GJETHET E PANXHARITE përkryer për sallata. Majat e panxharit janë të pasura me fibra. Para se ta gatuani, duhet ta shpëlani mirë, ta prisni imët dhe t'i hidhni ujë të vluar. Gjethet do të bëhen të buta dhe të buta.
Majat e panxharit kombinohen me rrepka, selino, kastravec, marule, spinaq, barishte dhe arra.
Sezoni sallatën me vajra vegjetale të shtypura të ftohtë, lëng limoni ose molle dhe salcë kosi.
Majat mund të shtohen për të përgatitur pjatat kryesore - në zierje me perime, kotele, tavë, omëletë. Majat e panxharit mund të përdoren si mbushje për byrekët. Majat mblidhen - thahen, fermentohen, kriposen, konservohen me perime të tjera dhe më pas përdoren në gatim në dimër.
Përfitimet e gjetheve të panxharit
– E dobishme për sëmundjet kardiovaskulare, diabetin, aneminë, sëmundjet e tiroides.
- Në kohët e vjetra, për dhimbje koke bluanin një gjethe panxhari në pastë dhe e vendosnin në ballë për 15 minuta.
- Gjethet e grimcuara të panxharit aplikohen në qepallat për konjuktivit.
- Një zierje e gjetheve të panxharit ndihmon në luftën kundër kapsllëkut: hidhni një lugë gjelle gjethe me ujë të vluar dhe lëreni derisa të ftohet, pini të gjithë gotën në katër doza në ditë.
- Ndihmon me plagët që shërohen gjatë dhe lëkurën e plasaritur - përdorni lëngun e gjetheve, tulin e tyre dhe zierjen për larjen e plagëve dhe kompresave.
- Për sëmundjet dhe çarjet e këmbëve, bëni banjë këmbësh me një zierje të majave.
– Aktivizon metabolizmin dhe hematopoiezën, ndihmon në trajtimin e ulçerës peptike, gastritit dhe sëmundjeve të mëlçisë.
bubullimalana@gmail.com