Rrushi ka antioksidantë të njohur si vitamina C dhe mangan, si dhe antioksidantë më pak të njohur si beta-karotina dhe resveratroli.Shëndeti i zemrës" Polifenolët mund të ndihmojnë në promovimin e një zemre të shëndetshme duke rritur nivelet e HDL [kolesterolit të mirë] dhe duke ulur nivelet e inflamacionit në trup"..Polifenolët në rrush mund të ndihmojnë gjithashtu në uljen e rrezikut të aterosklerozës. Polifenolët janë antioksidantët më të bollshëm në dietën njerëzore.Një filxhan rrush mund t'ju sigurojë 25 përqind të nevojave tuaja ditore për vitaminë K, dhe disa hulumtime sugjerojnë që vitamina K mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Pa të, mekanizmat që ndalojnë formimin e kalcifikimit të enëve të gjakut mund të bëhen joaktivëDiabetiNjë studim i vitit 2013 i botuar nga Universitetit të Misurit sugjeron që rrushi mund të ketë veti parandaluese kur bëhet fjalë për diabetin. Studimi vëzhgoi një grup të madh të grave gjatë pothuajse dy dekadave dhe zbuloi se një konsum më i madh i frutave të plota, veçanërisht i rrushit, boronicave dhe mollëve ishte i lidhur në mënyrë të konsiderueshme me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2.TretjaVihet në dukje përmbajtja e fibrave në rrushit, e cila mund të ndihmojë në sigurimin e tretjes së butë. Megjithëse një filxhan rrush përbën vetëm 5 përqind të nevojave tuaja ditore për fibra, është një meze e lehtë që, kur kombinohet me ushqime të tjera me shumë fibra, mund të bëjë një ndryshim të madh në rregullsinë tuaj dhe shëndetin kolorektalJetëgjatësiaSipas një përmbledhjeje në Genes Nutrition , ''resveratroli'' në rrush shoqërohet me shprehjen e tre gjeneve të jetëgjatësisë. Studimi vuri në dukje se rrushi muscadine është veçanërisht i efektshëm në këtë drejtim. Ai gjithashtu vuri në dukje se përbërësit e tjerë në rrush mund të ndikojnë në shprehjen e gjenit, sepse rezultatet pozitive u panë tek ata që konsumuan verë të bardhë, si dhe të kuqe.Kocka të fortaVitamina K mund të luajë një rol në mbajtjen e kockave të forta dhe parandalimin e thyerjeve ose thyerjeve. Një studim i botuar në Revistën Amerikane të Ushqimit Klinik zbuloi se gratë që konsumonin të paktën 110 mikrogramë vitaminë K çdo ditë kishin 30 për qind më pak gjasa për të thyer nje gjymtyre..Rreziqet e ngrënies së rrushitJu dëshironi të hani lëkura rrushi sepse është fruti ku gjenden shumica e lëndëve ushqyese. Por mos harroni se lëkurat e rrushit mund të mbulohen nga pesticide. Rrushi renditet në vendin e gjashtë në listën e e perimeve dhe frutave me te ndotur nga pesticidet....Sigurohuni që të lani rrushin tuaj tërësisht, ose provoni të blini rrush organik.Vera, veçanërisht vera e kuqe, përmban shumë të njëjtat ushqyes si rrushi, por sigurohuni që të mos e teproni. Rumsey sugjeron që të kufizoni marrjen e vinove në një gotë në ditë për gratë dhe dy për burrat. Tek disa njerez fruktoza e rrushit,pra sheqeri i tij,mund te shkaktoj alergji ne lekure,duke dhene pucrra me kruarje te forta..Marrni sa më shumë rrush..."Rrushi mund të përfshihet në dietë si një ushqim i shëndetshëm pasdite ose para gjumit, një sallatë e butë ose një shtesë e shijshme ne rracionet periodike ditore ..
Përfitimet shëndetësore te rrushit
5/26/2022 12:00:00 π.μ.
0
bubullimalana@gmail.com