Përfitimet dhe dëmet e mandarinave në diabet.Me diabetin, ngrënia e mandarinave nuk është vetëm e mundur, por edhe e nevojshme. Këtu janë 5 argumente për përfitimet e agrumeve për diabetikët.
A është e mundur të hahen mandarina me diabet?
Përfshirja e agrumeve në dietë lejohet për diabetin e 1-rë dheLloji i 2-të.
Vetitë e dobishme të mandarinave për diabetikët:
Indeksi glicemik i mandarinave është 50 njësi. Kjo do të thotë që pas ngrënies së agrumeve, niveli i sheqerit në gjak do të rritet ngadalë. Dhe në një normë ditore, niveli i sheqerit në gjak nuk do të ndryshojë në asnjë mënyrë.
Mandarinat përmbajnë substancën flavonol nobiletin, e cila ul nivelin e kolesterolit dhe insulinës në gjak.
Agrumet konsiderohen me kalori të ulët. Përthithet shpejt nga trupi.
Fibra, e cila është pjesë e mandarinave, përpunon karbohidratet, fruktozën dhe substanca të tjera. Ndihmon në kontrollin e rritjes së sheqerit në gjak.
Mandarinat janë një depo vitaminash, mineralesh, fibrash të trashë dhe fruktozë.
Agrumet e ëmbla mbrojnë sistemin imunitar, përmirësojnë funksionimin e sistemeve të enzimës dhe përmirësojnë humorin. Rekomandohet për parandalimin e diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe infektive.
Kush nuk mund të mandarinat me diabet?
Ju nuk mund të përdorni mandarina për pacientët që vuajnë jo vetëm nga diabeti, por edhe nga sëmundjet e traktit gastrointestinal ose hepatiti. Frutat e ëmbla janë të ndaluara për ata që vuajnë nga alergjitë dhe fëmijët e vegjël. Tek foshnjat, agrumet shpesh shkaktojnë një reaksion alergjik. Gratë shtatzëna mund të shtojnë mandarina në menu me lejen e mjekut.
Në diabetin, ngrënia e agrumeve lejohet vetëm të freskëta. Sipas ndalimit - blihen lëngje dhe mandarina të konservuara, sepse ato përmbajnë sheqer në sasi të mëdha. Nuk ka fibra në lëng, prandaj efekti i fruktozës nuk rregullohet. Si rezultat, niveli i glukozës në gjak rritet, gjë që është e rrezikshme për një diabetik.
Si të përdorni mandarinat për diabetin?
Lëndët ushqyese të frutave përqendrohen në tul dhe në lëvozhgë. Norma ditore për diabetikët është 2-3 agrume.
Vetëm mandarinat e freskëta mund të konsumohen veçmas ose të shtohen në sallata.Një
zierje medicinale përgatitet nga lëvozhga e mandarinës. Ndihmon në normalizimin e niveleve të glukozës në gjak. Për gatim, do t'ju duhet një lëvozhgë e 2-3 agrumeve dhe 1 litër ujë të filtruar:
shpëlajeni lëkurën e mandarinave dhe derdhni 1 litër ujë të pastruar;
vendoseni në zjarr dhe ziejeni lëngun për 10 minuta;
pas ftohjes vendoseni në frigorifer.
Lëng mishi i pastër pihet 1 gotë në ditë. Redukton rrezikun e komplikimeve të sëmundjes dhe ngop trupin me elementë mikro dhe makro.
Mandarinat janë baza e një diete me fruta diabetike. Ato rregullojnë nivelet e sheqerit në gjak dhe përmirësojnë gjendjen e përgjithshme të trupit.
bubullimalana@gmail.com