Kjo bimë është përdorur si ilaç prej shekujsh. Shëruesit tradicionalë dinin për përfitimet e tij, se ka veti diuretike, koleretike. Këtë “gjemb” të madh e kanë përdorur dhe vazhdojnë ta përdorin për trajtimin e verdhëzës te pacientët, eliminimin e dhimbjeve të kyçeve, uljen e kolesterolit, stabilizimin e metabolizmit:
Lëng i freskët i angjinares për të rritur fuqinë mashkullore, epsh, probleme me urinimin, pastrimin e trupit nga alkaloidet, parandalimin e zhvillimit të pikave. Përgatitet si më poshtë: bima shtypet me një mulli mishi, përzierja shtrydhet, kalohet në një kullesë të trashë. Lëngu i gatshëm rekomandohet të përdoret 2 herë 50 ml në ditë para ngrënies 30 minuta. Është gjithashtu i përshtatshëm për përdorim të jashtëm për të ndaluar tullacën (duhet të fërkohet në pika tullace), mund të aplikohet në zonat me djersitje të bollshme për të eliminuar erën e djersës;
Infuzion për të reduktuar acidin urik në nyje, për të hequr kolesterolin e keq, për të normalizuar sistemin nervor qendror. Është e nevojshme të përgatiten 30 gram gjethe, prerje angjinare. Duhet të derdhen me 1 litër ujë të vluar, të mbyllet enën me kapak dhe të qëndrojë për një orë. Gjatë kësaj periudhe, infuzioni do të jetë gati, mbetet për t'u filtruar, pastaj mund të merrni 400 ml në mëngjes dhe në mbrëmje midis vakteve;
Infuzion për sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave. Me një gotë ujë të zier dhe të nxehtë, ju duhet të krijoni 2 lugë çaji gjethe të thata të bimës, prisni 10 minuta, kullojeni - dhe mund të pini. Aplikoni infuzionin tri herë në ditë, rreth 20 minuta para ngrënies, gjysmë filxhani.
Çaj për inflamacionin e sistemit tretës. Ai vepron në mënyrë efektive në mukozën e zorrëve dhe stomakut, duke qetësuar mukozën, e cila acarohet nga një sasi e shtuar e acidit klorhidrik. Për këto qëllime, pihet çaji medicinal: varietetit të zakonshëm të gjelbër i shtohen 1,25 gram angjinare të thatë të bluar. Rekomandohet të pini një pije të tillë në mënyrë simptomatike tre herë në ditë;
Zierje për lehtësimin dhe eliminimin e kapsllëkut. Shportat e përgatitura (30 gram) zihen për 10 minuta në një litër ujë të pastër. Më pas 1 e verdhë veze e papërpunuar shtohet në këtë lëng të ftohur të angjinares, përzierja përzihet plotësisht dhe ndahet në tre racione për t'u marrë në mëngjes, pasdite dhe mbrëmje;
Shpëlarje me të çara në zgavrën me gojë, stomatit, konvulsione. Lulëzimet e angjinares shtypen, shtrydhet lëngu, shtohet mjalti - tretësira është gati për shpëlarje të gojës, e cila duhet të jetë e rregullt - pesë herë në ditë;
Një zierje për psoriasis, urtikarie, ekzemë. Është e nevojshme të merren 30 gramë një bimë të bluar, të hidhet ujë në një sasi prej 1 litër dhe të zihet për 15 minuta. Supa ftohet, filtrohet. Pastaj merret një fashë sterile, njomet në zierjen e përgatitur dhe aplikohet në zonën e prekur të lëkurës në formën e një komprese.
Tinktura e angjinares: gjethet e freskëta dhe lulëzimet e bimës merren në vëllim të barabartë - gjysmë gote secila. Lëndën e parë e grijmë imët, e vendosim në një shishe qelqi litri dhe e mbushim me një gotë alkool. Raporti është 1 me 1. Për nxjerrjen e substancave aktive dhe shndërrimin e shpejtë të tyre në alkool, tinktura mbyllet me tapë dhe mbahet në një vend të errët për tre javë. Pas përgatitjes, përdoret më shpesh një mikrodozë - 1-2 pika për lugë gjelle ujë të pastër. Metoda standarde e administrimit është 15-20 minuta para ngrënies jo më shumë se tre herë në ditë.
Kjo tretësirë përmban një substancë aktive - është një cinarin bioflavonoid, është një antioksidant që lidh radikalet e lira. Sa i përket mëlçisë, kur ekspozohet ndaj saj, cinarina në një farë mënyre stimulon nxjerrjen e produkteve të mbeturinave të trupit nga indet, ndërsa ka një efekt diuretik dhe përshpejton ndjeshëm largimin e kripërave dhe lëngjeve të tepërta nga trupi.
Tinktura e angjinares është një hepatoprotektor, me fjalë të tjera, të gjitha substancat aktive të disponueshme mbrojnë qelizat e vetë mëlçisë nga veprimi i toksinave, kjo ju lejon të hiqni toksinat dhe kripën nga trupi. Së bashku me cinarinën, tretësira e angjinares ka flavonoide, inulinë, vitamina, tanine, enzima dhe minerale. Këta dhe shumë përbërës të tjerë biologjikë bëjnë të mundur prodhimin e sasisë së duhur të biliare dhe tretjen e yndyrave dhe proteinave, gjithashtu parandalojnë zhvillimin e kolecistitit dhe reduktojnë formimin e gazit në zorrët.
bubullimalana@gmail.com