Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Dardha për diabetin: një bashkim përfitimesh dhe shijeje

Dardha për diabetin: një bashkim përfitimesh dhe shijeje


Shumë njerëz gabimisht besojnë se frutat e ëmbla, përfshirë dardhat, duhet të përjashtohen plotësisht nga menyja e diabetikëve. Në fakt, konsumi i tyre i moderuar në diabet nuk është vetëm i pranueshëm, por edhe 
i dobishëm. Dhe kjo është konfirmuar nga hulumtimet.

Shkencëtarët nga Universiteti Edith Cowan (Australi) kanë zbuluar se ngrënia e dy frutave të plota në ditë është në përpjesëtim të zhdrejtë me rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. 

Çfarë lloj fruti është dardha dhe cilat janë përfitimet e saj?

Dardha është një frut i pemës familjare të trëndafilave, i shpërndarë gjerësisht në gjerësitë e buta të Evropës, Azisë dhe Amerikës. Ky frut është i pasur me vitamina B, vitaminë C, fibra, antioksidantë dhe minerale të tilla si kaliumi, magnezi dhe hekuri . Indeksi glicemik i dardhës është relativisht i ulët , rreth 38 njësi, gjë që lejon që ajo të përfshihet në dietën e personave me diabet të tipit 2.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave dietike, dardhat ndihmojnë në normalizimin e tretjes, përmirësojnë lëvizshmërinë e zorrëve dhe mbajnë nivele të qëndrueshme të glukozës në gjak. Antioksidantët mbrojnë trupin nga radikalet e lira, duke ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe onkologjike . Vitamina C forcon sistemin imunitar, rrit rezistencën e trupit ndaj infeksioneve dhe përshpejton proceset e rigjenerimit të indeve .

Përveç kësaj, konsumi i rregullt i dardhave ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, përmirëson gjendjen e lëkurës dhe flokëve, si dhe ruan funksionin normal të veshkave dhe të mëlçisë . Këto veti e bëjnë dardhën një nga opsionet më të mira të frutave për përfshirje në dietën e diabetikëve. Por, sigurisht, me moderim .

Veçoritë e ngrënies së dardhave për diabetin

Pavarësisht përfitimeve të dukshme, dardhat duhet të konsumohen me kujdes nga diabetikët . Para së gjithash, është e rëndësishme të ruhet moderimi. Sasia optimale është një ose dy dardha të vogla në ditë. Është më mirë t'u jepet përparësi frutave të freskëta , pasi produktet e konservuara përmbajnë një sasi të madhe sheqeri.

Rekomandohet të zgjidhni varietete dardhash me pak karbohidrate , të tilla si Conference ose Williams . Ato kanë një nivel të lartë aciditeti dhe më pak sheqer . Është më mirë të shmangni frutat e pjekura shumë, pasi përmbajtja e sheqernave të thjeshta rritet gjatë procesit të pjekjes.

Opsioni më i mirë është t’i përfshish dardhat në sallata ose t’i hash veçmas pas një vakti kryesor. Në mbrëmje , veçanërisht para gjumit , ky produkt është i padëshirueshëm , pasi karbohidratet mund të shkaktojnë një rritje të niveleve të glukozës gjatë natës.

Nëse po i përfshini dardhat në dietën tuaj për herë të parë nëse keni diabet, konsultohuni me mjekun tuaj dhe sigurohuni që të monitoroni nivelet e sheqerit në gjak pasi të keni ngrënë frutin.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM