Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Truku i thjeshtë për të kuptuar se kur falsifikohet mjalti

 


Padyshim, mjalti është një nga përbërësit më të shëndetshëm në planet! Eshtë i pasur me vitamina dhe minerale. Lloji i vitaminave dhe cilësia e tyre varet nga lloji i luleve që përdoren në bletari.

Zakonisht, mjalti përmban vitaminë C, kalcium dhe hekur. Nëse shikoni edhe sa vitamina dhe minerale përmban sheqeri ose burime të tjera të sheqerit, do t’i shihni ato minimale deri të parëndësishme. Mjalti ka veti antibakteriale dhe antifungale, prandaj shpesh përdoret si antiseptik natyral në mjekësinë tradicionale. Ndihmon gjithashtu në forcimin e sistemit imunitar dhe mbron trupin, duke ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve të tilla si kanceri ose sëmundjet e zemrës.

Por, për fat të keq, për shkak të çmimit të tij të lartë, njerëzit shpesh blejnë më të lirat që gjejnë në supermarkete, ose atë që reklamohet më shumë. Dhe ndonjëherë ajo që duket më mirë dhe më "me shkëlqim" përmes paketimit është më e keqja. Sepse ka shumë të ngjarë që ky nuk është mjaltë i pastër por i prishur. Si bëhet kjo? Për të ulur çmimin, ky lloj mjalti i është nënshtruar trajtimeve të ndryshme.

Një studim i fundit, i botuar nga një ekip ekspertësh në News Safety Food, zbuloi se mbi 76% e të gjitha llojeve të mjaltit në supermarkete kishin kaluar një proces të quajtur ultrafiltrim. Çfarë do të thotë kjo; Ky proces i filtrimit heq papastërtitë si gjurmët e dylli dhe polenit, dhe kjo është shumë e keqe. Duhet ta dini se ekspertët e mjaltit thonë se ky proces është "i rëndësishëm" në mënyrë që të shmanget "kristalizimi" dhe të zgjatet jeta e produkteve të tyre. E keqja është se shumë konsumatorë nuk janë të vetëdijshëm për faktin se poleni është jashtëzakonisht i rëndësishëm dhe i dobishëm për trupin tonë. Dhe mjalti i prishur nuk e përmban atë!

Ekspertët thonë se arsyeja kryesore pse duhet të shmangni blerjen e mjaltit që i është nënshtruar këtij procesi është nëse nuk mund ta gjeni vendin e tij të origjinës. Mjalti kinez, për shembull, zakonisht përzihet me antibiotikë dhe minerale të paligjshme.

Ju gjithashtu duhet ta dini se ekzistojnë lloje të mjaltit që janë përzier me glukozë, dhe si të tjerët konsiderohet të jetë me cilësi të dobët. Mjalti i falsifikuar shpesh shitet në supermarkete, prandaj duhet të dini si ta dalloni:

- Nëse mjalti nuk "kristalizohet" pas një kohe, atëherë është një shenjë e mirë e falsifikimit, pasi mjalti i mirëfilltë do të "kristalizohet" nëse vendoset në frigorifer.

- veryshtë shumë e rëndësishme të lexoni etiketat. Nëse përmban shurup misri me fruktozë të lartë, shmangni atë.

- Shtoni disa pika jod në një gotë ujë dhe më pas shtoni pak mjaltë. Nëse mjalti juaj bëhet pak blu, atëherë ai është kombinuar me niseshte misri.

- Shtoni disa pika uthull në një përzierje ujë-mjaltë. Nëse shihni shkumë, mjalti juaj është i falsifikuar.

- Mund ta digjni mjaltin me fosfor ose me shkrepës, dhe nëse ndizet, atëherë është mjaltë i mirëfilltë.

- Vendosni një lugë mjaltë në një gotë me ujë. Nëse mjalti nuk tretet, ai është i mirëfilltë. Mjalti i falsifikuar ose i prishur tretet në ujë.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM