Përfitimet e farave të lulediellit
Ulni nivelet e kolesterolit.
Nivele më të ulëta të sheqerit në gjak.
Inflamacioni afatshkurtër është përgjigja fiziologjike e trupit ndaj efekteve të një agjenti patologjik. Ky është një përgjigje normale imune. Megjithatë, simptomat e inflamacionit kronik tregojnë zhvillimin e sëmundjeve kronike.
Farat e lulediellit përmbajnë enzima specifike që ngushtojnë lumenin e enëve të gjakut. Veprimi i tyre shkakton një ulje të tonit të murit vaskular dhe, si pasojë, një ulje të presionit të gjakut. Një faktor shtesë që kontribuon në këtë proces është prania e magnezit.
Efekti pozitiv i farave të lulediellit në nivelet e glukozës në gjak dhe në rrjedhën e diabetit të tipit II është vërtetuar nga disa studime. Eksperimenti tregoi se konsumi ditor i 30 gramëve farash si pjesë e një diete të plotë ul nivelet e sheqerit. Kur u mor me stomak bosh për 6 muaj, nivelet e glukozës u ulën me 10% krahasuar me grupin që ndiqte vetëm një dietë të shëndetshme. Efekti hipoglicemik shpjegohet me praninë e acidit klorogjenik në farat e lulediellit.
Farat e lulediellit janë të pasura me vitaminë E. Ky përbërës është i njohur për cilësitë e tij antioksiduese. Disa studime mjekësore kanë vërtetuar aftësinë e vitaminës E për të mbështetur shëndetin e syve. Prania e saj në dietë siguron parandalimin e sëmundjeve të syve, përfshirë degjenerimin makular.
bubullimalana@gmail.com