Çaji jeshil përmban po aq kafeinë sa një filxhan i madh ekspres, dhe kumbullat e thata të trajtuara me dioksid squfuri janë vdekjeprurëse.
Së dyti, hudhra mund të jetë e rrezikshme me një përmbajtje të lartë të bakrit dhe një tepricë e bakrit në trup shkurton jetën. Por mos hiqni dorë nga hudhra. Thjesht duhet ta hani siç duhet dhe të mos e tejkaloni dozën e lejuar ditore - jo më shumë se një kokë në ditë.
Çaji jeshil
Edhe në dyqanet e zakonshme zinxhir tashmë është më shumë se e zezë. Dhe për shembull, në Indi, një nga vendet më "çaj", ata pinë vetëm çaj të zi, dhe jeshile konsiderohet e rrezikshme. Pse? Çaji jeshil është i pasur me kafeinë, ashtu si kafeja. Dhe ky çaj ngre presionin e gjakut dhe mund të shkaktojë atak në zemër. Ne kemi dëgjuar për të, por ende nuk jemi të sigurt nëse është e vërtetë. Përveç kësaj, çaji jeshil përmban teinë. Është i dëmshëm për sistemin kardiovaskular dhe qelizat nervore.
A ka ndonjë përfitim nga çaji jeshil? Sigurisht. Është një antioksidant, forcon dhe rinovon. Të njëjtët hindu nuk e pinë atë vetëm sepse nuk dinë ta krijojnë siç duhet. Dhe pa pirjen e duhur, shkurton jetën.
mish i kuq
Shkencëtarët amerikanë kanë kryer disa studime që kanë treguar se konsumimi i mishit të kafshëve ul jetëgjatësinë. Një studim nga Shkolla Mjekësore e Harvardit pohon se ngrënia e një porcioni shtesë në ditë të mishit të kuq të papërpunuar rrit rrezikun e përgjithshëm të vdekjes me 13%. Studiuesit dyshojnë se fajtorë janë yndyrat e ngopura dhe sasitë e larta të natriumit.
Kumbullat e thata
Konsiderohet një produkt super i shëndetshëm, por vetëm nëse nuk është trajtuar me dioksid squfuri (aditiv E220). Frutat e thata duhen larë gjithmonë përpara se të hahen, ashtu si frutat e zakonshme. Për shkak të përmbajtjes kalorike dhe sasisë së madhe të sheqerit të frutave, kumbullat e thata nuk duhet të hahen nga diabetikët dhe ata që ndjekin figurën. Nënat e reja gjithashtu duhet të kenë frikë nga kumbullat e thata: mund të shkaktojë dispepsi dhe dhimbje barku tek një foshnjë për shkak të efektit laksativ.
Akullore
Në verë e hamë më shumë se zakonisht dhe nga zakoni akulloren e kërkojmë nëpër dyqane. Sidoqoftë, Roskontrol kohët e fundit gjeti yndyrna bimore në akullore, të cilat sipas definicionit nuk duhet të jenë aty. Vaji i palmës është kancerogjen nëse gatuhet. Dhe akullorja fillimisht nxehet - zihet, dhe më pas ftohet ashpër. Kjo është një goditje e dyfishtë.
Si ta dalloni yndyrën bimore nëse nuk keni sytha shije të patëmetë? Së pari, prodhuesi është i detyruar të përshkruajë "yndyrna bimore" ose "vaj palme" në përbërje. Nëse kjo nuk është në përbërje, kushtojini vëmendje përmbajtjes së kalorive: në akullore, pjesa masive e yndyrës duhet të jetë së paku 13%. Përbërja optimale është qumështi natyral i lopës, i pasterizuar, i kondensuar i plotë me sheqer; krem i kondensuar dhe i thatë; gjalpë lope; vezë pule dhe aromatizues të ndryshëm (lexoni gjithashtu: Ushqimet vrasëse që gjenden në çdo kuzhinë).
Një trajtim i rrezikshëm me vaj palme duhet të quhet akullore kremoze me perime ose perime, por jo akullore.
Lëng frutash të freskët të shtrydhur
Besohet se kjo është një ngarkesë e vitaminave për tërë ditën. Por nëse pini lëngje të freskëta pa kufizime, mund të merrni një mbidozë vitaminash. Dhe lëngu është fruktozë e pastër, pa fibra. Në disa sëmundje, lëngjet e shtrydhura të freskëta janë kundërindikuar. Pra, me një ulçerë stomaku, përkeqësim të gastritit dhe pankreatitit, nuk duhet të pini lëngje me shije të thartë: limon, portokall, mollë, rrush pa fara, boronicë. Ato rrisin aciditetin e lëngut të stomakut, mund të shkaktojnë urth dhe dhimbje.
Përfitimet dhe dëmet e produkteve individuale debatohen vazhdimisht. Por mos harroni për rregullin e artë të të ushqyerit: duhet të jetë i ekuilibruar dhe i larmishëm. Vetëm në këtë rast, trupi do të marrë një sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese, dhe ushqimi do të sjellë jo vetëm kënaqësi, por edhe përfitime. Nëse nuk ka kufizime shëndetësore, mund të përdorni çdo produkt cilësor në sasi të arsyeshme.
Mishi është burim i proteinave, vitaminave B, përmban një sasi të madhe hekuri, zinku dhe fosfori. Ato janë të nevojshme për të ruajtur proceset metabolike, punën e sistemeve endokrine dhe nervore. Rekomandim i përgjithshëm - përpiquni të mos abuzoni me ushqimet e yndyrshme. Mishi i viçit, derri, qengji zihet më së miri, piqet ose gatuhet në zjarr.
Për të lehtësuar punën e sistemit tretës, shërbejeni një pjatë me perime ose barishte, ato përmbajnë fibra, të cilat ndihmojnë në tretjen e ushqimeve të rënda. Hudhra është gjithashtu e pasur me lëndë ushqyese. Për shembull, ai përmban fitoncide që luftojnë bakteret. Por stimulon prodhimin e lëngut gastrik, kështu që nuk mund ta hani me stomakun bosh dhe njerëzit me sëmundje gastrointestinale duhet të minimizojnë përdorimin e tij.
bubullimalana@gmail.com