Ndër produktet më të kërkuara dhe të përshkruara në barnatoret tona është boronica e kuqe e njohur edhe si brusnica.
Produktet e boronicës së kuqe përdoren gjerësisht për të parandaluar infeksionet e traktit urinar (ITU) dhe konsiderohen përgjithësisht të sigurta.
Për shkak të shijes së tyre shumë të mprehtë dhe të thartë, boronicat rrallëherë hahen të papjekura.
Në fakt, ato konsumohen më shpesh si lëng, i cili normalisht është i ëmbëlsuar dhe mund të përzihet me lëngje të tjera frutash.
Boronica e kuqe e freskët përmban gati 90% ujë, por pjesa tjetër është kryesisht karbohidrate (sheqerna) dhe fibra.
Këto janë kryesisht sheqerna të thjeshta siç janë saharoza, glukoza dhe fruktoza.
Pjesa tjetër është e përbërë nga fibra e tretshme të tilla si pektina, celuloza dhe hemiceluloza, të cilat kalojnë në zorrë pothuajse të paprekshme. Boronica e kuqe gjithashtu përmban fibra të tretshme. Për këtë arsye, konsumimi i tepërt i boronicave të kuqe mund të shkaktojë diarre.
Nga ana tjetër, lëngu i boronicës nuk përmban asnjë fibër dhe zakonisht hollohet me lëngje të tjerë frutash.
Ato gjithashtu janë të pasura edhe me vitamina dhe minerale, duke përfshirë mangan, bakër, dhe vitamina C, E, dhe K1.
Vitamina C është një nga antioksidantët mbizotërues në boronicë. Është thelbësore për mirëmbajtjen e lëkurës, muskujve dhe eshtrave.
Mangani është thelbësor për rritjen, metabolizmin dhe një antioksidant i fuqishëm në organizëm.
Vitamina E antioksidant i fuqishëm në organizëm.
Vitamina K1 është thelbësore për koagulimin e gjakut.
Bakri një element në gjurmë, marrja pamjaftueshme e të cilit mund të ketë efekte të dëmshme në shëndetin e zemrës.
bubullimalana@gmail.com