Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Kajsia për aneminë, kapsllëkun, shikimin,


Kajsia  ka një vlerë të ulët kalorike, 47 kalori për dy, ndërsa konsumimi i këtij fruti vere qetëson – ndër të tjera – simptomat e dhimbjes së kokës, sëmundjeve të zorrëve, pagjumësisë, faringjitit dhe depresionit të lehtë.

Kajsia  është fruti i pemës së kajsisë Historia e gjatë e pemës së kajsisë ishte molla e artë e romakëve dhe emri shkencor i kajsisë është prunus armeniaca.
E ka origjinën nga Kina dhe thuhet se është kultivuar për të paktën 4000 vjet. Fruti është mishor, sferik, me shtresë barku të brazda, ndërsa bërthama (bërthama) është drunore dhe brenda përmban një ose dy spore, të cilat kanë shije të hidhur dhe duken si bajame. Në fakt, ka një popull që thuhet se është ndër më jetëgjatët në botë dhe jo vetëm që konsumon tonelata kajsi, por ha edhe gropa që janë shumë të hidhura. Ky është fisi Hunza, të cilët jetojnë në Pakistan dhe e quajnë veten pasardhës të ushtarëve të Aleksandrit të Madh. 

Thuhet se varieteti grek i Diamantopoulos ka kajsitë më të shijshme në botë! Ato janë jashtëzakonisht aromatike, por të vështira për t'u transportuar, pasi janë mjaft të ndjeshme. Varieteti më i zakonshëm në Greqi, megjithatë, janë kajsitë Bebekou, të cilat janë më të mëdha, por jo aq aromatike dhe të ëmbla. Kajsia konsumohet e freskët si frut, por edhe e tharë, bëhet reçel, komposto, përdoret në ëmbëlsira dhe bëhet liker dhe lëng. 

Vlera ushqyese e kajsisë


Kajsia ka një vlerë të ulët kalori, 47 kalori për dy, ndërsa konsumimi i këtij fruti vere qetëson – ndër të tjera – simptomat e dhimbjes së kokës, sëmundjeve të zorrëve, pagjumësisë, faringjitit dhe depresionit të lehtë.

Të pasura me vitaminë A, kajsitë kontribuojnë në shëndetin e mirë të syve. Duke konsumuar rreth 3 kajsi, ne mbulojmë pothuajse 100% të nevojës sonë ditore për vitaminë A. Ato përmbajnë gjithashtu karotenoide (beta-karoten, likopen, luteinë dhe zeaksantinë), të cilat janë gjithashtu përgjegjëse për ngjyrën e tyre portokalli - të pjekura si dhe kajsitë e thata. kanë përmbajtje edhe më të lartë të karotenoideve. Madje, likopeni ka qenë i lidhur me mbrojtjen kundër kancerit të prostatës.

Janë burim i mirë i vitaminës C dhe flavonoideve, prandaj kanë veti të forta antioksiduese, mbrojnë enët dhe parandalojnë oksidimin e kolesterolit “të keq”.

Përfitimet ushqyese duhet të përfshijnë vitaminën B3, (niacin), hekurin, kaliumin dhe fibrat e kajsisë, thelbësore për shëndetin e tretjes dhe luftën kundër kapsllëkut.

Analiza mesatare ushqyese e 100 g kajsi

VITAMINA
Acidi folik 9 μg 2%
Niacin 0.600 mg 4%
Acidi pantotenik 0,240 mg 5%
Piridoksinë 0.054 mg 5%
Riboflavin 0.040 mg 3%
Tiaminë 0,030 mg 2,5%
Vitamina A 1926 IU 64%
Vitamina C 10 mg 16%
Vitamina K 3,3 μg 3%

ELEKTROLITET
Natrium 1 mg 0%
Kalium 259 mg 5,5%

METALET
Kalcium 13 mg 1.3%
Bakri 
Hekur 0.39 mg 5%
Magnez 10 mg 2.5%
Mangan 0,077 mg 3%
Fosfor 23 mg 3%
Zink 0.2 mg 2%

FITOKEMIKE
α-karoten 19 μg --
β-karoten 1094 μg --
β-kriptoksantinë 104 μg --
Lutein-zeaxanthin 89 μg --

Disa nga përfitimet më të rëndësishme që ofrojnë kajsitë janë këto:


