Të mësuarit për të jetuar në një dietë diabeti gluten-free është shumë më e vështirë se të mësuarit për të jetuar në dietë diabet ose dietë vetëm gluten-free.
Por nëse ju jeni diagnostikuar me sëmundje celiac ose me ndjeshmëri jo glukozë celiac, plus ose diabetin e tipit 1 ose diabetin e tipit 2 , kjo është ajo që ju duhet të bëni.
Njerëzit me gjendje gluten dhe me diabet duhet të mbajnë kontrollin e sheqerit në gjak dhe të mbajnë gluten nga dietat e tyre.
Nëse kjo tingëllon sfiduese, është - veçanërisht për shkak se disa nga ushqimet që do të gjeni që janë të sigurta në dietë gluten-free nuk do të jenë të shëndetshme për ju si një diabetik.
Lajm i mirë është, të mësosh për të menaxhuar të dy kushtet përmes dietës tënde mund të ketë një efekt të jashtëzakuar në shëndetin tuaj ... një që duhet të peshoj më shumë se sa vështirësitë në balancimin e kufizimeve tuaja diete sfiduese. Por nuk ka asnjë dyshim se të bësh mashtrim të dy dietave në të njëjtën kohë është një sfidë.
5 Këshilla për Menaxhimin e Gluten-Free Diabetes Diets
Këtu janë pesë këshilla për t'ju përgatitur për çfarë të presësh dhe për të ndihmuar në menaxhimin e çështjeve të veçanta dietetike për njerëzit që kanë sëmundje celiac dhe diabet:
- Nëse jeni sapo diagnostikuar me sëmundje celiac, prisni të papriturat nga nivelet e sheqerit në gjak . Sëmundja celiac dëmton zorrën tuaj të vogël , që do të thotë se trupi juaj nuk thith disa nga ushqimet që hani. Ndërsa filloni dietën pa gluten dhe zorra juaj e vogël fillon të shërohet, ju do të filloni të thithni përsëri lëndë ushqyese. Kjo është padyshim një gjë e mirë, por ajo mund të luajë kërdi me sheqerin tuaj në gjak në afat të shkurtër, pasi më shumë nga sheqernat dhe niseshtat që hani, mbarojnë në qarkullimin e gjakut. Jeni i sigurt: Kjo do të përfundojë përfundimisht. Ndërkohë, paguani më shumë vëmendje se sa normale në nivelet e sheqerit në gjak.
- Ju mund të keni nevojë për të marrë më shumë insulinë ndërsa zorrët e vogla të shërojnë dhe rezultatet e testit të diabetit tuaj mund të përkeqësohen (por shpresojmë vetëm përkohësisht). Ky është një tjetër efekt anësor i aftësisë suaj të përmirësuar për të absorbuar ushqyes nga ushqimet që hani. Të paktën një studim ka zbuluar se nivelet e testit të gjakut të diabetit kryesor rritin hemoglobinë A1c kur fëmijët diabetik zbulojnë se kanë sëmundje celiac dhe fillojnë dietën pa gluten. Për shkak se po absorbon më shumë kalori, mund të fitosh peshë dhe mund të shohësh që nivelet e kolesterolit të rriten. Ndërsa mësoni se si të menaxhoni dietën tuaj të re me gluten-free diabetik, do të shihni se si ta mbani nën kontroll peshën tuaj, kolesterolin dhe sheqerin në gjak, gjë që do të çojë në përmirësimin e rezultateve të testimit të diabetit.
- Ushqimi pa gluten ka raporte të ndryshme karbohidrate / yndyrë / proteina sesa ushqime "të rregullta", dhe trupi juaj do të reagojë ndaj tij ndryshe . Megjithëse akuzat e kalorive janë të ngjashme midis gluten-y dhe produkteve gluten-free, mallrat e pjekur gluten-free kanë tendencë të jenë më të larta në carbs - dhe sidomos në carbs thjeshtë dhe sheqernat - se ushqimet konvencionale. Kjo për shkak se prodhuesit shpesh shtojnë ëmbëlsues për të kompensuar glutenin e humbur. Për të luftuar këtë problem, ju do të bëni më mirë për të kërkuar produkte me pak gluten-free karb. Pjekja me miell të ndryshme gluten-free mund të jetë frikësuese, por ju mund të provoni miell bajame ose miell (thjesht sigurohuni që ata janë etiketuar "gluten-free").
- Ju pothuajse me siguri do të keni nevojë për të rritur futjen tuaj të fibrave. Edhe pse prodhuesit pa glutenë po fillojnë të bëjnë një përpjekje për të përfshirë kokrra të plota në prodhimet e tyre, bukë gluten-free dhe mallra të tjera të pjekura janë shumë të ulët në fibra. Prandaj, ju duhet të punoni për të marrë fibra të mjaftueshme në dietën tuaj. Mundësitë e zgjedhjes përfshijnë shikimin e ushqimit të tërë pa glutenë si burime të fibrave dhe duke marrë parasysh një shtesë të fibrave pa gluten.
- Gjithmonë paketoni një meze të lehtë pa gluten nëse sheqeri juaj i gjakut bie . Mjerisht, sapo të shkoni pa gluten, ditët tuaja të marrjes së snacks në lëvizje janë kryesisht të gjatë. Ndërsa është më e lehtë këto ditë për të gjetur ushqime pa gluten në restorantet e ushqimit të shpejtë dhe dyqane komoditet, gluten-free nuk është fare mjaft e zakonshme për të llogaritur në opsionet kur keni nevojë për to. Dhe kur sheqeri i gjakut bie, ju jeni më shumë të ngjarë të bëni një gabim dhe aksidentalisht hani diçka me gluten. Pra sillni një meze të lehtë për të ngrënë - një bar me energji të gluten-free-labeled, disa arra ose diçka tjetër të sigurt.
bubullimalana@gmail.com