Relativisht i panjohur -në Shqiperi. Arsyeja e hudhrës së zezë që u shfaq për herë të parë në Japoni, Kore dhe Tajlandë, ka pushtuar Amerikën dhe vitet e fundit po shton “prania” e saj në Shqiperi.
Megjithatë, përfitimet e konsumimit të hudhrës së zezë janë të mëdha pasi është një superushqim. Ka të njëjtat veti ushqyese dhe terapeutike si e bardha dhe përmban dyfishin e sasisë së antioksidantëve. Një shembull tipik është përqendrimi 4-fish i përbërësve të dobishëm, si kaliumi, natriumi, magnezi, kalciumi dhe aminoacidet e tretshme në ujë.
Ka një efekt të fortë antimikrobik , përmban substancën allicin e cila shkakton zgjerimin e arterieve dhe ka një kapacitet të fortë antioksidues. Një superushqim i vërtetë që na vendos në procesin e të menduarit se sa më mirë mund të jetë...
Ai përmban substancën L-Alicisteinë e cila është e tretshme në ujë dhe ka pothuajse dyfishin e aktivitetit të alicinës së hudhrës së thjeshtë, duke e bërë kështu aleatin më të fortë kundër hipertensionit. L-Alicisteina i jep hudhrës së zezë veti antioksiduese shumë të forta, pothuajse 4.5 herë më shumë se hudhra e thjeshtë , me rezultate të matshme në shkallën TEAC. Gjithashtu ul në mënyrë drastike nivelet e peroksidimit endogjen.
Për të përmirësuar profilin glicemik dhe lipidik si dhe për të ulur hipertensionin, më shumë se hudhra normale dhe e njohur për ne . Studime të tjera laboratorike konfirmojnë vetitë e tij antikancerogjene pasi administrimi i tij në qelizat kancerogjene pengoi përhapjen e tyre duke modifikuar ciklin jetësor të qelizave dhe duke shkaktuar apoptozën e tyre.
Për të përmirësuar profilin glicemik dhe lipidik si dhe për të ulur hipertensionin, më shumë se hudhra normale dhe e njohur për ne . Studime të tjera laboratorike konfirmojnë vetitë e tij antikancerogjene pasi administrimi i tij në qelizat kancerogjene pengoi përhapjen e tyre duke modifikuar ciklin jetësor të qelizave dhe duke shkaktuar apoptozën e tyre.
Në fund, duhet përmendur se është një produkt pa erë, sepse aroma e tij largohet përmes procesit të plakjes.
Në vendin tonë hudhra e zezë gjendet në formë kapsule në të gjitha farmacitë, diçka që e bën të disponueshme menjëherë për publikun në mënyrë që të gjithë të shijojnë përfitimet e saj “magjike”!
Përveç ngjyrës, hudhra e zezë dallon në teksturë por edhe -kryesisht- në shije. Me procesin e pjekjes shndërrohet nga i fortë dhe i skuqur në i butë, i ëmbël dhe me aciditet të ulët, duke ruajtur një aromë të lehtë hudhre.
Kështu, shija që jep aty ku shtohet është krejtësisht e ndryshme nga ajo e hudhrës së zakonshme, me të zakonshme vetëm aromën e njohur të hudhrës, e cila në rastin e të zezës është veçanërisht e butë. Për shkak të butësisë që rezulton nga procesi i maturimit dhe shndërrimi i përbërësve nga të tretshëm në yndyrë në të tretshëm në ujë, tretja është më e lehtë, megjithatë ruan vetitë e saj në rregullimin e presionit të gjakut. Një pikë tjetër e fortë është se nuk mban erë kur konsumohet si hudhra e bardhë.
bubullimalana@gmail.com