Bamja është një “superfuqi” ushqyese që është përdorur me shekuj për qëllime mjekësore dhe kulinare.Bamja është një bimë angiospermë, barishtore dhe njëvjeçare që i përket gjinisë hibiscus dhe familjes malvaceae, e njohur edhe në vendet anglishtfolëse si "gishtat e zonjave" dhe "okro".
Emri zyrtar i species është Abelmoschus esculentus L dhe është zbuluar 4000 mijë vjet më parë, afërsisht, në Etiopi!
Tradicionalisht, bamje Abelmoschus esculentus L është përdorur si një trajtim alternativ për diabetin.
Vitet e fundit, studime të ndryshme kanë konfirmuar efektet e tij antidiabetike dhe kanë treguar se ekstrakti i tij ka efekte hipoglikemike, të cilat ndihmojnë në uljen e nivelit të glukozës në gjak.
Tradicionalisht, bamje Abelmoschus esculentus L është përdorur si një trajtim alternativ për diabetin.
Vitet e fundit, studime të ndryshme kanë konfirmuar efektet e tij antidiabetike dhe kanë treguar se ekstrakti i tij ka efekte hipoglikemike, të cilat ndihmojnë në uljen e nivelit të glukozës në gjak.
Vetitë antidiabetike dhe hipoglikemike të bamjeve e bëjnë atë të dobishme në trajtimin dhe menaxhimin e diabetit mellitus dhe ka potencialin të jetë një terapi shtesë.
Shumë njerëz mendojnë se bamja është një perime modeste, pa shumë vlera ushqyese!
Shumë njerëz mendojnë se bamja është një perime modeste, pa shumë vlera ushqyese!
Megjithatë , nuk është kështu, sepse brenda bamjeve do të gjejmë një mori lëndësh ushqyese të vlefshme për funksionimin e duhur të trupit tonë.
100 gr janë të pasura me
- vitamina:
- vitaminë A 5%
- vitaminë B1 tiaminë 17%
- vitaminë B2 riboflavin 5%
- vitaminë B3 niacinë 7%
- vitaminë B9 acid folik 15%
- vitaminë C 28%
- vitaminë E 2%
- në vitaminë C 23% – vitamina C e bamjeve redukton simptomat e astmës.
- në vitaminë K 30%
- minerale:
- kalcium 8%
- hekur 5%
- magnez 16%
- fosfor 9%
- kalium 6%
- zink 6%
- ujë 89,6 g
- karbohidrate 7,45 g
- fibra 3.2 g
- proteina 1.9 g
- dhe një mori antioksidantësh si:
- – katekina me antioksidantë të fortë,
- antikoagulantë dhe
- vetitë antikancerogjene.
- – quercetin-quercetin me veti të forta antioksiduese që mbrojnë qelizat nga radikalet e lira dhe faktorë të tjerë mjedisorë si dhe nga stresi!
Dhe pse shumica e njerëzve nuk i duan bamjet?
Sepse ata ndjejnë një neveri ndaj strukturës së saj të rrëshqitshme!
Megjithatë, me gatimin e duhur, bamja është një pjatë e shijshme dhe ushqyese!
bubullimalana@gmail.com