5 ushqime me shumë vitaminë D natyrale – nuk mund të mbijetoni pa të, të gjithë kanë nevojë për të.
Forcimi i sistemit imunitar.
Vitamina D është e tretshme në yndyrë dhe është e nevojshme për të ruajtur proceset metabolike në trup, për të mbajtur lëkurë të shëndetshme dhe flokë të bukur. Kjo vitaminë jetike është e përfshirë në sintezën e hormoneve seksuale,metabolizmi qelizor, mbron nga osteoporoza. Gjatë periudhës vjeshtë-dimër, organizmi ka nevojë veçanërisht për vitaminën D, pasi niveli i saj ulet për shkak të mungesës së dritës së diellit.
Cilat ushqime mund të përdorni për të rimbushur rezervat tuaja të vitaminës së "diellit"?
Vitamina D është një nga vitaminat më të vlefshme për ruajtjen e shëndetit. Mungesa e kësaj vitamine çon në probleme të lëkurës, rënie të flokëve, luhatje të humorit, rritje të lodhjes, rraskapitje të trupit dhe përkeqësim të sëmundjeve kronike.
Pesë ushqime do t'ju ndihmojnë të shmangni mungesën e vitaminave dhe të rrisni nivelet tuaja.
Mëlçia e merlucit është një produkt i domosdoshëm për parandalimin e mungesës së vitaminës D. Një lugë çaji mëlçi merluci përmban 448 IU vitaminë, që është 56% e kërkesës ditore. Mëlçia përmban gjithashtu acide yndyrore omega-3 dhe vitaminë A, të cilat janë të nevojshme për funksionimin normal të trurit, shëndetin kardiovaskular dhe imunitetin e fortë.
Skumbri është një peshk i shijshëm dhe i lirë, i pasur me omega-3, fosfor dhe vitaminë D. 100 g peshk përmban 360-390 IU vitaminë D. Salmoni rozë është një
burim i pasur i vitaminës D, është i përfshirë në formimin e kockave dhe ndihmon që kalciumi të përthithet në to. Salmoni rozë përmban shumë proteina lehtësisht të tretshme (100 g peshk përmban rreth 60% të kërkesës ditore për proteina). Peshku përmban substancën glutation - ai mbledh qelizat e huaja të dëmshme në trup dhe forcon sistemin imunitar.
Lëngu i portokallit është i pasur me vitaminë D. Një gotë (250 ml) përmban rreth 100 IU vitaminë, që është 12% e vlerës ditore. Lëngu përmban gjithashtu vitaminë C, e cila ndihmon në përthithjen e shumë vitaminave të tjera dhe parandalon mangësitë. Lëngu i portokallit përmirëson disponimin dhe gjendjen vaskulare, rrit nivelin e energjisë dhe aktivizon funksionet mbrojtëse të trupit.
Vezët e pulës janë një burim i pasur i vitaminës D. Vezët e plota plotësojnë mungesën e saj njësoj si ushqimet e detit, ngopin mirë dhe mbushin dietën me proteina. Pjesa më e madhe e vitaminës D dhe substancave të tjera të dobishme përmbahen në të verdhat: secila përmban 5% të vlerës ditore të "vitaminës së diellit".
Vitamina D gjendet në doza më të vogla në ushqime të tjera që mund të shtohen në dietën tuaj ditore:
djathi;
gjizë;
qumësht;
gjalpë;
mëlçi viçi;
harengë, salmon, merluc, mustak, ton;
yndyrë peshku;
kërpudha (veçanërisht kërpudhat);
majdanoz;
tofu.
Vlera ditore për vitaminën D për të rriturit është 1000 IU, ose 25 mcg, por doza e saktë individuale duhet të përcaktohet duke përdorur një test 25-OH.
Nëse ka mungesë të vitaminës D, është e nevojshme të normalizoni dietën, të shtoni në meny ushqime që sigurojnë kërkesën ditore të vitaminës D ose të kompensoni mungesën me ndihmën e medikamenteve.
Në mënyrë që trupi të mos përjetojë mungesë të vitaminës D, ju këshilloj të hani mirë, të ecni më shpesh në ajër të pastër, të bëni banjo dielli dhe t'i kushtoni kohë aktivitetit fizik
bubullimalana@gmail.com