Studimet kanë zbuluar se kokrrat e shegës që përmbajnë potasium e ngadalësojnë plakjen.
Shega përbëhet 80% nga uji si dhe përmban vitaminë C dhe vitamina të grupit B, fibra, proteina, fosfor, magnez si dhe hekur.
Konsumi i rregullt i shegës ngadalëson plakjen dhe shfaqjen e rrudhave dhe kjo është një nga arsyet se pse është njëri nga përbërësit kryesorë për produketet në kozmetikë. Lëngu i shegës sipas një studimi të laboratorit të Kërkimeve Lipide të Qendrës Mjekësore të “Rambam di Haifa” në Izrael është toksik ndaj qelizave kancerogjene. Është shumë i përshtatshëm në rastet e tumoreve në gjoks.
Shega është në fakt një burim shumë i pasur me acid elaxhik. Ky acid sipas Institutit të kancerit në Universitetin Karolinës së Jugut çon në vdekjen e qelizave kancerogjene.
Qendrat shëndetësore prestigjioze në SHBA e rekomandojnë shegën dhe lëngun e saj për disa sëmundje:
- Parandalimin e sëmundjeve të zemrës.
- Parandalimin e Kancerit, veçanërisht kancerin e prostatës dhe të gjirit tek femrat.
- Për uljen e kolesterolit në gjak.
- Parandalon mbipeshën.
- Lufton dëmtimin e qelizave; parandalon degradimin e ADN-së qelizore
bubullimalana@gmail.com