Pse të hani fasule: një produkt shumë i vlefshëm dhe i shëndetshëmNë artikullin e sotëm do të flasim për produktet ushqimore të shëndetshme. Dhe këtu do të doja të merrja në konsideratë bishtajoret në mënyrë më të detajuar. Ata patjetër e meritojnë.
Bishtajoret më të përhapura në vendin tonë janë bizelet, qiqrat, fasulet, thjerrëzat e të tjera, që shiten në forma të ndryshme.
Bishtajoret vlerësohen më shumë për humbjen e peshës, parandalimin dhe trajtimin e obezitetit dhe diabetit. Ato përmbajnë një sasi të vogël yndyre dhe kanë një vlerë relativisht të ulët energjetike, janë një burim i rëndësishëm i proteinave bimore dhe janë të pasura me fibra.
Bishtajoret përmbajnë edhe të ashtuquajturat substanca bioaktive. Kjo ndikon në disponueshmërinë e lëndëve ushqyese, më saktë në aktivitetin e disa enzimave, vitaminave dhe mineraleve, si dhe në tretshmërinë e tyre. Këto përfshijnë, për shembull, frenuesit e enzimës, komponimet që lidhin mineralet (duke reduktuar dobinë e tyre), disa oligosakaride që shkaktojnë nauze, shqetësime në stomak dhe diarre, etj.
Për t'i bërë bishtajore më të tretshme, ato duhet të gatuhen plotësisht. Metodat tradicionale përfshijnë njomjen, mbirjen, qërimin dhe fermentimin.
bubullimalana@gmail.com