Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Përfitimet dhe dëmet e lëngut të shalqirit për trupin e njeriut.


Përfitimet e lëngut të shalqirit shtrihen në të gjitha sistemet e trupit të njeriut. 
Në mënyrë që pija të forcojë shëndetin dhe të mos shkaktojë dëm, është e nevojshme të studiohen paraprakisht tiparet e saj.

Përfitimet e lëngut të shalqirit për trupin e njeriut përcaktohen nga përbërja e tij kimike. Përafërsisht 90% lëngu i freskët përbëhet nga uji, por përmban edhe:
fruktoza;
vitamina B;
fitosterole;
beta karoten;
vitaminë C;
pektina;
vitamina A dhe PP;
zink, hekur, bakër dhe kalcium;
niacinë;
fluor dhe fosfor;
tokoferol;
mangan, magnez dhe natrium;
kaliumi.
Duke qenë se lëngu i shalqinit ka një efekt të fortë diuretik, ai konsumohet në sasi të kufizuar. Por me përdorimin e duhur, pija rikthen shpejt ekuilibrin e vitaminave dhe elementëve gjurmë në trup.
Lëngu i shalqinit ul presionin e gjakut në hipertension

Kalori në lëngun e shalqirit
Vlera energjetike e pijes është e vogël - 36 kalori për 100 ml. Rreth 5,9 g të produktit zënë karbohidratet, ndërsa proteinat dhe yndyrat përbëjnë përkatësisht 0,6 g dhe 0,1 g.

Cilat janë përfitimet e lëngut të shalqirit?
Shalqiri i freskët ka një efekt të dobishëm në trup, ndihmon në sëmundjet kronike dhe mbron nga zhvillimi i sëmundjeve akute. Në veçanti, pija:
përshpejton tretjen dhe përmirëson proceset metabolike;
shpërndan gurë të vegjël dhe rërë në veshka dhe fshikëz;
lehtëson dhimbjen dhe inflamacionin në përdhes, reumatizëm dhe artrit;
rrit nivelin e hemoglobinës dhe përmirëson funksionimin e shpretkës;
forcon enët e gjakut dhe normalizon ritmin e zemrës;
parandalon depozitimin e pllakave aterosklerotike;
shërben si një profilaksë e tumoreve onkologjike;
ka një efekt qetësues në sistemin nervor dhe lehtëson nervozizmin;
rrit imunitetin dhe e bën trupin më rezistent ndaj viruseve dhe ftohjeve.
Kujdes! Përmbajtja e ulët kalori e lëngut të shalqirit i jep atij veti të vlefshme dietike. Pija largon mirë toksinat, toksinat dhe lëngjet e tepërta nga trupi.

Si të bëni lëng?
Nëse dëshironi, lëngu i shalqirit mund të blihet në dyqan. Sidoqoftë, është më mirë të bëni një pije në shtëpi nga pulpë e manave, në këtë rast produkti nuk do të përmbajë patjetër aditivë të panevojshëm. Nga përbërësit ju duhet vetëm shalqini vetë. Për një pjesë të vogël, mjafton një kokrra të kuqe e madhe; për të përgatitur një pije për të gjithë familjen, mund të merrni 2-3 pagur.

Receta për përgatitjen e lëngut është shumë e thjeshtë:
Shalqini lahet në ujë të rrjedhshëm nga pluhuri dhe papastërtia dhe pritet në feta me përmasa arbitrare.
Me ndihmën e një thike të mprehtë, mishi ndahet nga lëvozhga e jashtme e gjelbër, ndërsa është e nevojshme të pritet, duke përfshirë shtresën e bardhë në pjesën e brendshme.
Me majën e tehut, të gjitha kockat hiqen nga shalqiri - të zeza të forta dhe ato të lehta më të buta.
Pulpa e kuqe pritet gjithashtu në kube të vogla dhe futet në një mulli mishi ose blender.
Masa e shtypur kalohet nëpër garzë të palosur për të ndarë kekun.
Lëngu i shalqinit mund të konsumohet në formën e tij të pastër ose të përzihet me pulpë të tjera frutash dhe kokrra të kuqe - qershi, kastravec, mollë. Pirja e një pije rekomandohet menjëherë pas përgatitjes, ndërkohë që ruan maksimumin e vetive të vlefshme.
Kujdes! Mund të shtoni pak sheqer ose mjaltë në lëngun e shalqirit, por kjo zakonisht nuk kërkohet. Një kokrra të kuqe e madhe e pjekur në vetvete ka një shije të ëmbël.
Në mungesë të një blenderi ose shtrydhëse frutash e perimesh, ju mund ta bluani tulin e shalqinit me dorë përmes një sitë

Si të përgatiteni për dimër?
Lëngu i freskët i shalqinit nuk është menduar të ruhet për një kohë të gjatë. Por ka receta që ju lejojnë të ruani pijen për dimër duke ruajtur përfitimin maksimal.

Një mënyrë e thjeshtë për të ruajtur lëngun e shalqinit Mënyra më e
lehtë për të përgatitur lëngun e freskët të shalqinit për dimër është me një shtrydhëse frutash e perimesh. Algoritmi duket si ky:
Lëngu i manaferrave të shtrydhur të freskët derdhet në shtrydhëse frutash e perimesh në sasinë e duhur - zakonisht 2-3 litra.
Njësia vihet në punë dhe pija zihet për 5-7 orë.
Pas datës së skadencës, lëngu i nxehtë hidhet në kavanoza sterile dhe mbështillet me kapak.
Trajtimi me nxehtësi ju lejon të eliminoni mikroorganizmat e mundshëm në pije dhe zgjat ndjeshëm jetëgjatësinë e saj. Sheqeri ose konservues të tjerë nuk kanë nevojë të shtohen në lëngun e freskët. Nëse dëshironi, për çdo 1 litër të produktit të përfunduar, lejohet të shtoni një tabletë aspirine para rrokullisjes.
Lëngu i konservuar i shalqinit është më pak i dobishëm se i freskët, por në dimër ndihmon në forcimin e sistemit imunitar

Si të përgatisni lëngun e shalqinit për dimër me acid citrik?
Një tjetër recetë sugjeron përgatitjen e lëngut të shalqirit për ruajtje afatgjatë me shtimin e konservuesve natyralë. Nga përbërësit e nevojshëm:
tul shalqini - 9 kg;
acid citrik - 2 lugë;
sheqer - 300 g.
Algoritmi hap pas hapi duket kështu: Prisni
shalqinin në feta, hiqni lëkurën e fortë dhe hiqni farat me thikë.
Tuli i kuq ndahet në copa të vogla dhe derdhet në një enë të thellë të emaluar.
Shtoni sheqerin dhe acidin citrik dhe përzieni përbërësit.
Lëreni të vlojë në zjarr të ulët me përzierje të vazhdueshme.
Ngroheni lëngun për pesë minuta dhe fikeni sobën.
Një pije e nxehtë derdhet në kavanoza të para-dezinfektuara, mbështillet dhe kthehet përmbys. Kontejnerët duhet të ftohen plotësisht nën një batanije ose batanije në temperaturën e dhomës. Pas kësaj, lëngu i shalqirit mund të hiqet në bodrum ose frigorifer.
Nuk është e nevojshme të filtroni lëngun e konservuar të shalqirit përpara se të rrotulloheni, pulpa përmban shumë vitamina

Si të merret?
Lëngu i shalqinit duhet të konsumohet me masë. Pija ka veti të forta diuretike dhe në doza të tepërta mund të ndikojë negativisht në gjendjen e veshkave.
Të rriturit këshillohen të pinë jo më shumë se 500 ml kokrra të kuqe të freskëta në ditë. Duhet të merret pak para vaktit ose disa orë pas vaktit, një dozë e vetme nuk duhet të kalojë 250 ml. Fëmijëve u ofrohet lëng me arritjen e një viti 20-50 ml deri në tre herë në ditë. Nuk rekomandohet përdorimi i lëngut të freskët direkt gjatë natës, pasi do të pengojë gjumin e qetë.
Një pije me shalqi rrallë provokon acarim të mukozave të stomakut dhe ezofagut, pasi pjesa më e madhe e përbërjes së tij është e zënë nga uji i thjeshtë. Prandaj, lëngu nuk mund të hollohet dhe konsumohet në një formë të koncentruar, nuk do të ketë asnjë dëm nga kjo.
Këshilla! Shalqiri i freskët ndihmon për të hequr qafe peshën e tepërt. Në një dietë, sasia ditore e lëngut mund të rritet në 1 litër në mungesë të sëmundjeve kronike të veshkave dhe stomakut.

Kundërindikimet
Përfitimet dhe dëmet e lëngut të shalqirit varen nga karakteristikat individuale të trupit. Është e nevojshme të refuzohet përdorimi i kokrra të kuqe të freskët:
në prani të intolerancës;
me diabet;
me ngjitje në zorrët;
me pankreatit;
me fryrje dhe diarre;
me gurë fosfat në veshka ose gurë të mëdhenj të lëvizshëm me origjinë oksalate;
me adenomën e prostatës.
Për lëngun e freskët të bërë në shtëpi, është më mirë të zgjidhni shalqinj të ëmbël të vonë që kanë arritur pjekurinë natyrale. Pagurt e hershëm mund të përmbajnë një sasi të madhe nitratesh, të cilat reduktojnë ndjeshëm përfitimet e pulpës dhe ndonjëherë mund të shkaktojnë helmim të rëndë.

Kushtet dhe kushtet e ruajtjes
Lëngu i saposhtrydhur i shalqirit duhet të konsumohet brenda një dite dhe i freskët duhet të ruhet gjatë gjithë kësaj kohe vetëm në frigorifer. Është mirë që ta pini në 20-30 minutat e para pas përgatitjes, derisa vitaminat dhe mineralet në përbërje të fillojnë të shpërbëhen.
Në formë të konservuar, pija është në gjendje të ruajë shijen dhe vetitë e vlefshme deri në gjashtë muaj. Duhet të ruhet në një vend të freskët - një bodrum, bodrum ose frigorifer nëse kavanozët janë mjaft të vegjël. Drita e drejtpërdrejtë nuk duhet të bjerë në pjesën e punës, luhatjet e mprehta të temperaturës dhe lagështisë nuk duhet të lejohen. Enë për të freskët është qelqi më i përshtatshëm. Lejohet gjithashtu të hidhet lëngu në shishe plastike me cilësi të lartë ushqimore, por pija nuk ruhet në enë metalike, shpejt oksidohet dhe përkeqësohet.
Nëse ena e freskët e shalqinit është hapur tashmë, pijen duhet ta pini brenda dy ditësh

Përfitimet e lëngut të shalqirit shtrihen në sistemin tretës, nervor dhe kardiovaskular. Ju mund ta pini këtë pije për të forcuar sistemin imunitar dhe për të luftuar inflamacionin. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për vetitë diuretike të lëngut dhe të mos pini shumë ose nëse keni probleme me veshkat.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM