Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

ÇFARË LLOJET E KARROTAVE JANË DHE ÇFARË JANË TË DOBISHME


Shumë receta përdorin këtë perime rrënjë. 
Por a është pikërisht e njëjta specie? Si të gjitha perimet, ajo gjithashtu vjen në disa varietete. Secila prej tyre është e dobishme në mënyrën e vet, ka shijen e vet dhe dallimet e dukshme të jashtme. Ato klasifikohen sipas përmbajtjes së pigmenteve në të.

Ndani 6 varietete: portokalli, e verdhë, vjollcë, e zezë, e kuqe, e bardhë.

-Portokallia - më e njohura për ne, shitet në çdo dyqan. Kjo perime përmban një sasi të madhe të vitaminës A dhe beta-karotenit. 8 elementë gjurmë, nga të cilët kaliumi është lider, si dhe aminoacide esenciale. Përmbajtja e kalorive është e vogël - vetëm 35 kcal për 100 g

- E verdha dallohet nga ngjyra e saj për shkak të luteinës. Krahasuar me vitaminat e tjera, ai është gjithashtu i lartë në vitaminë A dhe beta-karoten. Por kur krahasohet me portokallinë, atëherë e verdha është disi inferiore ndaj portokallisë për sa i përket sasisë së vitaminave dhe mikroelementeve që përmban. Por përmbajtja e saj kalorike është gjithashtu më pak - 30 kcal për 100 g.

-Ngjyra e karotave të zeza është për shkak të përmbajtjes së antocianit. Sa më shumë prej tyre, aq më e errët është perimet. Kjo perime me rrënjë përmban kalcium, vitaminë B, inulinë dhe pektinë. Shumëllojshmëria e zezë është më pak kalorike se portokallia dhe e verdha - 17 kcal për 100 g

- Varieteti vjollcë përmban më pak antocianinë sesa e zeza. Kultura rrënjë është e pasur me beta-karoten, vitamina C dhe A. Ndër elementët gjurmë në frutat e purpurta, kaliumi është më i madhi. Përmbajtja e kalorive është e ngjashme me speciet e portokallit - 35 kcal për 100 g

- Karotat e kuqe kanë marrë ngjyrën e tyre për shkak të likopenit. Përbërja e vitaminave dhe mineraleve është e ngjashme me speciet e tjera. Ai përmban shumë vitaminë A, beta-karoten dhe kalium.

-Nuk ka pothuajse asnjë vitaminë A në një perime të bardhë, e cila jep lloje të tjera ngjyrash të ndezura. Megjithatë, mungesa e vitaminës A kompensohet nga elementë të tjerë gjurmë: kaliumi, kalciumi, magnezi dhe të tjerët. Kultura rrënjë përmban gjithashtu pektinë dhe aminoacide. Përmbajtja kalorike e një perime është 33 kcal për 100 g

🌿Çdo lloj karrote është i dobishëm në mënyrën e vet.
-Frutat e portokallit janë të pasura me vitaminë A, e njohur edhe si “vitamina e bukurisë”. Elementi përmirëson gjendjen e lëkurës, jep energji dhe përmirëson punën mendore.
Varietetet e portokallit përmirësojnë tretjen dhe përmirësojnë daljen e biliare.

-Pamja e verdhë për shkak të përmbajtjes së një substance të tillë si ksantofili në të redukton gjasat e zhvillimit të qelizave kancerogjene. Gjithashtu ka një efekt pozitiv në funksionin e retinës dhe zemrës.

– Karotat e zeza rekomandohen për beriberin, aterosklerozën dhe aneminë. Gjithashtu ndihmon në luftimin më të lehtë të ftohjes.

-Perma e purpurt është e shëndetshme pasi përmban shumë antioksidantë të rëndësishëm. Ata kanë efekte të fuqishme anti-inflamatore, nxisin humbjen e peshës dhe madje mund të luftojnë kancerin.

-Frutat e bardha pastrojnë gjakun, ndihmojnë në shërimin e shpejtë të plagëve dhe forcojnë sistemin imunitar.

❗Të gjitha përfitimet e një perimesh nuk e mohojnë dëmin e mundshëm në disa raste. Nuk rekomandohet përfshirja në karota në sëmundjet e mëlçisë dhe pankreasit.
Ushqimi i tepërt kërcënon me prishje të zorrëve dhe zhvillimin e reaksioneve alergjike.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM