Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Përfitimet shëndetësore te karrotes


Nëse ju pëlqejnë ushqime të lehtë, karotat janë një gjë e shkëlqyeshme. Mos lejoni që përmbajtja e perceptuar e sheqerit ne karota,t'ju pengojë ne konsumin e tyre. Edhe pse karotat janë një perime rrënjore, ato nuk janë aq të larta në karbohidrate sa shumë perime të tjera rrënjore. Karrotat shtojnë një game me ngjyra dhe një sërë lëndësh ushqyese të dobishme për sallatat, supat, gjellët dhe pjatat anësore.

Karrotat e papërpunuara përmbajnë ;
41 kalori për 100 g porcion.
Një racion përmban ;
0.2 g yndyrë,
0.9 g proteina dhe
9.6 g karbohidrate. Kjo e fundit është 4.7 g sheqer dhe
2.8 g fibra dietike, pjesa tjetër është karbohidrate komplekse. Karrotat, të papërpunuara përmbajnë 0 g yndyrë të ngopur dhe 0 mg kolesterol për çdo racion. 100 g
Karrota, të papërpunuara përmbajnë 16706.00 IU vitaminë A, 5.9 mg vitaminë C dhe 0.00 mcg vitaminë D si dhe 0.30 mg hekur, 33.00 mg kalcium dhe 320 mg kalium.
Karrotat janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës A dhe konkretisht beta karotinës e cila është përgjegjëse për ngjyrën e tyre portokalli. Carrotat të ofrojë kalium , kalcium, magnez , fosfor , folate , vitaminë E , dhe vitaminë K .
Përfitimet shëndetësore te karrotes;
Efektet pozitive shëndetësore të karotave mund t'i atribuohen kryesisht përmbajtjes së tyre karotenoide (vitamina A). Karotat gjithashtu sigurojnë një sasi të mirë të fibrave që ofron përfitimet e veta.
Mbështet shëndetin kardiovaskular
Karrotat përmbajnë disa kimikate fitokimike me sjellje antioksiduese dhe anti-inflamatore që ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Polifenolët në karrota kanë treguar se rrisin sekretimin e tëmthit, i cili ul nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve.
 Fibrat në karota gjithashtu ndihmojnë në mbajtjen e kolesterolit ne nivele te ulta. Për më tepër, karrotat përmbajnë rreth 9% të 4,700mg marrjes së rekomanduar të kaliumit...
Kaliumi dihet se ul nivelet e presionit të gjakut.
Mbron shikimin
Karrotat janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës A, duke përfshirë karotenoidet luteinë dhe zeaksantinë . Për shkak se këto përbërës kanë tendencë të grumbullohen në retinë, ato janë veçanërisht të dobishme në parandalimin e degjenerimit makular të lidhur me moshën, një shkak i zakonshëm i humbjes së shikimit.  Konsumi i rregullt i karotave dhe perimeve të tjera portokalli është një mënyrë e mirë për të mbrojtur sytë tuaj nga efektet e plakjes dhe dëmtimit të mjedisit.
Përmirëson shëndetin e dhëmbëve
Një studim që vlerëson shkallën e humbjes së dhëmbit në një popullatë të moshuar Japoneze me dëmtime njohëse zbuloi se marrjet më të larta të beta karotenit përmes karotave dhe perimeve të tjera të tilla si zarzavate me gjethe jeshile turshi, marule / lakër të papërpunuar, perime me gjethe jeshile, kungull dhe lakër kineze tregoi një efekt mbrojtës ndaj çështjeve dentare.
Duhet të theksohet se kjo nuk duhet të zëvendësojë higjienën e duhur orale siç është ulja e marrjes së sheqerit të shtuar ose ngrënia e ushqimeve me sheqer në mënyrë të moderuar.
Parandalon rënien e kujteses
I njëjti studim që vë në dukje përfitimet e karotave dhe perimeve të tjera për mbajtjen e dhëmbëve gjithashtu shoqëroi këtë model diete me përfitime ne kujtese. Marrjet më të larta të karotave dhe perimeve të tjera ushqyese duket se zvogëlojnë rrezikun e demencës.  Ngrënia e karotave të gatuara dhe të gjalla si pjesë e një zakoni të përgjithshëm të shëndetshëm të të ngrënit është një mënyrë proaktive për të qëndruar i mprehtë me moshën.
Redukton Rrezikun e Kancerit
Vitamina A në karota mbron ADN-në nga dëmtimi oksidativ që mund të çojë në kancer. Karrotat vijnë në shumë ngjyra, duke përfshirë të verdhën, portokallin, të kuqen dhe vjollcën, secila me nivele të ndryshme dhe lloje të antioksidantëve.
Karrotat portokalli me beta karotinë të lartë,jane karota të verdha në luteinë, karota të kuqe në likopen dhe karota të purpurta në antocianina. Ekstrakti i purpurt i karotës ka treguar se mbron qelizat e zorrës së trashë nga dëmtimi i ADN-së oksiduese me mbi 20%.  Antioksidantët në karota me ngjyra të ndryshme punojnë në të gjithë trupin për të ndihmuar në parandalimin e kancerit.
-Alergjitë
Alergjitë ndaj ushqimit me karrota janë të rralla, por të mundshme. Nëse jeni alergjik ndaj polenit të pemës së thuprës, mund të përjetoni gjithashtu një reaksion të kryqëzuar që shkaktohet nga karrotat e quajtur sindroma e alergjisë orale. Simptomat mund të ndodhin menjëherë ose deri në një orë pas ekspozimit. Nëse dyshoni për një alergji ndaj karotave ose sindromës së alergjisë orale, vizitoni një alergolog për të diskutuar shqetësimet tuaja.
-Efektet anësore
Karrotat nuk dihet të shkaktojnë efekte anësore të rrezikshme, por nëse hani një sasi të madhe të tyre, është e mundur të zhvilloni një gjendje të padëmshme të quajtur karotenemi. Karotenemia është një zverdhje e lëkurës e shkaktuar nga një konsum i lartë i beta karotenit.
Karrotat, kajsitë, mango, papaja dhe ushqime të tjera me përmbajtje të beta karotenit mund të çojnë në një grumbullim që e bën lëkurën të verdhë. Ky efekt zakonisht zgjidhet vetë pak pasi individi zvogëlon konsumin e tyre të beta karotenit.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM