një zierje e tillë shkatërron bakteret patogjene dhe lehtëson inflamacionin. Përdoret edhe për gargarë, si dhe për thithje. Bajamet gjatë përkeqësimit të bajameve lubrifikohen me vaj të pastër deti.
Tinktura e gjembave të detit në vodka ndihmon në shërimin më të shpejtë nga gripi. Manaferrat e freskët ose të ngrirë fllad (15-20 g) derdhen në 0,5 litra vodka dhe futen për një ditë. Ata e marrin tretësirën në mënyra të ndryshme: fëmijëve mund t'u jepet 1 lugë gjelle. 3 herë në ditë para ngrënies, dhe për të rriturit - 1-2 lugë gjelle, në varësi të moshës, shëndetit dhe peshës trupore.
Me një kollë të vështirë, madje edhe atë më kronike, një përzierje e vajit të detit me kamfor aplikohet nga jashtë - fërkohet në gjoks dhe në shpinë të pacientit. vaj buckthorn - ½ filxhan, kamfor - 2 lugë gjelle; përzieni tërësisht dhe aplikojeni gjatë natës. Pas fërkimit, duhet të shkoni në shtrat dhe të mbështilleni ngrohtësisht - në 3-4 ditë të një trajtimi të tillë, kolla do të kalojë.
Me reumatizma artikulare, ata pinë çdo ditë lëng të gjembave të detit të përzier me lëng karrote. Lëng deti buckthorn - 1 filxhan, lëng karrote - 2,5 gota, përzihet me një mikser dhe pije gjatë ditës pas ngrënies, 1-2 lugë gjelle.
Kundërindikimet për përdorimin e gjembave të detit
Për të gjitha përfitimet e tij, në disa raste, gjemba mund të jetë e dëmshme dhe ka kundërindikacione. Produkti duhet konsumuar me kujdes në prani të gurëve në veshka ose fshikëzës së tëmthit, me sëmundje të pankreasit dhe mëlçisë. Ekziston gjithashtu rreziku i reaksioneve alergjike.
Buckthorn ka aftësinë për të rritur efektin e barnave të caktuara që ulin presionin e gjakut dhe hollojnë gjakun. Prandaj, gjemba e detit duhet të shmanget në pacientët me prerje, lëndime të thella ose një procedurë të planifikuar kirurgjikale. Gjithashtu, për shkak të acideve që përbëjnë frutin, me gastrit me aciditet të lartë mund të ndodhë përkeqësimi i tij.
bubullimalana@gmail.com