Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Fasulet e bardha: përfitimet dhe dëmet për shëndetin


Fasulet e bardha janë një nga përfaqësuesit më të njohur të bishtajoreve. Ky produkt përdoret gjerësisht në gatim dhe ka jo vetëm karakteristika unike shije.
Cili është ndryshimi midis fasules së bardhë dhe fasules së kuqe
të kundërt i përkasin njëjtit nëngrup dhe disa ngjashmërisë, fasulet e bardha nga fasulet e kuqe në këto karakteristika:

Është e pamundur të ngatërroni fasulet e bardha me ato të kuqe. Farat e këto dy bimëve kanë ngjyra të ndryshme. E para ka një nuancë të barabartë, të bardhë dhe vetëm në disa raste mund të mbulohet me njolla të kuqe, ndërsa ajo dyta është një nuancë e pasur me ngjyra.

Përmbajtja e kalorive.
Fasulet e kuqe pamje më shumë kalori sesa fasulet e bardha.
Përmbajtja e proteinave vegjetale.
Fasulet e kuqe një sasi të madhe të proteinave bimore, gjë që nuk mund të thuhet për fasulet e bardha.
Përmbajtja e substancave organike.
Ka më shumë lëndë organike në 100 g fasule të kuqe e lloj sasie fasule të bardha.
Përmbajtja e vitaminës C.
Të dy llojet e fasuleve shumë vitamina, makro dhe mikroelemente. Megjithatë, farat e bardha shumë më tepër vitaminë C sesa farat e kuqe.

Fasulet e bardha dallohen nga fibra e tire dhe butësia e kokrrave . Ndërsa kokrrat e kuqe janë shumë më të dendura, gjë që i lejon ato të mbetet për sallatën.

Kokrrat e çdo varieteti fasule dallohen nga fortësia e tyre dhe kërkojnë njomje paraprake. Megjithatë, vlen të theksohet fakti se fasulet e bardha zbuten më shpejt.

Cilat fasule janë më të shëndetshme: të bardha apo të kuqe
Është jashtëzakonisht e vështirë të flitet se cila nga këto bishtajore është më e dobishme për njerëzit. Fasulet e bardha dhe të kuqe mund të kenë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut. Kjo shpjegohet lehtësisht nga përmbajtja e lartë e lëndëve ushqyese të këtyre produkteve.

Kështu, për shembull, fasulet e kuqe janë më të përshtatshme për njerëzit që vuajnë nga patologji të tilla:

Mungesa e peshës. Përbërja e fasules së kuqe përmban dukshëm më shumë kalori, të cilat janë të nevojshme për shtimin në peshë.
Çrregullime në punën e sistemit nervor. Përbërja e këtij produkti përfshin substanca që kontribuojnë në normalizimin e sistemit nervor qendror. Ato do të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të nervozizmit, depresionit dhe ankthit.
Ftohjet e shpeshta. Konsumimi i rregullt i fasuleve të kuqe do të ndihmojë në përmirësimin e funksionimit të sistemit imunitar.
Fasulet e bardha do të jenë një opsion ideal për ata njerëz që kanë probleme të tilla:

Mosfunksionime të sistemit nervor. Ashtu si në rastin e fasules së kuqe, përbërja e fasuleve të bardha mund të ketë një efekt të dobishëm në sistemin nervor qendror. Kjo ndihmon për të parandaluar çdo ndërprerje në funksionimin e tij.
Sëmundjet e traktit gastrointestinal. Fasulet e bardha mund të kenë një efekt pozitiv në organet e traktit gastrointestinal.
Sheqeri i lartë në gjak (diabeti).
Bazuar në secilin nga faktet e mësipërme, mund të thuhet me siguri se si fasulet e kuqe ashtu edhe ato të bardha kanë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut. Në të njëjtën kohë, është thjesht e pamundur të veçohen më të dobishmet nga këto varietete.

