Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Burimet më të mira të vitaminës D

 


Vitamina D, e njohur gjithashtu si kalciferol, i përket një grupi të prohormoneve të tretshme në yndyrë që janë të përfshirë në përthithjen e kalciumit dhe fosforit.

Njerëzit të cilët janë të ekspozuar rregullisht ndaj rrezeve të diellit nuk kanë nevojë për burime shtesë të vitaminës D sepse rrezet e diellit garantojnë që vitamina të sintetizohet në lëkurë.

Ekzistojnë pesë lloje kryesore të vitaminës D: D1, D2, D3, D4 dhe D5. Dy format më të rëndësishme të kësaj vitamine për shëndetin e njeriut janë ergokalciferoli (vitamina D2) dhe kolekalciferoli (vitamina D3). Mungesa e vitaminës D mund të korrigjohet me disa ushqime, barna dhe suplemente të përshkruara nga mjeku.

Roli i vitaminës D në trup

Nivelet e larta të vitaminës D në gjak çojnë në uljen e rrezikut të kancerit, sëmundjeve autoimune, kardiovaskulare dhe infektive.

Vitamina D ndihmon trupin të thithë fosforin dhe kalciumin nga ushqimi dhe të rithithë kalciumin nga veshkat. Ky proces është jetik për mineralizimin e kockave dhe parandalimin e krizës hipokalcemike (tetani), një sëmundje e shkaktuar nga mungesa e kalciumit në trup, për shkak të së cilës pacienti vuan nga reflekse neurologjike hiperaktive dhe ngërçe në krahë dhe këmbë.

Shenjat e mungesës së vitaminës D

Rritja e nervozizmit nervor, ngërçet e muskujve.
Vonesa në formimin e dhëmbëve, kockave, brishtësia e kockave. Ata rriten më ngadalë.
Rakit tek fëmijët, dhe tek të moshuarit, dhimbje kyçesh dhe fraktura të kockave të legenit.
Mungesa e vitaminës D çon në mungesë të përthithjes së kalciumit, gjë që çon në demineralizimin e kockave, si dhe në probleme të tjera shëndetësore si presioni i lartë i gjakut, kanceri, tuberkulozi, skleroza e shumëfishtë, dhimbje dhëmbi dhe sëmundje mendore (depresioni, çrregullimi bipolar dhe skizofrenia). .

Përfitimet shëndetësore të vitaminës D

Arsyeja pse shumë ushqime janë të pasura me vitaminë D është fakti se rritja e marrjes së kalciferolit është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin. Në veçanti, ndihmon në:

- parandalimin e sëmundjeve kronike (shumë forma të kancerit, osteoporozës, diabetit, sëmundjeve të zemrës, presionit të lartë të gjakut);

- mbrojnë kockat, dhëmbët dhe flokët;

- rregullojnë rritjen e qelizave dhe aktivitetin e tyre normal;

- kontrollon përgjigjen imune inflamatore;

- të zvogëlojë gjasat e tumoreve të gjirit tek gratë në premenopauzë;

- Ulin ndjeshëm rrezikun e kancerit të prostatës.

Burimet e vitaminës D

Vitamina D mund të merret nga trupi nga çdo burim, qoftë ekspozimi i rregullt në diell apo suplemente dietike. Doza ditore e vitaminës D e kërkuar nga një person llogaritet në njësi ndërkombëtare (IU) dhe varet nga mosha:

- fëmijët e moshës 0-13 vjeç - 200 IU;

- adoleshentët 14-18 vjeç - 200 IU;

- të rriturit e moshës 19-50 vjeç - 200 IU;

- të rriturit e moshës 51-70 vjeç - 400 IU;

- të moshuarit mbi 71 vjeç - 600 IU;

- gratë shtatzëna - 200 IU;

- ushqyerja me gji - 200 IU.

Vitamina D merret nën mbikëqyrjen mjekësore. Pacientët me sëmundje të veshkave, sëmundje kardiovaskulare, hipoparatiroidizëm ose sarkoidozë duhet të vizitohen nga një specialist.

Përveç kësaj, njerëzit që vuajnë nga sëmundjet autoimune, epilepsia, tuberkulozi, astma dhe nivelet e larta të kolesterolit nuk duhet të rrisin marrjen e vitaminës D nëse nuk udhëzohen nga mjeku i tyre.

Burimet më të mira natyrore të vitaminës D rekomandohen për përfshirje në dietën e përditshme:

1. Vaji i peshkut.

Vaji i peshkut është burimi më i mirë dietik i vitaminës D. Një lugë gjelle vaj peshku mbulon 300% të dozës së rekomanduar ditore të kalciferolit.

2. Salmoni.

Yndyrnat kryesore të përfshira në mishin e salmonit e bëjnë salmonin një produkt të domosdoshëm për një dietë të ekuilibruar. Një racion salmon mbulon nevojën ditore të vitaminës D. Llojet e tjera të peshkut që ofrojnë një sasi të konsiderueshme të vitaminës D janë toni, sardele, mustak dhe skumbri.

3. Qumësht.

Qumështi është një tjetër burim i shkëlqyer i vitaminës D. Një gotë qumësht përmban një të katërtën e marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës D.

4. Drithërat.

Shumë kokrra janë të pasura me vitaminë D. Kontrolloni informacionin ushqyes në kutitë e drithërave për përmbajtjen e vitaminave dhe mineraleve.

5. Vezë.

E verdha e vezës përmban një sasi të caktuar të vitaminës D, por ekspertët rekomandojnë konsumimin e tërë vezës për të marrë të gjitha vitaminat dhe mineralet që përmbajnë.

6. Lëng portokalli.

Lëngu i portokallit shitet kryesisht i pasuruar me vitaminë D. Një gotë me lëng portokalli të fortifikuar siguron 50% të dozës së rekomanduar ditore për vitaminën D.

7. Kërpudhat.

Kërpudhat gjithashtu përmbajnë përqendrime të konsiderueshme të vitaminës D, sasia ndryshon në varësi të varietetit.

8. Margarinë.

Lloje të shumta margarine janë të fortifikuara me disa lloje të vitaminës D. Një lugë gjelle margarinë përmban rreth 60 IU vitaminë D.

9. Mëlçia e viçit.

Mëlçia e viçit është një të brendshme, konsumimi ditor i së cilës sjell rreth 15 IU (për 100 gram produkt) vitaminë D.

10. Soja.

Soja është gjithashtu një burim i vitaminës D, pavarësisht nga forma në të cilën konsumohet (djathë tofu, qumësht soje etj.).

Një mbidozë e vitaminës D mund të ndodhë për shkak të ekspozimit të tepërt në diell ose për shkak të abuzimit me ushqimet e pasura me vitaminë D.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM