Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit,Nivelet e sheqerit në gjak ndahen në vlera normale, me rrezik të lartë dhe
diabetik. Duke ditur nëse kemi sheqer normal në gjak, diabet ose para-diabet mund të gjenden në sheqerin në gjak të agjërimit, sheqerin në gjak pas ngrënies dhe hemoglobinën e glikoziluar.
Sheqeri normal
Sheqeri normal është ai nën
100 kur jemi agjërueshëm.
Rritja e çmimeve të rrezikut
Ne kemi një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit ose para-diabetit
kur nuk kemi sheqer normal:
-Sheqeri i agjërimit është nga 100 në 125
-Sheqeri 2 orë pas ngrënies është nga 140 në 199
Glycosylated
hemoglobina është nga 5.7 në 6.4
Vlerat diagnostike
Ne kemi diabet kur:
-që sheqeri i agjërimit është mbi 126
-2 orë pasi keni ngrënë mbi 200
-Hemoglobina e glikoziluar mbi 6.5
Ne vërejmë se rritja e rrezikut për diabetin si dhe
Diabetin duhet të trajtohet menjëherë dhe të kontrollohet për
komplikime të mundshme në sy, veshka, zemër, arteriet karotide, enët e gjakut dhe
nervat në ekstremitetet e poshtme.
bubullimalana@gmail.com