Ullinjtë klasifikohen fruta me bërthamë të të njëjtës familje botanike me qershitë dhe pjeshkët.
Ullinjtë jeshilë mblidhen në fillim të sezonit të vjeshtës ndërsa të zinjtë kur janë pjekur plotësisht.
Të dy llojet konsiderohen të pasur me yndyrna të shëndetshme për organizmin.
Përmirësojnë shëndetin e kockave.
Një studim i fundit sugjeron se vaji i ullirit parandalon humbjen e masës kockore.
Ndaj konsumi i ullinjve është shumë i rekomanduar për kocka të forta.
Ulin kolesterolin.
Acidet yndyrore te ullinjtë ulin kolesterolin e keq dhe rrisin kolesterolin e mirë.
Largojnë dhimbjet.
Studimet kanë treguar se ullinjtë ndalojnë zhvillimin e enzimave përgjegjëse për shfaqjen e inflamacionit dhe dhimbjes.
Antioksidantët.
Ullinjtë janë një burim i shkëlqyer i biofenolëve.
Këto antioksidantë, arrijnë të parandalojnë akumulimin e kolesterolit në enët e gjakut.
Janë të pasur me baktere të mira për stomakun.
Ullinjtë përmbajnë lactobacillus, një nga bakteret më të mira për stomakun.
Sa më shumë baktere të mira të kemi në stomak, aq më e mirë do të jetë tretja dhe aq më pak inflamacion do të kemi në organizëm
Efikasë kundër rrudhave.
Ullinjtë përmbajnë acid oleik që e mban lëkurën të butë dhe të shëndetshme.
Në fakt, ngrënia e ullinjve përmirëson paraqitjen e lëkurës dhe largon rrudhat me të paktën 20 përqind.
Ulin rrezikun e diabetit dhe mbipeshës.
Këto fruta me bërthamë janë të pasur me yndyrna mono-të-pangopura dhe ulin rrezikun e shfaqjes së diabetit të tipit 2 dhe mbipeshës.
Kjo e mirë vjen nëse nuk konsumoni ushqime të yndyrshme dhe zgjidhni ullirin dhe nënproduktet e tij.
Ulin oreksin e tepërt.
Ullinjtë përmbajnë acide yndyrore mono-të-pangopura që ngadalësojnë tretjen dhe stimulojnë hor. monet që janë përgjegjëse për të informuar trurin që jeni të ngopur.
bubullimalana@gmail.com