Rukola është një perime jeshile , me shije të veçantë, që ka origjinën në rajonin e Mesdheut.Rukola është anëtar i familjes Brassica,të tilla si lakrat e Brukselit, lakër jeshile, lulelakër dhe brokoli.Cilat janë përfitimet e rukolës?Popullariteti i Arugula ose Rukoles ka të bëjë aq shumë me përfitimet e saj shëndetësore sa edhe shijen e saj. Një studim citon se arugula ka perberes të larte që luftojnë kancerin.Kjo bime jeshile e shijshme është një ushqim i pasur me lëndë ushqyese, i cili përmban shumë fibra dhe kimikate fitokimike. Rukola është e ulët në sheqer, kalori, karbohidrate dhe yndyrë. Eshtë e pasur me disa lëndë ushqyese jetësore. Kjo perfshin:-Kalciumi , i cili ndihmon në mpiksjen e gjakut normalisht. Eshtë gjithashtu I nevojsheme për shëndetin e kockave, shëndetin e dhëmbëve, funksionin e muskujve dhe funksionin nervor.-Kaliumi , një mineral dhe një elektrolit që është jetik për funksionimin e zemrës dhe nervave. Ndihmon gjithashtu që muskujt të kontraktohen normalisht. Kaliumi ndihmon në zvogëlimin e efekteve negative të natriumit dhe mund të jetë i dobishëm për njerëzit me presion të lartë të gjakut për këtë arsye.-Folati , një vitaminë B. Ndihmon në mbështetjen e prodhimit të ADN-së dhe materialit tjetër gjenetik. Eshtë veçanërisht e rëndësishme për gratë që janë shtatzënë ose që planifikojnë të mbeten shtatzënë. Mungesa e folatit tek gratë shtatzëna mund të çojë në ''spina bifida'', një defekt i tubit nervor.-Vitamina C , një antioksidant i fuqishëm që ndihmon në mbështetjen e sistemit imunitar. E njohur gjithashtu si acid askorbik, vitamina C është e rëndësishme për shëndetin e indeve dhe thithjen e hekurit nga ushqimi.-Vitamina K , e cila ndihmon në mpiksjen e gjakut. Nëse ju nevojitet një recetë për hollimin e gjakut, të tilla si warfarin (Coumadin), diskutoni marrjen e vitaminës K me mjekun tuaj para se të ndryshoni zakonet tuaja të ngrënies..-Vitamina A , termi ombrellë për një grup të retinoideve të tretshme në yndyrë. Vitamina A është një antioksidant i fuqishëm, i cili mbështet funksionin imunitar, rritjen e qelizave, shikimin e natës dhe shëndetin e përgjithshëm të syve. Ai gjithashtu punon për të ndihmuar në mirëmbajtjen e funksionit të veshkave, mushkërive dhe zemrës.Nivelet e hormoneveIndole-3-Carbonol (I3C) është një përbërës, që sipas të dhënave shkencore ekuilibron nivelet e hormoneve. Rukola është e pasur me këtë përbërës.Përthithja e mineraleveNëse e krahasojmë me ushqime të tjera siç janë spinaqi, bajamet, bimët bishtajore apo gjethet e panxharit, rukola përmban një sasi më të vogël të oksalatit. Kjo është një molekulë që parandalon përthithjen e kalciumit. Kjo e bën rukolën të dobishme për t’u konsumuar, sepse ushqyesit e saj sigurohen që kalciumi – një mineral jetësor për shëndetin – përthithet plotësisht.Gurët në veshkaUshqimet e pasura me molekulën e lartpërmendur siç është spinaqi, mund të promovojnë formimin e gurëve në veshka. Rukola nga ana tjetër, ul rrezikun e formimit të këtyre gurëve, pikërisht falë sasisë së ulët të molekulës oksalate.Rukola dhe zarzavate të tjeraNdryshe nga shumë zarzavate me sallatë me shije më të hollë, shija djegese shumë e veçantë dhe speciale e rukolës shton shkëlqimin e sallatave. Ashtu si majdanozi, ai mund të përtypet për të ndihmuar në luftimin e frymëmarrjes së sforcuarRukola mund të përdoret përveç, ose në vend të, shumicës së llojeve të maruleve. Ai gjithashtu mburret me një formë të veçantë gjetheje. Lule, fara dhe gjethe rukola janë të gjitha të ngrënshme.Si ta përdorim atëRukola është e shijshme e papërpunuar dhe mund të përdoret si një shtesë e shëndetshme për pizza, nachos, sanduiçe dhe mbështjellës.Mund të shërbehet si një sallatë anësore pa asgjë më shumë se një rigon vaj ulliri ekstra të virgjër, kripë dhe piper.Ai gjithashtu bën një bazë të shkëlqyeshme për recetat më të konsiderueshme të sallatave. Provoni të shtoni domate qershi, pulë të pjekur në skarë dhe arra në rukolë për një vakt të paketuar në proteina, me pak kalori.Forma dhe shija e gjetheve të rukulës gjithashtu e bëjnë atë një plotësues interesant për sallatat me fruta agrumesh dhe kokrra të kuqe.Rukola mund të përdoret si një alternativë ndaj borzilokut për të bërë pesto të nxehtë ose të ftohtë. Kjo recetë përdor rukolën, parmixhanon dhe arrat e pishës me rezultate të shijshme.Kur rukola gatuhet, ajo humbet pak nga grusti i saj me spec, duke u bërë më i butë në shije. Kjo recetë shton rukolë tek kungujt dhe makaronat e djathit të dhisë.
Çfarë është rukola
6/08/2022 12:00:00 π.μ.
0
bubullimalana@gmail.com