Shumë receta përdorin këtë perime rrënjë. Por a është pikërisht e njëjta specie? Si të gjitha perimet, ajo gjithashtu vjen në disa varietete. Secila prej tyre është e dobishme në mënyrën e vet, ka shijen e vet dhe dallimet e dukshme të jashtme. Ato klasifikohen sipas përmbajtjes së pigmenteve në të.Ndani 6 varietete: portokalli, e verdhë, vjollcë, e zezë, e kuqe, e bardhë.
-Portokallia - më e njohura për ne, shitet në çdo dyqan. Kjo perime përmban një sasi të madhe të vitaminës A dhe beta-karotenit. 8 elementë gjurmë, nga të cilët kaliumi është lider, si dhe aminoacide esenciale. Përmbajtja e kalorive është e vogël - vetëm 35 kcal për 100 g
- E verdha dallohet nga ngjyra e saj për shkak të luteinës. Krahasuar me vitaminat e tjera, ai është gjithashtu i lartë në vitaminë A dhe beta-karoten. Por kur krahasohet me portokallinë, atëherë e verdha është disi inferiore ndaj portokallisë për sa i përket sasisë së vitaminave dhe mikroelementeve që përmban. Por përmbajtja e saj kalorike është gjithashtu më pak - 30 kcal për 100 g.
-Ngjyra e karotave të zeza është për shkak të përmbajtjes së antocianit. Sa më shumë prej tyre, aq më e errët është perimet. Kjo perime me rrënjë përmban kalcium, vitaminë B, inulinë dhe pektinë. Shumëllojshmëria e zezë është më pak kalorike se portokallia dhe e verdha - 17 kcal për 100 g
- Varieteti vjollcë përmban më pak antocianinë sesa e zeza. Kultura rrënjë është e pasur me beta-karoten, vitamina C dhe A. Ndër elementët gjurmë në frutat e purpurta, kaliumi është më i madhi. Përmbajtja e kalorive është e ngjashme me speciet e portokallit - 35 kcal për 100 g
- Karotat e kuqe kanë marrë ngjyrën e tyre për shkak të likopenit. Përbërja e vitaminave dhe mineraleve është e ngjashme me speciet e tjera. Ai përmban shumë vitaminë A, beta-karoten dhe kalium.
-Nuk ka pothuajse asnjë vitaminë A në një perime të bardhë, e cila jep lloje të tjera ngjyrash të ndezura. Megjithatë, mungesa e vitaminës A kompensohet nga elementë të tjerë gjurmë: kaliumi, kalciumi, magnezi dhe të tjerët. Kultura rrënjë përmban gjithashtu pektinë dhe aminoacide. Përmbajtja kalorike e një perime është 33 kcal për 100 g
Çdo lloj karrote është i dobishëm në mënyrën e vet.
-Frutat e portokallit janë të pasura me vitaminë A, e njohur edhe si “vitamina e bukurisë”. Elementi përmirëson gjendjen e lëkurës, jep energji dhe përmirëson punën mendore.
Varietetet e portokallit përmirësojnë tretjen dhe përmirësojnë daljen e biliare.
-Pamja e verdhë për shkak të përmbajtjes së një substance të tillë si ksantofili në të redukton gjasat e zhvillimit të qelizave kancerogjene. Gjithashtu ka një efekt pozitiv në funksionin e retinës dhe zemrës.
– Karotat e zeza rekomandohen për beriberin, aterosklerozën dhe aneminë. Gjithashtu ndihmon në luftimin më të lehtë të ftohjes.
-Perma e purpurt është e shëndetshme pasi përmban shumë antioksidantë të rëndësishëm. Ata kanë efekte të fuqishme anti-inflamatore, nxisin humbjen e peshës dhe madje mund të luftojnë kancerin.
-Frutat e bardha pastrojnë gjakun, ndihmojnë në shërimin e shpejtë të plagëve dhe forcojnë sistemin imunitar.
Të gjitha përfitimet e një perimesh nuk e mohojnë dëmin e mundshëm në disa raste. Nuk rekomandohet përfshirja në karota në sëmundjet e mëlçisë dhe pankreasit.
Ushqimi i tepërt kërcënon me prishje të zorrëve dhe zhvillimin e reaksioneve alergjike.
bubullimalana@gmail.com