Dardha për diabetin: një bashkim përfitimesh dhe shijeje
Shumë njerëz gabimisht besojnë se frutat e ëmbla, përfshirë dardhat, duhet të përjashtohen plotësisht nga menyja e diabetikëve. Në fakt, konsumi i tyre i moderuar në diabet nuk është vetëm i pranueshëm, por edhe i dobishëm. Dhe kjo është konfirmuar nga hulumtimet.
Shkencëtarët nga Universiteti Edith Cowan (Australi) kanë zbuluar se ngrënia e dy frutave të plota në ditë është në përpjesëtim të zhdrejtë me rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.
Çfarë lloj fruti është dardha dhe cilat janë përfitimet e saj?
Dardha është një frut i pemës familjare të trëndafilave, i shpërndarë gjerësisht në gjerësitë e buta të Evropës, Azisë dhe Amerikës. Ky frut është i pasur me vitamina B, vitaminë C, fibra, antioksidantë dhe minerale të tilla si kaliumi, magnezi dhe hekuri . Indeksi glicemik i dardhës është relativisht i ulët , rreth 38 njësi, gjë që lejon që ajo të përfshihet në dietën e personave me diabet të tipit 2.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave dietike, dardhat ndihmojnë në normalizimin e tretjes, përmirësojnë lëvizshmërinë e zorrëve dhe mbajnë nivele të qëndrueshme të glukozës në gjak. Antioksidantët mbrojnë trupin nga radikalet e lira, duke ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe onkologjike . Vitamina C forcon sistemin imunitar, rrit rezistencën e trupit ndaj infeksioneve dhe përshpejton proceset e rigjenerimit të indeve .
Përveç kësaj, konsumi i rregullt i dardhave ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, përmirëson gjendjen e lëkurës dhe flokëve, si dhe ruan funksionin normal të veshkave dhe të mëlçisë . Këto veti e bëjnë dardhën një nga opsionet më të mira të frutave për përfshirje në dietën e diabetikëve. Por, sigurisht, me moderim .
Veçoritë e ngrënies së dardhave për diabetin
Pavarësisht përfitimeve të dukshme, dardhat duhet të konsumohen me kujdes nga diabetikët . Para së gjithash, është e rëndësishme të ruhet moderimi. Sasia optimale është një ose dy dardha të vogla në ditë. Është më mirë t'u jepet përparësi frutave të freskëta , pasi produktet e konservuara përmbajnë një sasi të madhe sheqeri.
Rekomandohet të zgjidhni varietete dardhash me pak karbohidrate , të tilla si Conference ose Williams . Ato kanë një nivel të lartë aciditeti dhe më pak sheqer . Është më mirë të shmangni frutat e pjekura shumë, pasi përmbajtja e sheqernave të thjeshta rritet gjatë procesit të pjekjes.
Opsioni më i mirë është t’i përfshish dardhat në sallata ose t’i hash veçmas pas një vakti kryesor. Në mbrëmje , veçanërisht para gjumit , ky produkt është i padëshirueshëm , pasi karbohidratet mund të shkaktojnë një rritje të niveleve të glukozës gjatë natës.
Nëse po i përfshini dardhat në dietën tuaj për herë të parë nëse keni diabet, konsultohuni me mjekun tuaj dhe sigurohuni që të monitoroni nivelet e sheqerit në gjak pasi të keni ngrënë frutin.
bubullimalana@gmail.com