Cilat vitamina janë në mjaltë?
Të gjitha gjërat thelbësore për trupin e njeriut mblidhen nga bletët punëtore. Si është mjalti i dobishëm për njerëzit? Cilat janë përfitimet shëndetësore të mjaltit? Ky artikull jep përgjigje për këto pyetje.
Çfarë duhet të dini për përfitimet e mjaltit?
Mjalti është nektar që tretet në trupin e bletës. Produkti përmban rreth 80% karbohidrate të ngadalta dhe 20% ujë. Përbërja e vitaminës së mjaltit për 100 g të produktit:
vitaminë B2 (riboflavin) - rreth 0.04 mg;
vitaminë B3 (niacin) - 0,12;
vitaminë B5 - 0,07;
vitaminë B6 - 0,03;
acid folik - 2;
acid askorbik - 0,5;
vitaminë, A - 0,04;
Vitamina PP - deri në 4 mg.
Vitaminat B përmirësojnë proceset metabolike, luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e sistemit nervor. Ata gjithashtu stimulojnë prodhimin e acideve yndyrore të pangopura, marrin pjesë në hematopoezë. Mjalti përmban vitamina që kanë ndikim në forcimin e sistemit imunitar, janë një antioksidant i fuqishëm.
Vetitë e dobishme të mjaltit qëndrojnë edhe në praninë e një numri të madh elementësh gjurmë:
kalium - 65 mg;
kalcium - 5,1;
magnez - 2,9;
fosfor - 7,2;
bakër - 31;
Zink - 0,1;
mangan - 0,36;
hekur - 0,5;
fluor - 8;
Krom - 5 mg.
Këto substanca marrin pjesë në funksionimin e organeve, në sintezën e hormoneve, në rrjedhën e duhur të proceseve metabolike. Ato gjithashtu ndihmojnë në përthithjen e vitaminave. Të gjitha vetitë e dobishme rriten nga prania në produktin e proteinave dhe komponimeve joproteinike nga sekretimi i gjëndrave të bletëve. Një rol të rëndësishëm luajnë acidet organike dhe inorganike që përmbahen në mjaltë.
Vitaminat në mjaltë të varieteteve të ndryshme. Rregullat për përdorimin e mjaltit
Përbërja e vitaminës në varietete të ndryshme të mjaltit është afërsisht e njëjtë. Aroma, ngjyra, shija dhe konsistenca e produktit ndryshojnë. Varietetet e errëta përmbajnë më shumë hekur.
Përfitimet e mjaltit ju lejojnë ta përdorni atë si masë parandaluese për forcimin e përgjithshëm të trupit. Sasia e rekomanduar ditore është nga 100 deri në 200 g. I vetmi kundërindikacion është një reaksion alergjik individual ndaj produkteve të bletëve. Në mëngjes dhe në mbrëmje mund të konsumoni deri në 60 g mjaltë. Gjatë ditës është e dëshirueshme të hahet deri në 80 g. Në një temperaturë prej 60ºС e lart, vetitë e dobishme të mjaltit zhduken, prandaj nuk duhet shtuar në pije të nxehta.
Vitaminat, elementët gjurmë, acidet organike, të kombinuara në produktet e bletëve, i japin një personi shëndet dhe jetëgjatësi. Duke përfshirë mjaltin në dietën tuaj të përditshme, do t'i siguroni vetes sasinë e nevojshme të lëndëve ushqyese.
bubullimalana@gmail.com