Shega
10/16/2024 08:31:00 μ.μ.
0
Shega 1. Rrit hemoglobinën. Vetia më e famshme e shegës është lufta kundër anemisë. Për aneminë, pini lëng shege të holluar 0,5 gota 3 herë në ditë 30 minuta para ngrënies për 2 muaj.
2. Ul presionin e gjakut. Farat e shegës ulin me shumë butësi presionin e gjakut te pacientët me hipertension. Dhe membranat nga frutat e shegës, të thara dhe të shtuara në çaj, do të ndihmojnë në qetësimin e sistemit nervor, largimin e ankthit dhe përmirësimin e gjumit të natës.
3. Rrit aktivitetin e hormoneve. Farat e shegës përmbajnë vajra që rivendosin ekuilibrin hormonal në trup. Prandaj, mos i pështyni farat e shegës - duhet t'i hani ato, veçanërisht nëse keni perioda të dhimbshme, dhimbje koke ose menopauzë.
4. Dezinfekton gojën dhe fytin. Një zierje ujore e lëvozhgës së shegës ose lëngut të saj përdoret për të gargaruar fytin (për dhimbjet e fytit dhe faringjit), dhe gojën (për gingivitin dhe stomatitin). Taninet lehtësojnë dhimbjen dhe acidet organike shkatërrojnë infeksionin.
5. Zëvendëson insulinën. Frutat e shegës janë një nga ëmbëlsirat e pakta që jo vetëm janë të pranueshme, por edhe të dobishme për diabetikët. Për ta bërë këtë, pini 60 pika lëng 4 herë në ditë para ngrënies. Tashmë në ditën e 3-të, niveli i sheqerit në gjak do të bjerë ndjeshëm.
6. Largon rrezatimin. Lëngu i shegës është shumë i dobishëm për këdo që punon me izotope radioaktive ose jeton në një zonë me rrezatim të lartë.
7. Shëron lëkurën. Keni lëkurë të yndyrshme, akne apo skuqje purulente? Bëni një maskë me lëvozhgë shege të thekur lehtë, të grimcuar me gjalpë ose vaj ulliri. Ruajeni në frigorifer dhe aplikojeni në lëkurë jo më shumë se 2 herë në javë. Dhe pluhuri nga lëvozhga e tharë mund të trajtojë në mënyrë efektive djegiet, çarjet dhe gërvishtjet.
8. Përjashton krimbat. Lëvorja e pjekur e shegës përmban alkaloide peltierine, isopelletierine dhe metilisopelletierine, të cilat kanë një efekt të fortë antihelmintik. Për të hequr qafe krimbat, futni 40-50 g lëvore të grimcuar në 400 g ujë të ftohtë për 6 orë dhe më pas zieni në zjarr të ulët derisa të avullojë gjysma e lëngut. Kullojeni lëngun e ftohur dhe pijeni në pjesë të vogla brenda një ore. Pas një ore pini një laksativ dhe pas 4-5 orësh bëni një klizmë.
9. Ndalon diarrenë. Lëvorja dhe frutat e shegës kanë veti astringente, ndaj përdoren kundër diarresë, kolitit dhe enterokolitit. Të rriturit duhet të thajnë, të bluajnë lëvoren dhe të marrin një majë 3 herë në ditë pas ngrënies, dhe për këtë qëllim fëmijëve mund t'u jepet lëng i freskët i shtrydhur i holluar përgjysmë me ujë. Në rast të diarresë infektive, polifenolet që përmban lëvozhga e shegës janë efektive në reduktimin e rritjes së bacilit të dizenterisë dhe patogjenëve të tjerë.
10. Lehtëson inflamacionin. Për sëmundje të ndryshme inflamatore (veshkat, mëlçia, veshët dhe sytë, kyçet, organet gjinekologjike) ndihmon zierja e lëvores së shegës. Përgatiteni kështu: derdhni 2 lugë çaji lëvore të grimcuar në 1 gotë ujë të nxehtë, ziejini në banjë me ujë për 30 minuta, kullojeni, shtrydhni dhe holloni me ujë të valuar në nivelin fillestar. Merrni 50 g 2-3 herë në ditë 30 minuta para ngrënies.
KUJDES
Lëkura e shegës përmban sasi të vogla të substancave shumë toksike - alkaloide. Asnjëherë mos e tejkaloni dozën e zierjeve, përndryshe mund të përjetoni rritje të presionit të gjakut, marramendje, shikim të paqartë dhe konvulsione. Përveç kësaj, acidet organike të lëngut të shegës mund të shkatërrojnë rëndë smaltin e dhëmbëve. Prandaj, gjithmonë holloni lëngun me ujë.
SI TË ZGJIDHNI NJË FRUT
Shega “e saktë” duhet të jetë e thatë nga jashtë dhe e lëngshme nga brenda. Kjo do të thotë që korja e një fruti të pjekur duhet të jetë pak e thatë dhe pak më e ngushtë se kokrrat. Nëse korja është e lëmuar, shega është mbledhur para kohe. Përveç lëvozhgës, kushtojini vëmendje "prapave" të shegës - vendit ku u rrit lulja: nuk duhet të ketë gjelbërim atje. Një gjë e fundit: shega duhet të jetë e fortë në prekje. Nëse është e butë, do të thotë se është rrahur në rrugë, është kalbur ose ngrirë. Hidhni menjëherë një frut të tillë, ai nuk do të sjellë as kënaqësi dhe as përfitim.
bubullimalana@gmail.com