Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Pse të hani fasule: një produkt shumë i vlefshëm dhe i shëndetshëm


Pse të hani fasule: një produkt shumë i vlefshëm dhe i shëndetshëm

Në artikullin e sotëm do të flasim për produktet ushqimore të shëndetshme. Dhe këtu do të doja të merrja në konsideratë bishtajoret në mënyrë më të detajuar. Ata patjetër e meritojnë.

Cila është vlera e tyre ushqyese?
Bishtajoret më të përhapura në vendin tonë janë bizelet, qiqrat, fasulet, thjerrëzat e të tjera, që shiten në forma të ndryshme.

Për shkak të përbërjes së tyre, bishtajoret janë ushqime shumë ushqyese. Ato përmbajnë 50-65% karbohidrate dhe deri në 20% fibra. Ato përmbajnë edhe shumë proteina, sasia e të cilave varion nga 17 deri në 40%. Përkundrazi, ato nuk përmbajnë shumë yndyrë - rreth 3%.

Proteinat e bishtajoreve nuk përmbajnë gamën e plotë të aminoacideve thelbësore që trupi ynë nuk mund t'i prodhojë vetë. Për këtë arsye, veganët dhe vegjetarianët këshillohen t'i kombinojnë me drithëra. Përveç makronutrientëve, ato janë një burim i rëndësishëm i kaliumit, magnezit, fosforit dhe selenit. Dhe gjithashtu një numër vitaminash, veçanërisht grupi B.

Si janë bishtajore të dobishme për trupin
Bishtajoret vlerësohen më shumë për humbjen e peshës, parandalimin dhe trajtimin e obezitetit dhe diabetit. Ato përmbajnë një sasi të vogël yndyre dhe kanë një vlerë relativisht të ulët energjetike, janë një burim i rëndësishëm i proteinave bimore dhe janë të pasura me fibra.

Kështu, ata kanë një kapacitet të lartë ngopjeje dhe ndihmojnë në balancimin e niveleve të sheqerit në gjak, kështu që mund të ndihmojnë me dëshirat e ëmbla dhe humbjen e peshës. Ato ndihmojnë gjithashtu në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare - ato ulin nivelet e kolesterolit total dhe, mbi të gjitha, përmirësojnë raportin midis kolesterolit LDL dhe HDL.

A kanë ndonjë anë negative?
Bishtajoret përmbajnë edhe të ashtuquajturat substanca bioaktive. Kjo ndikon në disponueshmërinë e lëndëve ushqyese, më saktë në aktivitetin e disa enzimave, vitaminave dhe mineraleve, si dhe në tretshmërinë e tyre. Këto përfshijnë, për shembull, frenuesit e enzimës, komponimet që lidhin mineralet (duke reduktuar dobinë e tyre), disa oligosakaride që shkaktojnë nauze, shqetësime në stomak dhe diarre, etj.

Por disa nga këto substanca kanë një efekt pozitiv edhe në trupin e njeriut. Për shembull, acidi fitik gjithashtu ka një efekt pozitiv si një antioksidant. Sasia e tyre zvogëlohet gjatë njomjes, zierjes, mbirjes dhe fermentimit.

Sa shpesh duhet të hani bishtajore dhe në çfarë forme?
Për t'i bërë bishtajore më të tretshme, ato duhet të gatuhen plotësisht. Metodat tradicionale përfshijnë njomjen, mbirjen, qërimin dhe fermentimin.

Në dietën tuaj duhet të përfshini rregullisht fasulet dhe bishtajore. Zyrtarisht rekomandohet t'i konsumoni të paktën një herë në javë, por unë preferoj t'i ha të paktën dy herë në javë. Është edhe e shijshme edhe e shëndetshme.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM