Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Fruti i trëndafilit të egër (trëndafili): Cilat janë përfitimet e tij për trupin tonë?


L
loje të ndryshme trëndafilash , të cilët përveç përdorimit të tyre si bimë zbukuruese kanë edhe veti dhe përdorime mbresëlënëse të dobishme. Një nga përdorimet më të zakonshme të trëndafilit është në përgatitjen e parfumeve dhe kozmetikës, si dhe si aromatizues në ëmbëlsirat e ndryshme.

Frytet e trëndafilit  të cilat ndodhen nën petalet e trëndafilit, piqen në fund të verës me fillimin e vjeshtës dhe janë një burim i pasur i mikroelementeve të ndryshëm (p.sh. vitamina C ). dhe fitokimikatet, acidet fenolike, taninet dhe flavonoidet. Përbërja e tyre fitokimike është ajo që u jep atyre veti të vlefshme terapeutike dhe e ka bërë veçanërisht të rëndësishëm përdorimin e tyre në mjekësinë tradicionale.

Përgatitjet e frutit të trëndafilit të egër ndër vite janë përdorur si laksativë, diuretikë, antireumatikë, si dhe për trajtimin e sëmundjeve si ftohja , bronkiti , gurët në veshka , çrregullimet e lëkurës, hipertensioni , artriti , etj.

Vitet e fundit interesi për këtë pjesë të trëndafilit është rritur, si rezultat i të cilit janë studiuar më gjerësisht vetitë e tij të dobishme për shëndetin.

Si ndikon fryti i trëndafilit të egër në organizëm?

  • Sistemi gastrointestinal

Vetitë antioksiduese të trëndafilit të egër duket se janë përgjegjëse për efektin e dobishëm të frutave të tij në mbrojtjen e mukozës gastrike dhe duodenale dhe parandalimin e formimit të ulçerës peptike .

Karotenoidet që përmban trëndafili janë treguar në studime in vitro se kanë një efekt të rëndësishëm kundër H. pylori , i cili shkakton kryesisht ulçera gastrike dhe duodenale .

  • Mëlçisë dhe veshkave

Ekstraktet e frutave të trëndafilit të egër janë treguar se pengojnë dëmtimin e mëlçisë të shkaktuar nga toksina të ndryshme, sipas eksperimenteve në minjtë. Mekanizmi i veprimit mendohet se lidhet me përmbajtjen e tyre të antioksidantëve dhe komponimeve fenolike, të cilat reduktojnë stresin oksidativ dhe në këtë mënyrë parandalojnë dëmtimin e membranave qelizore.

Sipas studimeve, ekstrakti i frutave të trëndafilit të egër ka gjithashtu aftësinë për të parandaluar nefrolitiazën , duke reduktuar ndjeshëm peroksidimin e lipideve në veshka, si dhe duke mbrojtur nga mosfunksionimi i veshkave .

  • Sistemi nervor qendror dhe periferik

Ekstrakti i trëndafilit të egër është treguar të ketë një efekt neuroprotektiv kundër dëmtimit ishemik të trurit , dhe gjithashtu duket se është në gjendje të kontribuojë në trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit , sipas eksperimenteve me kafshë. Vetitë e tij antioksidante dhe anti-inflamatore konsiderohen të luajnë një rol të rëndësishëm në këtë rast, por mekanizmi i saktë i veprimit nuk dihet.

  • Sistemi kardiovaskular

Studimet klinike dhe eksperimentale kanë treguar se përdorimi i frutave të trëndafilit të egër mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Trëndafili i egër është i pasur me antioksidantë me sasi të larta të acidit askorbik dhe komponimeve fenolike, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit , presionit të gjakut dhe rrezikut të zhvillimit të pllakës aterosklerotike .

  • Lëkura dhe flokët

Trëndafili i egër përdoret gjerësisht si një përbërës në kozmetikë, për shkak të vetive të tij të dobishme për lëkurën. Studimet klinike kanë treguar se përdorimi aktual i preparateve të trëndafilit të egër ka aftësinë të rrisë lagështinë dhe elasticitetin e lëkurës, si dhe të përmirësojë pamjen e rrudhave, të njohura si "këmba e patës". Përveç kësaj, antioksidantët që përmban trëndafili i egër ndihmojnë në mbrojtjen kundër dëmtimit të lëkurës të shkaktuar nga rrezatimi ultravjollcë (UV).

Studimet e kafshëve kanë treguar se kuercetina, e përmbajtur në trëndafilin e egër, gjithashtu duket se pengon melanogjenezën në lëkurë, e cila mund të çojë në çrregullime të tepërta të lëkurës si njollat ​​e moshës ose melanoma .

  • Kyçet dhe muskujt

Studimet paraklinike dhe klinike kanë konfirmuar efektin analgjezik të trëndafilit të egër në dhimbjet kronike muskuloskeletore dhe dhimbjet nga osteoartriti dhe artriti reumatoid .

  • Obeziteti

Tiliroside, një flavonoid që gjendet në trëndafilin e egër, është treguar se luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e akumulimit të lipideve dhe rritjen e metabolizmit. Pra, trëndafili i egër mund të jetë një përbërës premtues për produktet e humbjes së peshës .

  • Kanceri

Antioksidantët si fenolet, β-karotina, glutationi, tokoferoli, acidi askorbik dhe antocianinet, që përmban trëndafili i egër, mendohet se i japin atij veti të rëndësishme kundër kancerit.

Në veçanti, janë vërejtur efekte inkurajuese në frenimin e rritjes së linjave qelizore të kancerit në zorrë të trashë , gji , mushkëri , qafën e mitrës dhe mëlçi.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM