Njerëzit me diabet duhet të shmangin me patjetër gjërat e ëmbla, thotë Gerald Bernstein, drejtor i Institutit të Diabetit në qendrën mjekësore të Nju Jorkut. Ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer janë të rrezikshme për diabetikët sepse trupi i përthith këto sheqerna menjëherë. Por të gjitha llojet e karbohidrateve duhet të vëzhgohen, dhe sidomos ushqimet me shumë yndyrë. Njerëzit që vuajnë nga diabeti kanë rrezik më të madh të preken nga sëmundjet e zemrës.
1- Orizi i bardhë
Sa më shumë oriz të bardhë të hani aq më shumë keni rrezik të vuani nga diabeti i tipit 2. Në një studim të më shumë se 350 mijë njerëzve, ata që konsumonin më shumë oriz të bardhë kishin 11% më shumë gjasa të vuanin nga diabeti i tipit 2. Çdo ushqim i skuqur, i përpunuar apo i bërë me miell duhet të shmanget.
Në vend të orizit të bardhë: Përdorni oriz kaf. Orizi kafe hyn tek drithërat të cilat nuk rrisin nivelit e sheqerit në gjak falë fibrave, që ndihmojnë në ngadalësimin e rritjes së glukozës në gjak.
2- Kafet e përziera
Kafet e përziera të cilat bëhen me sheqerna, kremra apo shtojca të tjera mund të përmbajnë më shumë kalori dhe yndyrë, duke i bërë ato një zgjedhje jo të dobishme për njerëzit që vuajnë nga diabeti.
Në vend të kafeve të përziera: Porositni kafe të thjeshta, dhe jo versione të ndryshme të tyre. Porositni kafe nga ato që përmbajnë 60-120 kalori, që rrjedhimisht kanë më pak sheqer.
3- Bananet dhe pjeprat
Të gjithë frutat e freskëta të pasura me vitamina e fibër, janë të shëndetshme për shumicën e njerëzve. Por nuk mund të themi të njëjtën gjë për ata që vuajnë nga diabeti, sepse disa fruta përmbajnë më shumë sheqer. Bananet, pjeprat apo dhe fruta të tjera si pjeshka e nektarina kanë sasi të larta sheqeri.
Në vend të tyre: Konsumoni boronicë, manaferrat dhe lloje të tjera frutash që kanë sasi të pakta sheqeri në përbërjen e tyre. Duhet të gjeni frutat që janë të përshtatshme për ju. Këshillohet t’i kombinoni fruta me gjalpë kikiriku.
4- Ushqimi kinez
Me kalori të shumta, yndyrë, kripë dhe karbohidrate të tepërta, ushqimet kineze mund të rrisin sasinë e sheqerit në gjak. Më të këqija për organizmin e atyre që vuajnë nga diabeti janë salcat e ëmbla që këto pjata përmbajnë.
Në vend të saj: Përgatisni vetë një recetë në shtëpi duke përdorur perime e zarzavate me pak kripë. Duke ulur sasinë e kripës do të bëni të mundur që të ulur presioni i gjakut dhe rrjedhimisht reduktohen rreziqet e atakeve në zemër.
5- Ëmbëlsirat e mëngjesit
Shmangni petullat apo ëmbëlsirat e pjekura nëse doni që të mbani nivelit e sheqerit në gjak nën kontroll. Ato bëhen nga miell i bardhë i përpunuar dhe përmbajnë shumë yndyrë e karbohidrate.
Në vend të tyre: Provoni të konsumoni një vakt të bollshëm me drithëra. Gjithashtu mund t’i kombinoni me gjalpë kikiriku. Ato janë më pak të proceduara dhe përmbajnë më pak yndyrë.
6- Pure frutash
Pureja e frutave në dukje është një diçka freskuese e shëndetshme, por për diabetikët është një katastrofë. Një gotë e madhe me pure frutash përmban më shumë se 510 kalori dhe 92 gram karbohidrate. Ato janë një burim i tmerrshëm sheqernash.
Në vend të saj: Bëjeni vetë purenë e frutave, kështu që jeni në kontroll të asaj që konsumoni. Përfshini perime si spinaqi, lakra apo ushqime me pak sheqer si molla jeshile e manaferrat.
7- Miks frutash pylli
Miks i frutave të pyllit të blera nëpër dyqane, si arrat, frutat e thata, bajamet etj. nuk përbëjnë një kombinim të mirë ushqimi për diabetikët. Vetëm arrat janë një ushqim i shëndetshëm për ta, sigurisht edhe ato nëse konsumohen në mënyrë të moderuar.
Në vend të tyre: Bëni vetë një miks me fara luledielli, arra, kikirikë e bajame por në sasi të vogla që mos të konsumoni shumë kalori. Nëse hani arra me masë, mund të reduktoni rritjen e sheqerit në gjak.
8- Drithëra të rafinuara
Ëmbëlsirat që i hani në mëngjes mund të rrisin sasinë e sheqerit në gjak. Por reagimet nda ngrënies së drithërave në masë ndryshojnë nga njëri person te tjetri. Madje edhe bollguri është një zgjedhje e mirë, por nëse ai është shumë i ëmbël atëherë përbën problem për diabetikët.
Në vend të tyre: Zgjidhni një mëngjes me drithëra që përmbajnë shumë proteina. Hani një vezë molet me perime dhe një copë të vogël buke me pak karbohidrate. Kolesteroli ndikon në përkeqësimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës. Dhe prandaj e bardha e vezës është një opsion i mirë e i shëndetshëm.
9- Lëngu i frutave
Një gotë me lëng portokalli për mëngjes, përmban gjithashtu shumë kalori të cilat nuk janë të shëndetshme për personat që vuajnë nga diabeti.
Në vend të tyre: Konsumoni një copë fruti dhe shmangni lëngjet. Sheqeri që ndodhet tek frutat, nuk janë aq të dëmshme sa sheqernat tek lëngu i frutave. Kjo e mban nivelit e sheqerit në gjak më të kontrolluar.
10- Çokollatat energjike
Çokollatat energjike që përdoren për sportistët janë të nevojshme herë pas here, por duhet të lexoni etiketat e tyre. Ato mund të duken si një zgjedhje e shpejtë e shëndetshme, por shumë prej tyre përmbajnë sasi të mëdha sheqeri dhe karbohidratesh.
Në vend të tyre: Merrni këshillën e një eksperti dietash, i cili do t’ju porosisë se cilat janë dietat e përshtatshme për ju në varësi të gjendjes shëndetësore. Zëvendësojini çokollatat energjike, me arra e bajame.
11- Makaronat Alfredo
Salca Alfredo është e bërë nga djathi, një lloj kremi dhe shumë gjalpë. Një pjatë me makarona Alfredo përmban deri në 1 mijë kalori, 75 gram yndyrë dhe afro 100 gram karbohidrate. Mielli i bardhë nga i cili bëhen makaronat apo qoftë edhe salca Alfredo rrit sasinë e sheqerit në gjak.
Në vend të tyre: Përdorni makarona me përmbajtje gruri dhe salcë domateje.
12- Patatet e skuqura
Një ekspert ushqimesh i quan patatet e skuqura, si sfungjere të vogla karbohidratesh të mbushura me yndyrë. Në 25 gram yndyrë, ndodhen 500 gram kalori dhe 63 gram karbohidrate. Shoqata Amerikane e Diabetikëve thekson se ushqime si patatet, misri apo bizelet janë një burim i pasur vitaminash, mineralesh dhe fibrash, por duhen shmangur ato që janë të pasura me yndyrë.
Në vend të tyre: Patatet e skuqura janë ushqimi më i përdorur nëpër fastfood-e, por shumica e restoranteve të mira i zëvendësojnë ato me fruta të freskëta e sallatë.
13- Mishi me yndyrë
Njerëzit me diabet rrezikohen më shumë nga sëmundjet e zemrës. Edhe pse mishi është i pasur me proteinë dhe nuk përmban karbohidrate, disa burime proteinash janë më të mira se sa disa të tjera. Përpiquni të shmangni mishin me shumë yndyrë.
Në vend të tij: Konsumoni ushqime të tjera proteinike me bazë bimore si bizelet, fasulet, soja. Shtoni prodhimet e detit si dhe peshkun në listën ushqimore, pasi ato përmbajnë më shumë yndyrna të shëndetshme për zemrën.
bubullimalana@gmail.com