Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Diabeti: 40% rritje e rrezikut pas COVID-19


Njerëzit me 
COVID-19 duket se kanë shkallë më të lartë të diabetit , sipas një studimi të ri të botuar në The Lancet Diabetes & Endocrinology.

A kanë personat me COVID-19 norma më të larta të diabetit?

Studimi zbuloi se njerëzit që u shëruan nga COVID-19 kishin një rrezik 40% më të lartë për t'u diagnostikuar me diabet.

Raporti nuk pretendon se COVID-19 shkakton diabet - megjithëse mund të ndodhë përfundimisht - por se duket se ka një lidhje midis dy gjendjeve shëndetësore . Diagnostikuar përkohësisht me diabet në pacientët me COVID-19 )

Pse ndodh kjo është ende e paqartë, por disa ekspertë të shëndetit publik kanë argumentuar se gjetjet duhet të trajtohen me kujdes, pasi studimi përfshinte vetëm njerëz nga Departamenti i Çështjeve të Veteranëve të SHBA (VA) të cilët priren të jenë më të moshuar dhe trajtojnë norma më të larta të sëmundjet themelore, të cilat nuk janë përfaqësuese të popullatës së përgjithshme. Diabeti: Pse po rriten normat tek të rinjtë? )

Shumë endokrinologë dyshojnë se COVID-19 mund të dëmtojë pankreasin dhe të shkaktojë probleme me kontrollin e sheqerit në gjak , gjë që përfundimisht mund të çojë në diabet. Diabeti: Pse pandemia e bëri të vështirë menaxhimin? )

A mund të jetë diabeti një komponent i COVID-19 afatgjatë?

Studimi vlerësoi të dhënat shëndetësore të 181,280 pacientëve të Departamentit Amerikan të Çështjeve të Veteranëve të diagnostikuar me COVID-19 midis 1 marsit 2020 dhe 30 shtatorit 2021. Ata më pas krahasuan të dhënat e tyre mjekësore me ato të 4.1 milion veteranëve jo-COVID. 19 dhe 4.28 të tjerë milion pacientë që morën trajtim midis 2018 dhe 2019. ( Diabeti i përkohshëm i sapodiagnostikuar në pacientët me COVID-19 )

Ekipi zbuloi se ata me COVID-19 kishin 40% më shumë gjasa për t'u diagnostikuar me diabet të tipit 2 dhe më shumë gjasa për t'u përshkruar medikamente për të menaxhuar sheqerin në gjak.

Megjithëse rreziku i diabetit ishte më i lartë te njerëzit me COVID-19 më të rëndë, një rrezik në rritje i diabetit ishte gjithashtu i pranishëm në pacientët me simptoma më të lehta.

Vihet re se shumica dërrmuese e pacientëve të diagnostikuar me diabet pas shërimit nga COVID-19 kishin diabet të tipit 2 dhe jo diabet të tipit 1 . Përveç kësaj, pacientët me rrezik të ulët të diabetit para pandemisë gjithashtu dukeshin të kenë një rrezik të shtuar të diabetit pas sëmundjes së tyre.

Sipas studiuesve, diabeti i tipit 2 mund të jetë potencialisht një komponent i COVID-19 afatgjatë , një gjendje në të cilën simptomat afatgjata shkaktohen pas shërimit nga sëmundja. COVID-19: Diabeti i fëmijërisë i menaxhuar keq rrit rrezikun e komplikimeve )

Si dhe pse lidhet COVID-19 me diabetin?

Sipas ekspertëve, SARS -CoV-2 , virusi që shkakton COVID-19, mund të synojë pankreasin dhe qelizat që prodhojnë insulinë. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si pankreasi liron insulinën dhe mundësisht të rrisë rrezikun e diabetit.

Dëshmitë në rritje sugjerojnë se COVID-19 mund të shkaktojë përgjigje autoimune te disa individë, në të cilat trupi sulmon qelizat e veta. Kjo mund të çojë në shkatërrimin e qelizave të pankreasit , të cilat janë jetike për prodhimin e insulinës. Me kalimin e kohës, rezistenca ndaj insulinës mund të çojë në diabet .

Cilat janë shenjat e diabetit pas COVID-19?

Simptomat e diabetit pas COVID-19 përfshijnë:

  • Etje e shtuar
  • Uria e shtuar
  • Urinim i shpeshtë
  • Humbje peshe e pashpjegueshme
  • Lodhja
  • Shikim i turbullt

Nëse keni pasur COVID-19 dhe aktualisht po përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, duhet të shihni mjekun tuaj.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM