A duhet të konsumoni mjaltë diabetikët?
Mjalti është një ushqim natyral dhe i quajtur “ëmbëlsirë” e Natyrës. Njerëzit e konsumojnë mjaltin jo vetëm për shijen e mirë por edhe për vetitë medicinale të saj.
Por, disa mjaltin nuk e konsumojnë sepse thonë që kanë përmbajtje të lartë sheqeri.
Mjalti përftohet nga nektari i luleve. Për këtë arsye vetitë ushqyese të mjaltit varen nga nektari.
Ju mund të shihni se mjalti duhet të ketë ujë dhe shumë vitamina dhe minerale ndryshe nga vetë sheqeri. Kjo është arsyeja pse mjalti është vetëm 82% sheqer nga pesha, ndërsa sheqeri është 99.9% Dhe kjo është edhe arsyeja pse mjalti vazhdon më pak kalori sesa sheqeri.
Mjaltë gjithashtu raportohet se duhet të ketë rreth 200 substanca të ndryshme, sidomos antioksidantë. Antioksidantë mendohet të mbrojë nga shumë forma të sëmundjeve.
Glicemia Indeksi (GI) shkon në mënyrë të konsiderueshme në llojin e llojeve të mjaltit, por në të gjithë konceptin e GI është në paparashikueshëm gjithçka.
Efektet në sheqerin e gjakut dhe insulinës
Ndikimi i konsumit të mjaltit në nivelet e sheqerit në gjak tenton të jetë pak më shumë i mirë se sheqeri normal. Një studim i vogël eksperimental mbi nënjektimin e shëndetit të zbuluar edhe pse 75g e mjaltit ngriti nivelin e sheqerit në gjak dhe nivelin e insulinës në dy orët e para, 75g glukozë të pastër dhe ngritjen e dy dukshëm më shumë.
Sipas një studimi tjetër, mjalti dhe pa shkak të shkaktonte një masë më të madhe të insulinës sesa nga saharoza.
Për diabetët e tipit 1, ndikimi i mjaltit në nivelet e sheqerit në gjak ishte shumë më i vogël se glukoza e pastër ose sheqeri i rregullt.
Studime të tjera kërkojnë kur diabetikët hanë mjaltë
Disa studime kanë treguar që shtohen mjalti në dieta, në mënyrë që të zëvendësohen edhe sheqerin. Duke u ndalur tek diabetikët e tipit 1, një studim para 12 javësh zbulon se mjalti do të përdorë nivele të ulëta dhe sheqerit në gjak në një kohë të shkurtër, si dhe profilin e lipideve (si kolesteroli) dhe masa totale e yndyrës. Për fat të keq, nivelet e sheqerit në gjak gjatë viteve (HbA1c) nuk janë maturuar, kështu që nuk e dimë nëse këto efekte kanë efekt efektiv.
Studimi më gjatë gjatë ngjashëm në diabetikët e tipit 2 ishte tetë javë. Nëse ata gjithashtu gjejnë shfrytëzim për lipidet dhe humbjen e peshës, nivelet afatgjata të sheqerit në gjak dhe rriten me përdorimin e tyre dhe mjaltit.
Përfitimet e Mjaltit
Mjalti është i lidhur me një aftësi të shëndetshme shëndetësore, duke përdorur mundësinë e kolesterolit dhe shënuesve të inflamatorit.Mjalti është një antioksidues që duhet të jetë pjesë e dietës tonë.
Kështu që mund të hani diabetikët mjaltë?
Nëse jeni mbipeshë me diabet për të menaxhuar keq, ka ushqime që duhet të hani, por mjalti nuk është një para tyre. Megjithëse kërkohet që të përdoret duke përdorur mjaltin për të përmirësuar menaxhimin e diabetit, rezultatet nuk janë akoma në rregull. Është në të vërtetë në interesin tuaj më mirë për të zvogëluar sheqerin dhe shtoni në dietën tuaj, hani fruta me pak sheqer dhe ulni karbohidratet.
Nëse keni diabet të mirë-menaxhuar, nuk jeni mbipeshë dhe nëse jeni të shëndetshëm, atëherë mjalti si zëvendësim i sheqerit ka ngjyrën e jetës së dobët.
Nëse jeni të shëndetshëm, aktiv dhe nuk keni nevojë për humbni peshë, atëherë mjaltin mund ta konsumoni.
bubullimalana@gmail.com