Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Stevia në diabet: përfitimet e mundshme të një zëvendësuesi të sheqerit


Stevia (ekstrakt stevia, bar mjalti, E960) është një nga zëvendësuesit më të njohur të sheqerit natyror. Është shumë më i ëmbël se sheqeri i zakonshëm, por në të njëjtën kohë është plotësisht i sigurt dhe madje i dobishëm për diabetin. Le të shqyrtojmë vetitë e tij të dobishme.

Stevia është një zëvendësues natyral i sheqerit i bërë nga gjethet e bimës Stevia rebaudiana nga Amerika e Jugut. Gjethet përmbajnë kimikate të quajtura glikozide steviol, të cilat kanë një shije të ëmbël shumë të koncentruar. Stevia është afërsisht 200-400 herë më e ëmbël se sheqeri i tryezës dhe është një ëmbëlsues joushqyes, që do të thotë se nuk përmban karbohidrate, kalori ose përbërës artificialë.

Këtu janë disa përfitime të mundshme të një zëvendësuesi të sheqerit për njerëzit me diabet:

Lejohet për diabetin 

Shumë ekspertë e rekomandojnë këtë ëmbëlsues për pacientët me mbipeshë, prediabet dhe diabet. Një studim  i vitit 2019 me vullnetarë zbuloi se konsumimi i stevias para vakteve përmirësoi shënuesit e diabetit duke ulur nivelet e glukozës dhe insulinës pas ngrënies. Edhe pse pjesëmarrësit konsumuan më pak kalori, ata raportuan të njëjtin nivel të ngopjes dhe nuk kompensuan deficitin e kalorive më vonë gjatë ditës. Mund të nxisë humbjen e peshës Në vitin 2019, një provë e kontrolluar e rastësishme zbuloi se stevia uli oreksin pa shkaktuar mbingrënie dhe rritje të glukozës pas ngrënies. 

Efektet anësore nuk kanë gjasa 

Ndërsa ëmbëlsuesit e tjerë natyralë dhe zëvendësuesit e sheqerit shpesh shkaktojnë probleme me tretjen, një artikull i vitit 2019 i botuar në revistën Nutrients raportoi se stevia tolerohet lehtësisht nga trupi dhe madje ka efekte pozitive në mikrobiotën e zorrëve, proceset e sekretimit dhe metabolizmin e glukozës. Një tjetër studim i vitit 2019 raportoi një lidhje të mundshme midis stevias dhe prishjes së florës së dobishme të zorrëve: Ajo ndikon në bakteret e shëndetshme në stomakun tuaj, duke shkaktuar gazra dhe fryrje. Prandaj, gjithçka në moderim.  Disavantazhi kryesor i stevias mund të jetë shija e saj - e butë, e ngjashme me jamballin, por pak e hidhur. 

Disa njerëz e pëlqejnë atë, por shumë nuk e pëlqejnë. Në supermarkete mund ta gjeni stevia në formë pluhuri ose të lëngshme. Vjen në qese (zakonisht jeshile), pika të lëngshme, tableta të tretshme.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM