Kumbullat e thata për diabetin: përfitim ose dëm.Diabeti i fshehtë mellitus mund të godasë papritur dhe tani mjeku bën një diagnozë. Duhet të hiqni dorë nga shumë ushqime, veçanërisht ato që përmbajnë sheqer. A mund të hani kumbulla të thata nëse keni diabet?
A mund të hani kumbulla të thata nëse keni diabet?
Kumbullat e thata janë kumbulla të thata hungareze. Fruti ruan të gjithë elementët gjurmë të frutave të freskëta. Mjekët nuk e ndalojnë ngrënien e kumbullave të thata për diabetin. Por kjo duhet të bëhet me kujdes. Në përputhje me dietën e formuluar individualisht të personave të sëmurë.
Nëse i merrni frutat me moderim, nuk mund t'ju dëmtojë sepse:
- indeksi glicemik i frutave të thata është jashtëzakonisht i ulët. Është 29 njësi. Prandaj, nuk ka nevojë të shqetësoheni për një pikë sheqeri;
- ka shumë fibra. Kjo fibër diete nuk lejon që glukoza të përthithet shpejt në gjak;
- ndër sheqernat ky frut përmban fruktozë dhe sorbitol. Ata kanë një efekt të butë në trup: pacienti nuk do të ketë një rritje të shpejtë të glukozës;
- fruti përmban shumë vitamina që janë të nevojshme për diabetikët: riboflavin, fosfor, acid folik, magnez, bor dhe të tjera;
- Prania e antioksidantëve i bën kumbullat e thata një parandaluese të shkëlqyer, pasi ato mund të mbrojnë kundër shumë sëmundjeve kronike që mund të zhvillohen së bashku me sëmundjen themelore.
Frutat e thata të kumbullës gjithashtu përmirësojnë imunitetin dhe normalizojnë funksionin e zorrëve. Ato përdoren për kapsllëk.
Kumbullat e thata janë një frut me pak kalori. 40 g produkt përmban vetëm 100 kalori. Kjo sasi përmban gjithashtu 26 g karbohidrate dhe 3 g fibra. Prandaj, preferohet nga çdo ëmbëlsirë tjetër.
Kumbullat e thata për diabetin: si të hani?
Pacientët me përvojë pohojnë se pjesa optimale e kumbullave të thata në formën e tyre të pastër është 3 copë në ditë. Megjithatë, mund të përdoret edhe si pjesë e pjatave të tjera.
Kompostot e bëra nga ky frut i thatë vlerësohen shumë (mundësisht së bashku me kajsitë e thata). Së bashku me rrushin e thatë, i shtohet bollgur ose qull për mëngjes. Kumbullat e thata shtojnë pikante dhe të pazakontë në sallata. Përveç kësaj, pure nga këto fruta mund të shtohet në produktet e pjekura.
Kjo jo vetëm që do t'u japë atyre një shije unike, por gjithashtu do t'i bëjë ata shumë të shëndetshëm, sepse pureja e kumbullave të thata redukton përmbajtjen e kolesterolit të dëmshëm dhe yndyrnat
nuk do t'ju shkatërrojnë plotësisht dietën. Hani kumbullat e thata me kënaqësi dhe shijoni shijen e tyre.
bubullimalana@gmail.com