Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Përfitimet shëndetësore te qepëve

Qepët e kanë origjinën në Azinë Qendrore, në Iranin dhe Pakistanin e sotëm. Njerëzit parahistorikë ndoshta kanë ngrënë qepë të egra shumë kohë para se të shpikej bujqësia. Qepa mund të ketë qenë ndër kulturat më të hershme të kultivuara.

Qepët gjithashtu u rritën në kopshtet kineze që nga 5000 vjet më parë, dhe ato përmenden në shkrimet më të vjetra Vedike nga India. Qysh në shekullin e gjashtë para Krishtit, një traktat mjekësor, Charaka Sanhita, feston qepën si ilaç, një diuretik, i mirë për tretjen, zemrën, sytë dhe nyjet.

Përfitimet shëndetësore
Madhësia e servimit : 1 qepë mesatare (5.3 oz / 148 g)
Permban Kalori : 45 (Kalori nga yndyra: 0)
Shuma për racion ( % e nevojave ditore DV) * Përqindja e vlerave ditore (% DV) bazohet në një dietë 2000 kalori.
Yndyra totale: 0g (0%)
Karbohidratet totale: 11g (4%) Fibra dietike 3g (12%) Sheqerna 9g
Kolesteroli: 0mg (0%) Natriumi: 5mg (0%) Kaliumi: 190mg (5%) Proteina: 1g
Vitamina A: (0%) Vitamina C: (20%) Kalcium: (4%) Hekur: (4%)

Shëndeti i zemrës
Rezulton se qepët inkurajojnë një zemër të shëndetshme në shumë mënyra, përfshirë "uljen e presionit të gjakut dhe uljen e rrezikut të sulmit në zemër". Një studim i vitit 2002 në revistën Thrombosis Research sugjeroi që squfuri vepron si hollues natyral i gjakut dhe parandalon grumbullimin e trombociteve të gjakut.
Kohët e fundit, studiuesit e shëndetit kanë vërejtur një marrëdhënie midis molekulave të mesazheve të quajtur oksilipina dhe menaxhimit të lartë të kolesterolit. Një studim i vitit 2016 në revistën Redox Biology zbuloi se konsumimi i qepëve rrit oksilipinat që ndihmojnë në rregullimin e niveleve të yndyrës në gjak dhe nivelet e kolesterolit.
''Quercetin'' në qepë mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e grumbullimit të pllakave në arterie, gjë që zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru,kjo sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland. Por meqenëse shumica e studimeve në këtë drejtim janë përqendruar në kafshë, nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar efektet te njerëzit.
Anti-inflamator
Squfuroret e qepëve mund të jenë agjentë efektivë anti-inflamatorë , sipas një studimi të vitit 1990 në revistën International Archives of Alergy and Immunology Applied.
Quercetin është zbuluar se relakson muskujt e rrugëve të frymëmarrjes dhe mund të sigurojë lehtësim të simptomave të astmës , sipas një studimi të vitit 2013 në Revistën Amerikane të Fiziologjisë.
Kanceri
Marrja e perimeve qepe ,presh e hudher, përfshirë qepët, shoqëroheshin me rrezik të zvogëluar të kancerit të stomakut. Ngrënia midis një dhe shtatë racioneve qepë në javë mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të kancerit kolorektal, laringut dhe vezoreve. Ngrënia e disa racioneve të qepëve në ditë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit oral dhe ezofagut.
Mund të frenojë veçanërisht qelizat kancerogjene në "tumoret e gjirit, zorrës së trashë, prostatës, vezoreve, endometriumit dhe mushkërive".
Qepët gjithashtu mund të ndihmojnë me disa efekte anësore nga trajtimet e kancerit. Një studim zbuloi se konsumimi i qepës së verdhë të freskët ndihmoi në zvogëlimin e rezistencës ndaj insulinës dhe hiperglicemisë tek pacientët me kancer të gjirit që i nënshtrohen një forme të kimioterapisë që dihet se shkakton rezistencë ndaj insulinës.
Tretja
Fibrat në qepë nxisin tretjen e mirë dhe ju ndihmojnë të mbani të rregullt. Për më tepër, qepët përmbajnë një lloj të veçantë të fibrave të tretshme të quajtur oligofruktozë, e cila nxit rritjen e baktereve të mira në zorrët tuaja. Një studim i vitit 20015 në Gastroenterologjinë Klinike dhe Hepatologjinë zbuloi se oligofruktoza mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e llojeve të diarresë . Fitokimikatet në qepë që shkatërrojnë radikalet e lira mund të zvogëlojnë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të ulçerave të stomakut
Rregullimi i sheqerit në gjak
Kromi në qepë ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak. Squfuri në qepë ndihmon në uljen e sheqerit në gjak duke shkaktuar rritjen e prodhimit të insulinës . Një studim zbuloi se kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit me diabet. Njerëzit me diabet tip 1 dhe tip 2 që hëngrën qepë të kuqe treguan nivele më të ulëta të glukozës deri në katër orë.
Një studim zbuloi se pacientët me diabet Tipi 2 panë enzima më të normalizuara të mëlçisë dhe nivele më të ulëta glicemike kur konsumonin qepë të prera.
Dendësia e kockave në gratë e moshuara
Një studim zbuloi se konsumi ditor i qepëve përmirëson dendësinë e kockave tek gratë që po kalojnë ose kanë mbaruar menopauzën. Gratë që hanin qepë shpesh kishin një rrezik prej 20 për qind më të ulët të thyerjes së kofshës sesa ato që nuk hëngrën kurrë qepë.
Rreziqet shëndetësore
Ndërsa nuk është veçanërisht serioze, ngrënia e qepëve mund të shkaktojë probleme për disa njerëz. Karbohidratet në qepë mund të shkaktojnë gaz dhe fryrje. Qepët, veçanërisht nëse konsumohen të gjalla, mund të përkeqësojnë urthin tek njerëzit që vuajnë nga urthi kronik ose sëmundja e zbaticës gastrike.
Ngrënia e një sasie të madhe të qepëve të njoma ose rritja e shpejtë e konsumit tuaj të qepëve të njoma mund të ndërhyjë në ilaçet e hollimit të gjakut. Qepët e njoma përmbajnë një sasi të lartë të vitaminës K, e cila mund të ulë funksionimin e holluar të gjakut.
Gjithashtu eshte e mundur që të keni një intolerancë ushqimore ose alergji ndaj qepëve , por rastet janë të rralla. Njerëzit me alergji në qepë mund të përjetojnë skuqje, kruarje të syve dhe skuqje nëse një qepë bie në kontakt me lëkurën. Njerëzit me një intolerancë ndaj qepëve mund të përjetojnë të përziera, të vjella dhe shqetësime të tjera gastrike.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.