Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Kastravecat janë me pak kalori, por me shumë vitamina dhe minerale të rëndësishme.

Për më tepër, trangujt kanë një përmbajtje të lartë të ujit. Në fakt, kastravecat përbëhen nga rreth 96% ujë.

Kaloritë: 45
Yndyra totale: 0 gram
Karbohidratet: 11 gram
Proteina: 2 gram
Fibër: 2 gram
Vitamina C: 14% e RDI
Vitamina K: 62% e RDI
Magnezi: 10% e RDI
Kaliumi: 13% e RDI
Mangani: 12% e RDI
Për të maksimizuar përmbajtjen e tyre në lëndë ushqyese, kastravecat duhet të hahen të pastruara. Qërimi i tyre zvogëlon sasinë e fibrave, si dhe disa vitamina dhe minerale
1. Përmban Antioksidantë
Antioksidantët janë molekula që bllokojnë oksidimin, një reaksion kimik që formon atome shumë reaktive me elektrone të palidhura të njohura si radikale të lira.
Grumbullimi i këtyre radikalëve të lirë të dëmshëm mund të çojë në disa lloje të sëmundjeve kronike
Në fakt, stresi oksidativ i shkaktuar nga radikalet e lira është shoqëruar me kancerin dhe sëmundjet e zemrës, mushkërive dhe autoimune (4Burim i Besuar)
Frutat dhe perimet, përfshirë kastravecat, janë veçanërisht të pasura me antioksidantë të dobishëm që mund të zvogëlojnë rrezikun e këtyre kushteve.
Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se pluhuri i kastravecit i përdorur në këtë studim ka të ngjarë të përmbajë një dozë më të madhe antioksidantësh sesa do të konsumonit në një porcion tipik të kastravecit.
Një tjetër studim i provëzës hulumtoi vetitë antioksiduese të trangujve dhe zbuloi se ato përmbajnë flavonoide dhe taninet, të cilat janë dy grupe përbërjesh që janë veçanërisht të efektshme në bllokimin e radikaleve të lira të dëmshme
2. Nxit Hidratimin
Uji është thelbësor për funksionin e trupit tuaj, duke luajtur role të shumta të rëndësishme
Ai përfshihet në procese si rregullimi i temperaturës dhe transporti i produkteve të mbetjeve dhe lëndëve ushqyese
Në fakt, hidratimi i duhur mund të ndikojë në gjithçka, nga performanca fizike te metabolizmi
Ndërsa plotësoni shumicën e nevojave tuaja për lëngje duke pirë ujë ose lëngje të tjera, disa njerëz mund të marrin sa më shumë që 40% të marrjes së tyre totale të ujit nga ushqimi
Frutat dhe perimet, në veçanti, mund të jenë një burim i mirë uji në dietën tuaj.
Në një studim, u vlerësua statusi i hidratimit dhe u mblodhën të dhënat e dietës për 442 fëmijë. Ata zbuluan se marrja e shtuar e frutave dhe perimeve shoqërohej me përmirësime në statusin e hidratimit
Për shkak se kastravecat përbëhen nga rreth 96% ujë, ato janë veçanërisht të efektshme në nxitjen e hidratimit dhe mund t'ju ndihmojnë të plotësoni nevojat tuaja ditore për lëngje
3. Mund të ndihmojë në humbjen e peshës
Kastravecat mund të ju ndihmojnë potencialisht të humbni peshë në disa mënyra të ndryshme.
Para së gjithash, ato janë të ulëta në kalori.
Çdo porcion me një filxhan (104 gramë) përmban vetëm 16 kalori, ndërsa një kastravec i tërë me 11 ons (300 gramë) përmban vetëm 45 kalori
Kjo do të thotë që ju mund të hani shumë tranguj pa paketuar kaloritë shtesë që çojnë në shtim në peshë.
Kastravecat mund të shtojnë freski dhe aromë tek sallatat, sanduiçet dhe pjatat anësore dhe mund të përdoren gjithashtu si një zëvendësim për alternativat e kalorive më të larta.
Për më tepër, përmbajtja e lartë e ujit të trangujve mund të ndihmojë në humbjen e peshës gjithashtu.
4. Mund të ulë sheqerin në gjak
Disa studime mbi kafshët dhe provëzat kanë zbuluar se kastravecat mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe parandalimin e disa ndërlikimeve të diabetit.
Një studim mbi kafshët shqyrtoi efektet e bimëve të ndryshme në sheqerin në gjak. Trangujve u tregua se ulin dhe kontrollojnë në mënyrë efektive nivelet e sheqerit në gjak
Një studim tjetër mbi kafshët nxiti diabetin tek minjtë dhe më pas i plotësoi ata me ekstrakt lëvore kastraveci. Lëvorja e kastravecit përmbysi shumicën e ndryshimeve të lidhura me diabetin dhe shkaktoi një ulje të sheqerit në gjak
Për më tepër, një studim i provëzave zbuloi se kastravecat mund të jenë efektivë në uljen e stresit oksidativ dhe parandalimin e ndërlikimeve të lidhura me diabetin
Sidoqoftë, provat aktuale janë të kufizuara në studime të provëzave dhe kafshëve. Nevojiten hulumtime të mëtejshme për të përcaktuar se si kastravecat mund të ndikojnë në sheqerin në gjak tek njerëzit.
5. Mund të Nxisë Rregullsinë
Ngrënia e trangujve mund të ndihmojë në mbështetjen e lëvizjeve të rregullta të zorrëve.
Dehidrimi është një faktor kryesor i rrezikut për kapsllëk, pasi mund të ndryshojë ekuilibrin tuaj të ujit dhe të bëjë të vështirë kalimin e jashtëqitjes
Kastravecat kanë shumë ujë dhe nxisin hidratimin. Qëndrimi i hidratuar mund të përmirësojë qëndrueshmërinë e jashtëqitjes, të parandalojë kapsllëkun dhe të ndihmojë në ruajtjen e rregullsisë
Për më tepër, kastravecat përmbajnë fibra , të cilat ndihmojnë në rregullimin e lëvizjeve të zorrëve.
Në veçanti, pektina, lloji i fibrave të tretshme që gjenden në tranguj, mund të ndihmojë në rritjen e frekuencës së lëvizjes së zorrëve.
Një studim kishte 80 pjesëmarrës shtesë me pektinë. Ajo zbuloi se pektina rrit shpejt lëvizjen e muskujve të zorrëve, të gjitha duke ushqyer bakteret e dobishme në zorrë që përmirësojnë shëndetin e tretjes
6. Lehtë për tu shtuar në dietën tuaj
Të butë me një aromë të qartë të freskët dhe freskuese, trangujve zakonisht i shijoni të freskëta ose turshi, nga sallatat te sanduiçet.
Kastravecat shpesh hahen të papërpunuara si një meze të ulët kalorike ose mund të shoqërohen me humus, vaj ulliri, kripë ose salcë sallate për të shtuar pak më shumë aromë.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM