Angjinarja është ndër perimet më të bukura në planet, por ato mbeten paksa një mister, madje edhe për ata që ushqehen shëndetshem. Në fakt, angjinaret as nuk bëjnë listën e 20 perimeve më të shitura dhe konsumi i tyre ka mbetur relativisht i pandryshuar. Ja përse duhet ta përfshini ate në vaktet tuaja më shpesh - dhe si mund ta bëni këtë.
Angjinarja është një burim kryesor i fibrave
Përveç mbështetjes së menaxhimit të shëndetshëm të peshës dhe tretjes , fibrat gjithashtu luajnë një rol në rregullimin e sheqerit në gjak dhe nivelet e insulinës për energji të qëndrueshme. Ajo gjithashtu ushqen bakteret e dobishme të zorrëve të lidhura me imunitetin, gjendjen shpirtërore dhe anti-inflamacionin.
Angjinarja është e pasur me antioksidantë
Në një studim, angjinaret ishin një nga perimet më të renditura për sa i përket përqendrimit antioksidant dhe aftësisë antioksiduese për racion. Antioksidantët luajnë një rol në mbrojtjen e qelizave nga plakja e parakohshme. Ata gjithashtu frenojnë dëmtimin e qelizave të shkaktuara nga ushtrimet dhe ndihmojnë në mbështetjen e rikuperimit të stërvitjes.
Angjinarja është e pasur me lëndë ushqyese
FolatI i paket është lidhur me një rrezik më të lartë të depresionit dhe problemeve të kujtesës . Vitamina K, e cila ndihmon në mpiksjen e duhur të gjakut, kërkohet gjithashtu për formimin e kockave; një mungesë është e lidhur me rritjen e rrezikut të thyerjes. Vitamina C, e cila gjithashtu vepron si një antioksidant që lufton moshën, është e nevojshme për riparimin e ADN-së, funksionin imunitar dhe prodhimin e kolagjenit.
Magnezi është treguar se ndihmon në luftimin e depresionit , rrit mësimin dhe kujtesën dhe përmirëson gjumin te gratë. Dhe për njerëzit aktivë, një marrje më e lartë e magnezit është treguar për të përmirësuar forcën, marrjen e oksigjenit, prodhimin e energjisë dhe ekuilibrin e elektroliteve. Mangani gjithashtu mbështet prodhimin e kolagjenit dhe shëndetin e kockave. Dhe kaliumi është i nevojshëm për funksionin e zemrës, tkurrjet e muskujve dhe rregullimin e presionit të gjakut. Ky është një profil mjaft mbresëlënës i lëndëve ushqyese, veçanërisht për vetëm 60 kalori për artichoke, e cila gjithashtu siguron rreth 3.5 gram proteina.
Angjinarja mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut
Një analizë studimi e Mjekësi , zbuloi se, mes njerëzve me presion të lartë të gjakut , 12 javë konsum të artichoke ulën ndjeshëm presionin e gjakut. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve , presioni i lartë i gjakut rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru, të cilat janë shkaqet kryesore të vdekjes në bote
Ekstrakti i gjethes së artichoke ndihmon në shëndetin e mëlçisë
Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD) është shkaku më i zakonshëm i sëmundjes kronike të mëlçisë në të gjithë botën. Ushqimi i shëndetshëm, menaxhimi i peshës dhe aktiviteti fizik mund të ndihmojnë në parandalimin e NAFLD, por ekstrakti i gjetheve të artichoke (një sasi e përqendruar e disa substancave të gjetura në bimë që zakonisht futet në formë pluhuri ose tablete) gjithashtu mund të luajë një rol.
Në një studim të vitit 2018 të botuar në Phytotherapy Research , shkencëtarët zhvilluan një provë që përfshiu 100 njerëz me semundje te melcise, të diagnostikuar me ultratinguj. Ata u caktuan rastësisht për të marrë ose 600 mg ekstrakt gjethe artichoke çdo ditë,për dy muaj. Krahasuar me grupin e kontrollit, ata që morën ekstraktin e gjethes së artichoke përjetuan përmirësime më të mëdha, duke përfshirë ndryshimet në madhësinë për shëndetin e mëlçisë. Ekstrakti gjithashtu uli kolesterolin e përgjithshëm, kolesterolin "e keq" LDL dhe nivelet e triglicerideve.
Angjinarja e Jeruzalemit siguron prebiotikë mbrojtës
Angjinarja e gjelbër që shihni në treg quhet angjinare globale; ato nuk kanë fare lidhje me artichoket të Jeruzalemit. Por duke pasur parasysh emrin e përbashkët, vlen të mbuloni edhe përfitimet e këtij varieteti. Angjinarja e Jeruzalemit - të cilat nuk janë të gjelbërta janë si lulediellin dhe nganjëherë quhen si luledele. Këto zhardhokë, të cilët duken si një kryqëzim midis patateve të bardha dhe rrënjës së xhenxhefilit, mund të hahen të papërpunuara ose të gatuara. Ata janë një burim kryesor i inulinës, një prebiotik me përfitime të shumta.
Prebiotikët ushqejnë baktere të dobishme në zorrë të lidhura me shëndetin e tretjes , funksionin imunitar dhe gjendjen shpirtërore pozitive. Inulin-i gjithashtu ka treguar se ka rritur thithjen e mineraleve të rëndësishme, duke përfshirë kalciumin dhe magnezin, dhe mbështet sintezën e vitaminave B. Plus, inulin ka qenë i lidhur me parandalimin e kancereve të caktuara , duke përfshirë kancerin e gjirit dhe kolorektal .
Por angjinaret e Jeruzalemit kanë më shumë sesa inulinë.
Studiuesit vërejnë vetitë e tyre anti-fungale, anti-kancer dhe antioksiduese, si dhe potencialin e tyre për të ulur kolesterolin, trigliceridet dhe nivelet e larta të sheqerit në gjak. Ato gjithashtu kanë treguar se lehtësojne humbjen e peshës , ndihmojnë në detoksimin e alkoolit dhe metaleve të rënda, dhe mbështesin shëndetin imun dhe të tretjes.
bubullimalana@gmail.com