Me të gjithë lëndët ushqyese të mësipërme në çdo kajsi, ky frut në mënyrë të pashmangshme paraqet përfitime të ndryshme për konsumatorët e saj, si:
-I bën mirë anemisë: Përmbajtja e tij në hekur (5% e dozës së rekomanduar ditore në 2 kajsi) mund të ndihmojë ata që vuajnë nga anemia. Gjithashtu, përmbajtja e vogël por e konsiderueshme e frutave në bakër ndihmon që hekuri të shpërndahet në të gjithë trupin.
– Lufton kapsllëkun: Celuloza dhe pektina që gjenden tek kajsitë janë laksativë të butë dhe sjellin rezultate për ata që vuajnë nga kapsllëku. Celuloza, në veçanti, ndihmon në lëvizshmërinë e zorrëve, ndërsa pektina thith dhe ruan ujin, duke kontribuar kështu në funksionimin më të mirë të zorrëve.
-Ndihmon funksionin e tretjes: Për shkak të reagimit të saj alkalik në sistemin tretës, kajsia mund të kontribuojë në tretje më të mirë, ndërsa fibrat e saj bimore janë gjithashtu jashtëzakonisht të dobishme, duke ndihmuar në parandalimin e kapsllëkut dhe çrregullimeve të tjera të tretjes. Disa ekspertë, në fakt, rekomandojnë të hani një kajsi përpara se të hani, për rezultate më të mira.
-Përfitimet e shikimit: Mungesa e vitaminës A mund të shkaktojë shikim të dobët gjatë natës dhe përgjithësisht dobësim të shikimit, ndërsa përkundrazi, një marrje e mjaftueshme e vitaminës (në të cilën kajsia është e pasur) mund të ruajë shëndetin e shikimit tonë (duke parandaluar shfaqjen e makularëve. degjenerim makular ose katarakt në të ardhmen) ose edhe përmirësimin e tij në disa raste.
-I hedh ethet: E megjithatë! Në rast se ethet tuaja... trokasin në derë në mes të pranverës apo verës, kajsia mund t'ju japë zgjidhjen. Grini disa kajsi së bashku me mjaltin dhe ujin dhe pini lëngun e tyre. Ai do t'ju hidratojë, do t'ju japë lëndë ushqyese thelbësore dhe do të reduktojë toksinat e trupit.
-Redukton kolesterolin: Ky frut aromatik është i pasur me beta-karotinë, e cila shndërrohet në vitaminë A dhe luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zemrës, pasi lufton radikalet e lira, ul kolesterolin LDL (të keq) dhe kështu na mbron nga infarkti i miokardit në të ardhmen ose. shfaqja e sëmundjes së arterieve koronare.
-Përmirëson lëkurën: Beta-karotina, e njohur sërish edhe si provitamina A e cila shndërrohet në vitaminë A në trupin tonë, është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin e lëkurës sonë. Arsyeja është se luan një rol të rëndësishëm në përmirësimin dhe rritjen e indeve, duke luftuar puçrrat dhe duke përmirësuar strukturën e lëkurës. Në fakt, disa ekspertë rekomandojnë përdorimin e gjetheve të kajsisë: merrni lëngun e tyre dhe aplikojeni në djegie nga dielli, kruajtje, ekzemë etj. për të lehtësuar veten.

A i vret bërthama e kajsisë qelizat e kancerit?

B17 gjendet në gropat e kajsisë, bajameve të hidhura dhe bajameve. Është vënë re se amigdalina (vitamina B17) ka një efekt (të dobishëm për njerëzit) në qelizat e kancerit. Megjithatë, ai nuk konsiderohet një ilaç kundër kancerit, kur tashmë është shfaqur. Sipas shkencëtarëve, përdorimi i amigdalinës (B17) është më shumë parandalues ​​sesa terapeutik. Besohet se mungesa kronike e amigdalinës (B17) çon në një ulje të rezistencës së trupit ndaj zhvillimit të malinjitetit. Nga ana tjetër, nuk janë vërejtur efekte anësore nga konsumimi i dozave të mëdha të amigdalinës (B17). Megjithatë, rekomandohet që marrja maksimale e amigdalinës (B17) të mos kalojë 3 gram në ditë.

Mënyra e rekomanduar e të ushqyerit

Kërkoni për kajsi që nuk janë pa gropa, të paformuara, të mykura apo të rrudhura. Blini vetëm atë që dëshironi të konsumoni në ditët në vijim. Para se t'i konsumoni duhet t'i lani me ujë të bollshëm të nxehtë. Për përfitim maksimal, është mirë të hani kajsi të thata. Ato kanë një përmbajtje më të lartë β-karoten se ato të papërpunuara (J Agric Food Chem. 2005).
Megjithatë, kushtojini vëmendje të veçantë ngjyrës së frutave dhe më shumë kajsisë së thatë, sepse ato shpesh sulfurizohen për të marrë një ngjyrë portokalli të hapur në vend të ngjyrës së tyre natyrale kafe portokalli. Kajsitë që nuk spërkaten me squfur janë më të shijshme se të tjerat. 
Natyrisht, para se t'i konsumoni ato duhet të shpëlahen me ujë të bollshëm dhe mundësisht të ngrohta. Preferoni gjithmonë kajsi të pjekura por jo të rrudhura si dhe pa gropa.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM