Spinaqi i freskët shpesh përdoret për sallata, ose në përgatitjen e recetave të ndryshme. Asnjë perime tjetër nuk e ka fituar famën që spinaqi mori në 1930 përmes personazhit Popei. Prindërit shpesh inkurajonin fëmijët e tyre të hanin spinaq pasi kur të rriteshin do të ishin të fortë si ai.
Benefitet shëndetësore të spinaqit – Vitamina K, A dhe C, si dhe folati, mangani, magnezi, hekuri, kaliumi dhe kalciumi. Gjithashtu është një burim i mirë i niacinës, zink, proteinë, fibra, vitaminë E, tiaminë, vitaminë B6, fosfor dhe bakër.
Me pak fjalë, ndihmon për një shëndet optimal dhe mbron trupin tuaj nga radikalët e lirë. Folati gjithashtu është i mirë për shëndetin kardiovaskular, ndërsa magnezi ndihmon në uljen e presionit të gjakut.
Studimet kanë treguar që spinaqi ndihmon në funksionimin e duhur të trurit, memories dhe qartësisë mendore. Që spinaqi të ruajë vlerat në gatim, shtoni pak lëng limoni ose uthull në gatimin tuaj.
Studimet mbi spinaqin – Për shkak të incidencës potencialisht të lartë të ndotjes nga kloroetan Dichlorodiphenyltri (DDT), sigurohuni që të blini vetëm varietetet organike të spinaqit sa më shumë që të jetë e mundur.
DTT është një shkak i njohur i kancerit, defekteve të lindjes dhe dëmtimit të riprodhimit, për këtë arsye DDT është ndaluar në SHBA që nga viti 1972, por akoma mund të prodhohet dhe eksportohet në vendet e tjera, ku më së shpeshti përdoret për të luftuar malarian që shkaktohet nga mushkonjat. Më e keqja, është që DDT-ja mund të qëndrojë në dheun e tokës për vite me rradhë.
bubullimalana@gmail.com