Karafili është pjesë e pandashme e kuzhinës greke, por edhe me përfitime mbresëlënëse shëndetësore!Dhe sigurisht gjatë festave aromat gargarë dhe aromat e ëmbëlsirave dhe ushqimeve tradicionale, ndër aromat që shoqërojnë bakllavanë apo melomakarona, bie në sy karafili intensiv, pikant!
Karafili ose karafili ose arra është sythi i tharë i pemës së karafilit (Syzygium Aromaticum) me origjinë nga Ishujt e Erëzave (Moluccas) të Indonezisë së sotme.
Emri karafil ose karafil është ndoshta një antihuazim nga emri italian garofulum - arrë që ndoshta do të thotë "gjethe e fortë", ndërsa pema e karafilit nuk duket të ketë një lidhje të drejtpërdrejtë botanike me bimën zbukuruese karafil (Dianthos, karyfhus). Emri i zakonshëm grek i produkteve të tyre.
Karafili ishte molla e sherrit për shumë detarë kolonialë, të cilët u përpoqën të monopolizonin vetitë e paçmuara të erëzës dhe në të njëjtën kohë barishte. Sot, karafili përdoret si në gastronomi ashtu edhe në mjekësinë tradicionale për vetitë e tyre të jashtëzakonshme organoleptike dhe shëruese.
Në gatim, arrëmyshk përdoret për të bërë shumë lloje të Curry - përzierjet e erëzave që përdoren në enët anësore për enët e mishit. Falë eugenolit, vajit esencial që përmban deri në 25% në këtë erëz, karafili i jep ushqimit një shije pikante dhe të ëmbël orientale me një aromë të fortë. Në kuzhinën tradicionale greke, karafili shoqëron edhe ushqimet e ziera dhe përdoret për të bërë një gamë të gjerë pastash tradicionale si shurupet.
Karafili është një erëz e mrekullueshme me veti të shkëlqyera antioksiduese . Kjo e rendit atë ndër ushqimet kundër kancerit, ndërkohë që ka edhe veti mbresëlënëse detoksifikuese dhe mbrojtëse.
Karafili përmban sasi të konsiderueshme të vajit esencial dhe flavonoideve dhe konsiderohet si një ilaç për shumë sëmundje. Ai përmban sasi të mira të vitaminave A, C, K dhe B kompleks, si dhe minerale si mangan, hekur, selen, kalium dhe magnez. Është gjithashtu një antiseptik i fuqishëm, anti-inflamator dhe gjithashtu ka veti anestezike që e bëjnë jashtëzakonisht të dobishëm në një gamë të gjerë sëmundjesh dhe higjienike.
Përdorimi i tij mund të lehtësojë dhimbjen e dhëmbit , dispepsi, të përzierat dhe migrenën . Veprimet e tij janë të shumta në trupin e njeriut. Stimulon qarkullimin e gjakut, është analgjezik dhe antiseptik natyral, ndërsa është një antioksidant natyral. Karafili përdoret si anestezik lokal natyral dhe vepron kundër erës së keqe të gojës. Për shkak të veprimit të tij analgjezik, mund të përdoret me sukses për dhimbjet e kyçeve dhe muskujve, ndërsa veprimi i tij anti-inflamator e bën atë ideal për përdorim në plagë dhe akne. Si një ekspektorant natyral, mbron sistemin e sipërm të frymëmarrjes, duke vepruar gjithashtu kundër hipertensionit dhe mbron nga sëmundjet kardiovaskulare.
Vaji esencial i tij është gjithashtu i dobishëm për sistemin e qarkullimit të gjakut dhe është një frenues i fuqishëm i trombociteve që parandalon formimin e mpiksjes së gjakut. Është gjithashtu i shkëlqyeshëm për këmbët e atletit dhe për shërimin e plagëve, mavijosjeve, djegieve, skuqjeve dhe psoriasis. Vaji esencial i karafilit është një dekongjesant efektiv dhe mund të përdoret me një spërkatës, lagështues ose makinë aromaterapie për të ndihmuar në dezinfektimin e ajrit dhe për të ndihmuar sistemin e frymëmarrjes në sëmundje të tilla si sinusiti, tuberkulozi, bronkiti dhe astma.
Cilat janë mënyrat se si mund ta përdorim karafilin dhe si mund të përfitojmë nga vetitë e tij?
1. Duke konsumuar një - dy karafil ne mund të ndihmojmë në largimin e toksinave të dëmshme nga trupi.
2. Karafili ndihmon në mbrojtjen e qelizave dhe stimulon energjinë në të gjithë trupin.
3. Përdoret gjerësisht në mjekësinë tradicionale për raste si era e keqe e gojës, dhimbja e dhëmbëve dhe migrena.
4. Ofron lehtësim të menjëhershëm nga dhimbja e dhëmbëve. Thjesht vendosni një karafil në zonën e prekur për t'u ndjerë më mirë menjëherë
5. Karafilët përmbajnë eugenol, një substancë që u jep aromën e tyre të veçantë, ndihmon në mpirje dhe lehtëson dhimbjen e dhëmbëve dhe higjienën orale, duke luftuar bakteret.
6. Karafili ka veti kundër insekteve dhe largon mushkonjat, mizat dhe milingonat
7. Ka veti të rëndësishme anti-inflamatore, dhe mund të përdoret për të trajtuar inflamacionet dhe infeksionet
8. Përtypja e një ose dy karafilave mund të lehtësojë dispepsinë dhe të përzierat, pasi ka veti qetësuese, tretëse dhe antispazmatike.
9. Besohet se stabilizon sheqerin në gjak, ka veti antihipertensive dhe mbron nga sëmundjet kardiovaskulare duke parandaluar grumbullimin e trombociteve.
10. Vetitë e tij pastruese ndihmojnë në detoksifikimin e gjakut
Sipas Ayurvedic Medicine, çaji i karafilit mund të ndihmojë me gripin dhe ftohjet. Ai gjithashtu mund të veprojë si një ekspektorant, duke ndihmuar në heqjen e gëlbazës. Si një qetësues natyral kundër dhimbjeve dhe për shkak të vetive të tij antimikrobike, ndihmon në trajtimin e dhimbjeve të fytit
12. Përdoret në mjekësinë tradicionale kineze, si afrodiziak dhe për trajtimin e derdhjes së parakohshme
13. Ndihmon në trajtimin e prerjeve dhe mavijosjeve. Në këtë rast nuk rekomandohet aplikimi i drejtpërdrejtë pasi mund të shkaktojë thumbim, por mund të përdoret një pastë me karafil të grirë të përzier me vaj ulliri.
14. Përdoret në aromaterapi për të trajtuar lodhjen kronike, stresin dhe depresionin
Pije: Vendosni disa karafil në një gotë me ujë të nxehtë dhe lëreni për 10 minuta. Mundësisht shtoni mjaltë
Për dhimbjen e dhëmbit, vendosni një karafil pranë dhëmbit dhe mbajeni aty, përndryshe mund të vendosni pak vaj karafili në një top pambuku dhe ta vendosni pranë dhëmbit.
bubullimalana@gmail.com