Shije dhe aromë e ndritshme, jo e qëndrueshme në ruajtje, e cila mund të shkaktojë sedimentim.
Të hidratuar. Përpunohet gjithashtu me ujë, ka vetitë e një të parafinuar, por nuk ka sediment gjatë ruajtjes.
E rafinuar. Përpunohet me alkali, zvogëlohet sasia e acideve yndyrore të lira. Afati i zgjatur i ruajtjes së vajit.
E rafinuar e zbardhur e deodorizuar. Lëng vajor transparent pa erë.
Kështu, vaji i lirit i parafinuar me presion të ftohtë është më i mirë për konsum se të tjerët. E RËNDËSISHME: vaji i farës së lirit nuk duhet të nxehet fare, pasi lëndët kancerogjene lirohen nën ndikimin e temperaturave.
Përfitimet e përdorimit të vajit të lirit
Kështu duket përbërja kimike e këtij produkti: acide yndyrore të pangopura (Omega-3, Omega-6, Omega-9), acide yndyrore të ngopura, vitamina A, E, K, B, F, elementët gjurmë (hekur, kalcium, fosfor, zink, magnez), antioksidantë natyralë (sesamol, fitoestrogjene, tokoferolë).
Natyrisht, vaji i lirit mund të sjellë shumë përfitime për trupin:
uljen e kolesterolit;
i bëjnë enët e gjakut më elastike;
zvogëloni rrezikun e goditjes në tru, sulmit në zemër, hipertensionit;
kontribuojnë në parandalimin e trombozës;
normalizimi i punës së traktit gastrointestinal dhe mëlçisë;
mbështesin punën e trurit;
rritjen e imunitetit;
zvogëloni mundësinë e neoplazmave malinje;
përmirëson gjendjen e lëkurës dhe flokëve.
Kundërindikimet për përdorimin e vajit të lirit
Përpara se të përdorni vajin e lirit për qëllime mjekësore, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj. Mos e merrni këtë produkt në situatat e mëposhtme:
Marrja e antidepresantëve.
Përdorimi i barnave antivirale.
Gjakderdhje e shkaktuar nga polipet.
Kolelitiaza.
Cistet, tumoret e mitrës dhe vezoreve, enterokoliti.
Sëmundja e pankreasit;
Hepatiti.
Është gjithashtu e nevojshme të tregohet kujdes gjatë përdorimit të vajit të lirit për njerëzit me flokë dhe lëkurë bionde, pacientët me kolecistit, gratë shtatzëna dhe ato në laktacion.
Përdorimi i vajit të lirit
Për shëndetin
Përpara se të filloni të shëroni trupin tuaj me vaj liri, konsultohuni me mjekun tuaj - ai do të ndihmojë në përcaktimin e dozës dhe kohëzgjatjes së trajtimit.
Zakonisht, vaji i lirit rekomandohet të pihet 1 lugë gjelle 1-2 herë në ditë 20 minuta para ngrënies. Kohëzgjatja e pranimit është 2-3 muaj. Por gjatë periudhës së mungesës së vitaminës së pranverës, këshillohet të merret 1 lugë gjelle vaj liri në mëngjes, me stomakun bosh.
Në kozmetologji
Dihet se, kur përdoret si duhet, vaji i lirit mund të bëhet një burim i vërtetë bukurie:
ai ndihmon në luftimin e shenjave të ndryshimeve të lidhura me moshën;
heq acarimin;
shtyp proceset inflamatore;
e bën lëkurën më të fortë dhe më elastike;
në gjendje të luftojë sëmundjet e lëkurës (psoriasis, ekzema);
ka një efekt shërues.
Në gatim
Kujtoni se vaji i farave të lirit është absolutisht i pamundur të ngrohet, kështu që mund ta përdorni vetëm të freskët. Sezoni me të sallatat e perimeve dhe nëse shija e vajit të lirit nuk është shumë e këndshme për ju, mund ta përzieni me siguri me vaj ulliri ose luledielli. Edhe vaji i farave të lirit i shtohet ndonjëherë drithërave.
Rregullat e përzgjedhjes, kushtet e ruajtjes
Ka pesë hapa për të zgjedhur një vaj cilësor të farave të lirit. Duhet t'i kushtoni vëmendje datës së prodhimit dhe afatit të ruajtjes, vëllimit të shishes, teknologjisë së prodhimit, pamjes dhe shijes, kushteve të ruajtjes:
- Vaji i mirë i farës së lirit duhet të jetë transparent dhe jo i hidhur. Një produkt i hidhur nuk duhet të hahet.
- Zgjidhni vaj në një enë të vogël - rreth 250 gram. Nëse blini një enë më të madhe, thjesht mund të mos keni kohë për të ngrënë vajin, ai do të oksidohet.
- Përdorni vaj të shtypur të ftohtë.
- Është e dëshirueshme që nga data e prodhimit të vajit të mos kenë kaluar më shumë se dy muaj.
- Mos blini vaj që është në dyqan nën diell.
Ruani vajin e farës së lirit të shtypur në të ftohtë në një enë të errët dhe të mbyllur fort. Temperatura optimale e ruajtjes është 5-22℃, një derë e frigoriferit është ideale. Afati i ruajtjes së vajit të lirit në një enë të mbyllur është deri në 6 muaj. Pasi të hapet, vaji duhet konsumuar brenda 3-4 javësh.
bubullimalana@gmail.com