Cilat janë përfitimet e kumbullësFrutat, lëvorja e pemëve, gjethet dhe lulet përdoren si lëndë të para medicinale. Mjekësia tradicionale përdor zierjet e gjetheve dhe lëvores si një ilaç të jashtëm për sëmundjet e lëkurës (losione, shpëlarje), gojës dhe fytit (gargarë). Një zierje e luleve përdoret për çrregullime të tretjes,shoqëruar me fryrje, të përziera, kapsllëk dhe spazma të zorrëve. Por megjithatë, frutat përdoren më shpesh për qëllime mjekësore dhe dietike - të freskëta ose të thata - si dhe lëngjet prej tyre.
Kumbullat e freskëta karakterizohen nga një përmbajtje e lartë e sheqernave, pektinave dhe acideve organike. Përveç kësaj, ato përmbajnë shumë vitamina (vitamina C, E, B), karotinë, komponime hekuri, kalium, bakër dhe makro- dhe mikroelementë të tjerë.
Efekti i butë laksativ i frutave është i njohur gjerësisht dhe bën të mundur përfshirjen e kumbullave në dietë për atoni dhe kapsllëk të zorrëve (përfshirë fëmijët dhe të moshuarit). Frutat e freskëta ndihmojnë gjithashtu në largimin e substancave toksike nga trupi dhe ndihmojnë në normalizimin e proceseve metabolike, kjo është arsyeja pse ato përdoren në mënyrë aktive në dietë nga ata që duan të humbin peshë ose të pastrojnë trupin nga toksinat. Lëngu i kumbullës ka veti të ngjashme.
Kumbullat dhe lëngu i kumbullës janë të dobishme për hipertensionin dhe aterosklerozën (si dhe për parandalimin e sëmundjes); Përmbajtja e lartë e kripërave të kaliumit në fruta përmirëson shëndetin e zemrës, dhe hekuri ndihmon në ruajtjen e nivelit të kërkuar të hemoglobinës dhe ndihmon në parandalimin e anemisë.
bubullimalana@gmail.com