Lloje të ndryshme trëndafilash , të cilët përveç përdorimit të tyre si bimë zbukuruese kanë edhe veti dhe përdorime mbresëlënëse të dobishme. Një nga përdorimet më të zakonshme të trëndafilit është në përgatitjen e parfumeve dhe kozmetikës, si dhe si aromatizues në ëmbëlsirat e ndryshme.
Frytet e trëndafilit të cilat ndodhen nën petalet e trëndafilit, piqen në fund të verës me fillimin e vjeshtës dhe janë një burim i pasur i mikroelementeve të ndryshëm (p.sh. vitamina C ). dhe fitokimikatet, acidet fenolike, taninet dhe flavonoidet. Përbërja e tyre fitokimike është ajo që u jep atyre veti të vlefshme terapeutike dhe e ka bërë veçanërisht të rëndësishëm përdorimin e tyre në mjekësinë tradicionale.
Përgatitjet e frutit të trëndafilit të egër ndër vite janë përdorur si laksativë, diuretikë, antireumatikë, si dhe për trajtimin e sëmundjeve si ftohja , bronkiti , gurët në veshka , çrregullimet e lëkurës, hipertensioni , artriti , etj.
Vitet e fundit interesi për këtë pjesë të trëndafilit është rritur, si rezultat i të cilit janë studiuar më gjerësisht vetitë e tij të dobishme për shëndetin.
Si ndikon fryti i trëndafilit të egër në organizëm?
- Sistemi gastrointestinal
Vetitë antioksiduese të trëndafilit të egër duket se janë përgjegjëse për efektin e dobishëm të frutave të tij në mbrojtjen e mukozës gastrike dhe duodenale dhe parandalimin e formimit të ulçerës peptike .
Karotenoidet që përmban trëndafili janë treguar në studime in vitro se kanë një efekt të rëndësishëm kundër H. pylori , i cili shkakton kryesisht ulçera gastrike dhe duodenale .
- Mëlçisë dhe veshkave
Ekstraktet e frutave të trëndafilit të egër janë treguar se pengojnë dëmtimin e mëlçisë të shkaktuar nga toksina të ndryshme, sipas eksperimenteve në minjtë. Mekanizmi i veprimit mendohet se lidhet me përmbajtjen e tyre të antioksidantëve dhe komponimeve fenolike, të cilat reduktojnë stresin oksidativ dhe në këtë mënyrë parandalojnë dëmtimin e membranave qelizore.
Sipas studimeve, ekstrakti i frutave të trëndafilit të egër ka gjithashtu aftësinë për të parandaluar nefrolitiazën , duke reduktuar ndjeshëm peroksidimin e lipideve në veshka, si dhe duke mbrojtur nga mosfunksionimi i veshkave .
- Sistemi nervor qendror dhe periferik
Ekstrakti i trëndafilit të egër është treguar të ketë një efekt neuroprotektiv kundër dëmtimit ishemik të trurit , dhe gjithashtu duket se është në gjendje të kontribuojë në trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit , sipas eksperimenteve me kafshë. Vetitë e tij antioksidante dhe anti-inflamatore konsiderohen të luajnë një rol të rëndësishëm në këtë rast, por mekanizmi i saktë i veprimit nuk dihet.
- Sistemi kardiovaskular
Studimet klinike dhe eksperimentale kanë treguar se përdorimi i frutave të trëndafilit të egër mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Trëndafili i egër është i pasur me antioksidantë me sasi të larta të acidit askorbik dhe komponimeve fenolike, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit , presionit të gjakut dhe rrezikut të zhvillimit të pllakës aterosklerotike .
- Lëkura dhe flokët
Trëndafili i egër përdoret gjerësisht si një përbërës në kozmetikë, për shkak të vetive të tij të dobishme për lëkurën. Studimet klinike kanë treguar se përdorimi aktual i preparateve të trëndafilit të egër ka aftësinë të rrisë lagështinë dhe elasticitetin e lëkurës, si dhe të përmirësojë pamjen e rrudhave, të njohura si "këmba e patës". Përveç kësaj, antioksidantët që përmban trëndafili i egër ndihmojnë në mbrojtjen kundër dëmtimit të lëkurës të shkaktuar nga rrezatimi ultravjollcë (UV).
Studimet e kafshëve kanë treguar se kuercetina, e përmbajtur në trëndafilin e egër, gjithashtu duket se pengon melanogjenezën në lëkurë, e cila mund të çojë në çrregullime të tepërta të lëkurës si njollat e moshës ose melanoma .
- Kyçet dhe muskujt
Studimet paraklinike dhe klinike kanë konfirmuar efektin analgjezik të trëndafilit të egër në dhimbjet kronike muskuloskeletore dhe dhimbjet nga osteoartriti dhe artriti reumatoid .
- Obeziteti
Tiliroside, një flavonoid që gjendet në trëndafilin e egër, është treguar se luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e akumulimit të lipideve dhe rritjen e metabolizmit. Pra, trëndafili i egër mund të jetë një përbërës premtues për produktet e humbjes së peshës .
- Kanceri
Antioksidantët si fenolet, β-karotina, glutationi, tokoferoli, acidi askorbik dhe antocianinet, që përmban trëndafili i egër, mendohet se i japin atij veti të rëndësishme kundër kancerit.
Në veçanti, janë vërejtur efekte inkurajuese në frenimin e rritjes së linjave qelizore të kancerit në zorrë të trashë , gji , mushkëri , qafën e mitrës dhe mëlçi.
bubullimalana@gmail.com