Pavarësisht përfitimeve të dukshme shëndetësore - kajsitë janë plot me vitamina, elementë gjurmë dhe acide të dobishme - nuk duhet ta teproni.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit, kajsitë (sidomos të thata) janë kundërindikuar për diabetikët, dhe lëngu i tyre i ngopur me acide frutash mund të irritojë traktin tretës.
Sidoqoftë, përfitimet e disa kajsive në ditë tejkalojnë rreziqet, sepse ato
Ato forcojnë enët e gjakut dhe zemrën
Kajsitë e freskëta përmbajnë pak më pak kalium sesa bananet, dhe kajsitë e thata mbajnë rekordin për përmbajtjen e këtij elementi gjurmë. Kjo është arsyeja pse kardiologët këshillojnë përfshirjen e këtij fruti në dietën verore - vetëm 100-150 gram kajsi në ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe të zvogëlojë nivelin e kolesterolit "të dëmshëm" në gjak.
Mbroni mëlçinë
Shkencëtarët turq kanë gjetur një lidhje të fortë midis konsumit të rregullt të kajsisë dhe një rreziku të zvogëluar të steatozës ose mëlçisë yndyrore - edhe pse deri më tani vetëm në minjtë laboratorikë. Por kjo lidhje është aq e qartë saqë tashmë lejon dietologët të rekomandojnë kajsi tek ata që kujdesen për shëndetin e mëlçisë.
Ato zvogëlojnë stresin oksidativ
Për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminës C dhe tokoferolit, kajsitë e freskëta dhe të thata kanë një efekt të theksuar antioksidues. Nga rruga, prova e kësaj është popullariteti i jashtëzakonshëm i vajrave dhe ekstrakteve të këtij fruti në industrinë e kozmetikës - për fat të mirë për ne, antioksidantët e kajsisë nuk funksionojnë vetëm për lëkurën, duke lehtësuar stresin oksidativ në qelizat në të gjithë trupin.
Ato ju ndihmojnë të humbni peshë
Kajsitë janë miq të çdo "vajze diete", për shkak të aftësisë së tyre për të hequr lehtë dhe shpejt ujin e tepërt nga trupi dhe për të përmirësuar tretjen. Sidoqoftë, efekti "dietik" i kajsive është i lehtë të humbet nëse i hani në sasi të mëdha - mos harroni, ky frut përmban shumë sheqer.
bubullimalana@gmail.com