Studiuesit kanadezë kanë identifikuar një rol të ri për vitaminën K dhe γ-karboksilimin në qelizat beta dhe efektin e saj të mundshëm mbrojtës kundër diabetit, pas 15 vitesh kërkimi.
Zbulimi i shkencëtarëve në Universitetin e Montrealit dhe Institutit për Kërkime Klinike të Montrealit bën përparim në të kuptuarit e mekanizmave pas diabetit, një sëmundje që prek një në 11 njerëz në mbarë botën dhe nuk ka shërim.
Studimi shpjegon, të paktën në një farë mase, se si vitamina K ndihmon në parandalimin e diabetit dhe mund të çojë në aplikime të reja terapeutike për diabetin e tipit 2.
Vitamina K njihet për rolin e saj në koagulimin e gjakut, veçanërisht në γ-karboksilimin, një reaksion enzimatik që është thelbësor për këtë proces. Shkencëtarët kanë dyshuar për disa vite se kjo vitaminë, dhe për rrjedhojë, karboksilimi γ, mund të ketë funksione të tjera.
Disa studime sugjerojnë një lidhje midis marrjes së reduktuar të vitaminës K dhe rritjes së rrezikut të diabetit. Megjithatë, mekanizmat biologjikë me të cilët vitamina K mbron nga diabeti kanë mbetur të panjohur deri më tani.
Profesori i Biologjisë Molekulare në Universitetin e Montrealit Mathieu Ferron dhe ekipi i tij zbuluan fillimisht se enzimat e përfshira në gama-karboksilimin dhe për rrjedhojë përdorimin e vitaminës K ishin të pranishme në sasi të mëdha në qelizat beta të pankreasit, qelizat që prodhojnë gjënë e çmuar. insulinë e cila kontrollon nivelet e sheqerit në gjak.
“Dihet se diabeti shkaktohet nga ulja e numrit të qelizave beta ose paaftësia e tyre për të prodhuar mjaftueshëm insulinë, prandaj interesi ynë i fortë për këtë zbulim të ri”, tha Ferron.
“Për të sqaruar mekanizmin qelizor me të cilin vitamina K ruan funksionin e qelizave beta, ishte e nevojshme të përcaktohej se cila proteinë ishte synuar nga gama-karboksilimi në këto qeliza. Ne ishim në gjendje të identifikonim një proteinë të re γ-karboksiluar të quajtur ERGP”, shtoi Julie Lacombe, e cila kreu punën në laboratorin e Ferron.
“Studimi ynë tregon se kjo proteinë luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e niveleve normale të kalciumit në qelizat beta për të parandaluar ndërprerjen e sekretimit të insulinës. Së fundi, ne kemi treguar se vitamina K nëpërmjet gama-karboksilimit është e nevojshme që ERGP të kryejë rolin e saj."
Është hera e parë në 15 vjet që është identifikuar një proteinë e re e varur nga vitamina K, duke hapur një fushë të re kërkimi në këtë fushë.
bubullimalana@gmail.com