Përfitimet e përgjithshme
Falë përbërjes së tyre unike, konsumimi i rregullt i fasuleve të bardha në çdo formë do të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit për shumë vite. Makro-, mikroelementet dhe vitaminat që hyjnë në trupin e njeriut nëpërmjet këtij produkti ushqimor ndihmojnë:

lehtësimin e simptomave të pakëndshme të aterosklerozës;
parandalimi i zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare;
përballoni manifestimet e hipertensionit;
përmirëson funksionimin e sistemit nervor qendror;
lehtësimi i periudhës së rehabilitimit pas ndërhyrjeve të mëdha kirurgjikale;
parandalimi i zhvillimit të sëmundjeve në organet e traktit gastrointestinal;
përmirësimi i proceseve metabolike në trupin e njeriut;
eliminoni edemën;
zvogëloni nivelin e sheqerit në gjak;
përmirëson punën e pankreasit;
pastroni mëlçinë dhe veshkat nga toksinat dhe toksinat e grumbulluara gjatë shumë viteve;
lehtësimin e simptomave të pakëndshme të gastritit;
përmirëson funksionimin e sistemit imunitar të njeriut;
mbani dhëmbët tuaj të shëndetshëm për shumë vite;
forcimi i indit kockor;
parandalimi i zhvillimit të anemisë;
përballen me sëmundje të rënda të kyçeve.

Gjatë shtatzënisë
Në dietën e një gruaje shtatzënë, asnjë produkt tjetër nuk mund të zëvendësojë fasulet e bardha. Përdorimi i enëve, përbërësit e të cilave janë frutat e kësaj bime, do të ndihmojë nënën e ardhshme të heqë qafe probleme të tilla:

toksikoza;
çrregullime në punën e organeve të traktit gastrointestinal;
kapsllëk i shpeshtë;
niveli i ulët i hemoglobinës;
nervozizëm, depresion dhe çrregullime të tjera nervore;
çrregullime në punën e veshkave;
fryrje.
Mjekët tërheqin vëmendjen e grave shtatzëna për faktin se mund të konsumohen vetëm fasule të gatuara siç duhet. Përndryshe, ekziston rreziku i helmimit të rëndë, i cili është shumë i padëshirueshëm gjatë kësaj periudhe të jetës së një gruaje.

Kur ushqehet me gji
Por gjatë periudhës së ushqyerjes së një fëmije me qumësht gjiri, është më mirë të refuzoni plotësisht konsumimin e fasuleve të bardha. Sipas mjekëve pediatër, edhe një sasi e vogël e këtij produkti mund të çojë në fryrje të forta te foshnja e porsalindur, dhimbje barku, sjellje të shqetësuar dhe dhimbje të forta.
Është e mundur të futet ky produkt në dietën e një nëne gjidhënëse vetëm pas lejes së pediatrit. Në të njëjtën kohë, sasia e këtij produkti duhet të jetë rreptësisht e kufizuar.

Për fëmijë
Është e mundur të futen fasulet e bardha në dietën e përditshme të një fëmije vetëm pasi ai të ketë mbushur moshën dhjetë muajshe. Në të njëjtën kohë, përpara se të futni produktin në menunë e fëmijëve, është e nevojshme të konsultoheni me pediatrin e rrethit, i cili do të ndihmojë në identifikimin e kundërindikacioneve për përdorimin e këtij produkti, të vendosë normën e duhur të konsumit dhe t'i tregojë nënës së re për metodat e pranueshme të gatimit. .

Përdorimi i fasuleve të bardha në fëmijëri do të ndihmojë në forcimin e trupit të foshnjës dhe do të ketë një efekt të dobishëm në zhvillimin e tij. Përbërja e pasur e këtij produkti është në gjendje: të

mbrojë sistemin nervor të fëmijës nga irritues të ndryshëm;
përmirëson funksionimin e sistemit tretës të foshnjës;
parandaloni zhvillimin e patologjive serioze të frymëmarrjes dhe lehtësoni gjendjen e fëmijës në fazat e hershme të sëmundjes;
normalizimi i metabolizmit të karbohidrateve në trupin e fëmijës;
parandalimi i zhvillimit të anemisë;
forcimi i indit kockor;
ruajnë shëndetin e dhëmbëve të fëmijëve.
Mjekët pediatër tërheqin vëmendjen e prindërve për faktin se konsumimi i pakontrolluar i fasuleve të bardha mund të çojë në fryrje, dhimbje barku ose ndjenjën e rëndimit në stomak.

Megjithatë, përkundër shumë vetive të dobishme dhe përbërjes së pasur, fasulet e konservuara mund të dëmtojnë trupin. Konsumimi i tepërt i këtij produkti do të çojë në shfaqjen e manifestimeve të tilla:

fryrje;
sindroma e dhimbjes e lokalizuar në zgavrën e barkut;
nauze;
ndjenja e rëndesës.
Fasulet e konservuara gjithashtu mund të kenë një ndikim negativ në trupin e njeriut nëse produkti i përfunduar përmban një sasi të madhe ngjyrash dhe konservues. Prandaj, duhet t'i kushtoni vëmendje këtij fakti kur blini dhe zgjidhni produktin më natyral.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM