Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Arsyet për të ngrënë xhenxhefil çdo ditë

Xhenxhefili është një nga erëzat më të shëndetshme dhe më të shijshme në planet. Ai është i ngarkuar me lëndë ushqyese dhe komponime bioaktive që mund t'i ofrojnë trupit dhe trurit të gjitha llojet e përfitimeve. Po një filxhan çaj me xhenxhefil dhe limon? Apo ndoshta preferoni sallatë perimesh me salcë pikante me xhenxhefil? 

Xhenxhefili është një antioksidant i fuqishëm

Shija dhe aroma unike e xhenxhefilit sigurohet nga vajrat natyralë që përmban. Më e rëndësishmja prej tyre konsiderohet të jetë xhingeroli, një substancë biologjikisht aktive përgjegjëse për shumicën e vetive të dobishme të xhenxhefilit. Në veçanti, xhinxheroli është i njohur për efektet e tij të fuqishme anti-inflamatore dhe antioksidante, duke ndihmuar trupin të luftojë infeksionet, t'i rezistojë stresit dhe të ruajë potencialin e energjisë për një kohë të gjatë.

Xhenxhefili ndihmon me të përzierat

Studimet kanë treguar se rrënja e xhenxhefilit është një ilaç efektiv për të përzierat. Pra, kjo erëz ka një histori mbresëlënëse përdorimi si kurë për sëmundjet e detit, madje disa shkencëtarë sugjerojnë se ajo përballon të përzierat në mënyrë më efikase sesa ilaçet e njohura. Është e rëndësishme që xhenxhefili të jetë në gjendje të lehtësojë simptomat e të përzierave të çdo lloji.
Xhenxhefili zvogëlon dhimbjen e muskujve citon të dhënat nga një studim, pjesëmarrësit e të cilit konsumuan 2 gram rrënjë xhenxhefili për 11 ditë, si rezultat i së cilës dhimbja e muskujve që ata përjetuan si rezultat i ushtrimeve të forcës u ul disa herë. Megjithëse xhenxhefili nuk ndikon drejtpërdrejt në muskuj, ai mund të zvogëlojë dhimbjen progresive për shkak të aftësisë së tij për të reduktuar inflamacionin.

Xhenxhefili zvogëlon rrezikun e diabetit 

Kjo linjë kërkimesh është relativisht e re, por megjithatë, shkencëtarët sugjerojnë se xhenxhefili ka edhe veti antidiabetike. Një studim i vitit 2015 me 40 pacientë me diabet të tipit 2 zbuloi se konsumimi i rregullt i xhenxhefilit të bluar (2 gram me stomakun bosh) ndihmoi në uljen e niveleve të sheqerit në gjak të pacientëve me 12%.
Megjithatë, është e rëndësishme të kihet parasysh se ky është vetëm një studim i vogël dhe të dhënat duhet të konfirmohen në eksperimente më të mëdha. 

Xhenxhefili përmirëson funksionin e trurit 

Dihet se stresi oksidativ dhe inflamacioni kronik mund të përshpejtojnë procesin e plakjes. Në të njëjtën kohë, këta faktorë lidhen me sëmundjen e Alzheimerit dhe dëmtimet njohëse të lidhura me moshën. Një numër studimesh mbi kafshët tregojnë se antioksidantët dhe përbërësit aktivë në xhenxhefil mund të pengojnë përgjigjet inflamatore që ndodhin në tru. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se xhenxhefili mund të përmirësojë drejtpërdrejt funksionin e trurit. Dëshmitë nga një studim i rezultateve shëndetësore të 60 grave të moshës së mesme sugjerojnë se konsumimi i rregullt i xhenxhefilit përmirëson kohën e reagimit, kujtesën dhe saktësinë e llogaritjes.

Çaji me xhenxhefil është i dobishëm në stinën e ftohtë – e ngroh mirë trupin. Çaji i xhenxhefilit është i dobishëm gjatë epidemive të gripit dhe ftohjeve të shfrenuara - rrit imunitetin dhe ndihmon trupin të luftojë viruset. Çaji i xhenxhefilit është gjithmonë i dobishëm, si një agjent profilaktik dhe terapeutik, për pothuajse të gjitha sëmundjet.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM