Lëngu i lakrës mund të mos jetë i përhapur, por ka përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore.
Në çdo rast, konsultohuni fillimisht me mjekun tuaj përpara se të zgjidhni konsumin e shtuar të lëngut të lakrës ose ndonjë trajtim tjetër të ngjashëm.
Çfarë ju ofron lëngu i lakrës
Shëron ulcerat
Lëngu i lakrës është një trajtim tradicional për ulcerat peptike, pasi mbështet mukozën e brendshme të traktit gastrointestinal.
Ky lëng është gjithashtu i pasur me sulforafan, një antioksidant që synon Helicobacter pylori, një bakter që është gjetur të jetë një shkaktar kryesor i ulçerës peptike. Në një studim, pacientët me ulçerë stomaku e përmirësuan ndjeshëm problemin e tyre brenda 10 ditëve duke pirë një litër lëng lakre në ditë. Nëse kjo tingëllon si shumë (dhe në të vërtetë është), ju mund të pini një gotë me vaktin tuaj kryesor çdo ditë dhe do të mbroheni nga ulçera e tretjes. Fitokimikatet në këtë lëng ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e simptomave të sëmundjes së refluksit gastroezofageal.
Redukton kolesterolin e “keq”.
Në një studim japonez mbi vetitë e lakrës në uljen e kolesterolit, shkencëtarët mblodhën një grup prej 77 të rriturish me nivele të lehta deri mesatarisht të larta të kolesterolit. Gjysma e pjesëmarrësve pinë dy gota të mëdha me lëngje të përziera frutash dhe perimesh, ku pjesa kryesore ishte lëngu i lakrës.
Gjysma tjetër piu edhe dy gota të mëdha me lëngje të përziera, të cilat nuk përmbanin lëng lakre. Në fund të periudhës 12-javore të studimit, anëtarët e grupit të parë treguan një ulje të ndjeshme të niveleve të kolesterolit "të keq" në gjakun e tyre, krahasuar me anëtarët e grupit të dytë.
Vetitë kundër kancerit
Perimet krucifere kanë veti kundër kancerit. Fitokimikatet në lakër - dhe lëngu i saj - forcojnë sistemin tuaj imunitar, i cili ndihmon në luftimin e çdo forme sëmundjeje, përfshirë kancerin. Këto fitokimikate pengojnë rritjen dhe përhapjen e qelizave të kancerit dhe mbrojnë kundër formimit të tumoreve kancerogjene.
Ky lëng nuk ka efekte anësore të rëndësishme, megjithëse disa njerëz mund të kenë një rritje të gazit. Nëse ky është një problem për ju, provoni të holloni lëngun e lakrës me ujë në një raport prej 2 pjesësh ujë me çdo 4 pjesë lëngu. Ju gjithashtu mund ta bëni lëngun më të shijshëm duke shtuar lëng molle ose lëng nga 1-2 karota së bashku me lakrën.
bubullimalana@gmail.com