Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Cilat vitamina janë në mjaltë?


Cilat vitamina janë në mjaltë?
Të gjitha gjërat thelbësore për trupin e njeriut mblidhen nga bletët punëtore. Si është mjalti i dobishëm për njerëzit? Cilat janë përfitimet shëndetësore të mjaltit? Ky artikull jep përgjigje për këto pyetje.

Çfarë duhet të dini për përfitimet e mjaltit?
Mjalti është nektar që tretet në trupin e bletës. Produkti përmban rreth 80% karbohidrate të ngadalta dhe 20% ujë. Përbërja e vitaminës së mjaltit për 100 g të produktit:
vitaminë B2 (riboflavin) - rreth 0.04 mg;
vitaminë B3 (niacin) - 0,12;
vitaminë B5 - 0,07;
vitaminë B6 - 0,03;
acid folik - 2;
acid askorbik - 0,5;
vitaminë, A - 0,04;
Vitamina PP - deri në 4 mg.

Vitaminat B përmirësojnë proceset metabolike, luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e sistemit nervor. Ata gjithashtu stimulojnë prodhimin e acideve yndyrore të pangopura, marrin pjesë në hematopoezë. Mjalti përmban vitamina që kanë ndikim në forcimin e sistemit imunitar, janë një antioksidant i fuqishëm.

Vetitë e dobishme të mjaltit qëndrojnë edhe në praninë e një numri të madh elementësh gjurmë:
kalium - 65 mg;
kalcium - 5,1;
magnez - 2,9;
fosfor - 7,2;
bakër - 31;
Zink - 0,1;
mangan - 0,36;
hekur - 0,5;
fluor - 8;
Krom - 5 mg.

Këto substanca marrin pjesë në funksionimin e organeve, në sintezën e hormoneve, në rrjedhën e duhur të proceseve metabolike. Ato gjithashtu ndihmojnë në përthithjen e vitaminave. Të gjitha vetitë e dobishme rriten nga prania në produktin e proteinave dhe komponimeve joproteinike nga sekretimi i gjëndrave të bletëve. Një rol të rëndësishëm luajnë acidet organike dhe inorganike që përmbahen në mjaltë.

Vitaminat në mjaltë të varieteteve të ndryshme. Rregullat për përdorimin e mjaltit
Përbërja e vitaminës në varietete të ndryshme të mjaltit është afërsisht e njëjtë. Aroma, ngjyra, shija dhe konsistenca e produktit ndryshojnë. Varietetet e errëta përmbajnë më shumë hekur.

Përfitimet e mjaltit ju lejojnë ta përdorni atë si masë parandaluese për forcimin e përgjithshëm të trupit. Sasia e rekomanduar ditore është nga 100 deri në 200 g. I vetmi kundërindikacion është një reaksion alergjik individual ndaj produkteve të bletëve. Në mëngjes dhe në mbrëmje mund të konsumoni deri në 60 g mjaltë. Gjatë ditës është e dëshirueshme të hahet deri në 80 g. Në një temperaturë prej 60ºС e lart, vetitë e dobishme të mjaltit zhduken, prandaj nuk duhet shtuar në pije të nxehta.

Vitaminat, elementët gjurmë, acidet organike, të kombinuara në produktet e bletëve, i japin një personi shëndet dhe jetëgjatësi. Duke përfshirë mjaltin në dietën tuaj të përditshme, do t'i siguroni vetes sasinë e nevojshme të lëndëve ushqyese.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM